szerző:
Várkonyi Ádám
Tetszett a cikk?

A répatorta nagyszerű rágcsálnivaló: a finom fűszeres íz szerencsés esetben lágy, könnyű állaggal párosul, ami ellenállhatatlanná teszi. Aki egyszer kipróbálja, újra és újra neki fog állni. Nemcsak húsvétkor, amikor a nyuszi ürügyén vitathatatlan a létjogosultsága.

Hogy még ennél is szívderítőbb legyen a helyzet, könnyű elkészíteni. A receptben leírtak puha, omlós süteményt eredményeznek. Felmerülhet a probléma, hogy darabjaira hullik, amikor megpróbáljuk kiszedni a klasszikusan répatorta sütésére kiváló kuglófformából. Persze attól, hogy szétesik, nem lesz kevésbé finom, de a tálalásnál így csak rusztikus rögrengetegként vezethetjük elő, ami viszont enyhén szólva is giccses.

© franciakonyha.hu
A tuti megoldás: a szilikon sütőforma, mely hajlékony, könnyű vele dolgozni. Ez a kiváló találmány az ideális állagú répatorták bábája. Az elkészült sütit még langyosan érdemes tesztelni, hozzá vaníliakrém javallott az élvezetek halmozása jegyében.

Répatorta

1 bögre olaj
2 tojás
1 bögre barnacukor
2 bögre reszelt sárgarépa
1 ¾ bögre liszt
2 teáskanál (1 csomag) sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
¼ teáskanál őrölt gyömbér
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
¾ teáskanál őrölt szerecsendió
½ csésze dió durva darabokban
1 bögre kis kockákra vágott (ízlés szerint tej vagy fekete) csoki

Az olajat és a tojásokat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a finomra reszelt répát, a lisztet, a fűszereket, valamint a diót és a csokit. Kivajazott, kristálycukorral enyhén megszórt kuglófformába öntjük a keveréket. Előmelegített sütőben 170 fokon letakarva sütjük 45 percig. Ezt követően leszedjük a fóliát a tetejéről, és tovább sütjük. Tűpróbával győződünk meg az elkészültéről. Ha a beleszúrt tű szárazon jön ki a répatortából, akkor jó. Vaníliás porcukorral meghintve, vaníliakrémmel tálaljuk. Ja, és ez idő tájt ültessünk a közepére egy marcipán nyuszit, pláne répát. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!