szerző:
Várkonyi Ádám

Házilag pácolt lazac. Három bűvös szó, amivel manapság luxuséttermek csábítják a magukra valamit is adó vendégeket. Nemcsak megsúgjuk, de be is bizonyítjuk: bárki el tudja készíteni otthon.

A gravlax skandináv szülemény, leginkább svéd. Átkeresztelve, kicsit módosított változatait a környező országokban is készítik. Nem más, mint pácolt, nyers lazac. A pácnak három alapvető összetevője van: só, cukor és friss kapor. Utóbbiból rengeteg kell bele. Ez az egyszerű pác néhány nap alatt fantasztikus finomságot varázsol egy darab nyers lazacfiléből.  

Mennyei lazac. Otthon is elkészíthető
Az eredeti recept a középkorra datálódik, amikor a svéd halászok úgy tartósították a zsákmány egy részét, hogy az enyhén besózott halat a tengerparti homokba ásták el, a dagály vonala fölé. Manapság egy hűtő, és némi műanyag fólia is megteszi.
 
A gravlaxot kétszersültön vagy pirítóson érdemes tálalni, de friss pékáruval is szeret együtt lenni. Feltéve, ha megágyazunk neki natúr krémsajttal vagy  jó minőségű vajjal (nem helyettesítendő margarinnal). Állandó kísérője a költői nevű hovmästarsås, ami egy kapros-mustáros szósz.

Gravlax

Hozzávalók: 1 db 30-40 dkg-os, bőrös lazacfilé, 2,5 ek só, 2,5 ek cukor, 1 nagy csokor kapor (és 1/2 tk durvára őrölt feketebors).

Adott a lazacfilé. Amennyiben frisset veszünk, élelmiszerbiztonsági okokból le kell fagyasztani, lehetőleg egy röpke hétre. Ennek az a célja, hogy kihaljon belőle minden láthatatlan lakó, aki a hosszú utazás során netán idáig kisérte. Létük amúgy teljesen normális jelenség, ha megsütnénk, akkor a magas hőtől pusztulnának el. A lényeg az, hogy a mélyhűtőnkben legalább -23 fokos hőmérséklet legyen, vagy még alacsonyabb. Ezt a pihenő időszakot a pácolás előtt és után is beiktathatjuk.

A filé lakói tehát letudva. Adjusztálás előtt  a halhúsból még csipesszel kiszedegetjük az esetlegesen ottmaradt szálkákat. Az ujjunkkal kitapinthatóak, a filé közepén kell őket keresni. Megmossuk, alaposan letörölgetjük, legyen jó száraz. Bőrös oldalával lefelé ráhelyezzük egy nagy darab műanyag fóliára. A kaprot leöblítjük, és durván felaprítjuk. A sót összekeverjük a cukorral. Ha borsozunk, akkor előbb borsozzuk a filét, majd rálapátoljuk a só-cukor egyveleget. Végezetül jól megpakoljuk a kaporral, hogy  mindenhol befedje.

Amikor ezzel megvagyunk, csomagoljuk be a halat jó alaposan fóliába, majd csomagoljuk be a csomagot még egyszer ugyanígy, hogy minél jobban zárjon. Az egész pakkot tegyük egy műanyag tálba. Így pácoljuk hűtőben legalább három napig. Pácolódás közben előfordulhat, hogy némi folyadék iszkol ki a fóliából lassú cseppekben, ez normális és elkerülhetetlen. Három nappal később megszabadítjuk a lazacot dupla ruhájától. Leszedjük róla a kaprot, megmossuk, letöröljük, majd vékonyra szeletelve elfogyasztjuk, önnön vállunkat elégedetten veregetve.

Hovmästarsås (kapros mustárszósz)

Hozzávalók: 4 ek mustár,  1 ek fehérborecet, 1 ek méz, 6 ek olaj, 3 ek felaprított, friss kapor, só, bors.

Az összes hozzávalót egyszerre keverjük ki.

(ek: evőkanál, tk:teáskanál)

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Egerszegi Krisztina családja is belekeveredett az érdi választási harcokba

Egerszegi Krisztina családja is belekeveredett az érdi választási harcokba

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Két településen senki sem akar polgármester lenni

Gyorsan bíróság elé állítják a nőt, aki három kismacskát ásott el élve

Gyorsan bíróság elé állítják a nőt, aki három kismacskát ásott el élve

A legolcsóbb modellt veszik a legtöbben a nagycsaládosok autótámogatásából

A legolcsóbb modellt veszik a legtöbben a nagycsaládosok autótámogatásából

Népszava: a debreceni polgármester is az állami pénzből épült magániskolába íratta a gyerekét

Népszava: a debreceni polgármester is az állami pénzből épült magániskolába íratta a gyerekét

A krumpli már nem menő: LED izzó, tánciskola és védőoltás az új fővárosi kampányeszköz

A krumpli már nem menő: LED izzó, tánciskola és védőoltás az új fővárosi kampányeszköz