Szeretne azonnal értesülni a legfontosabb hírekről?
Az értesítések bekapcsolásához kattintson a "Kérem" gombra!
Az értesítés funkció az alábbi böngészőkben érhető el: Chrome 61+, Firefox 57+, Safari 10.1+
Köszönjük, hogy feliratkozott!
Hoppá!
Valami hiba történt a feliratkozás során, az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
Már feliratkozott!
A böngészőjében az értesítés funkció le van tiltva!
Ha értesítéseket szeretne, kérjük engedélyezze a böngésző beállításai között, majd az oldal frissítése után kérjük próbálja meg újra a fejlécben található csengő ikonnal.
[{"available":true,"c_guid":"44712931-4d05-4f98-9af0-c16ca7932d95","c_author":"hvg.hu","category":"kkv","description":"A népszerű kávézólánc új üzletét egy dél-koreai határátkelőnél nyitották meg.","shortLead":"A népszerű kávézólánc új üzletét egy dél-koreai határátkelőnél nyitották meg.","id":"20241129_Starbucks-eszak-korea-hataratkelo","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/44712931-4d05-4f98-9af0-c16ca7932d95.jpg","index":0,"item":"6e1d5f55-637f-4b85-a9e5-3ed37faced3e","keywords":null,"link":"/kkv/20241129_Starbucks-eszak-korea-hataratkelo","timestamp":"2024. november. 29. 13:03","title":"Starbucks nyílt az észak-koreai határ mellett","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe","c_author":"hvg360","category":"360","description":"Nagy bajban Franciaország Le Pen és Barnier kakaskodása miatt, de Németországban sem jobb a helyzet. Mindkét ország fő baja a gazdaság gyengélkedéséből fakad. Válogatásunk a világlapok írásaiból.","shortLead":"Nagy bajban Franciaország Le Pen és Barnier kakaskodása miatt, de Németországban sem jobb a helyzet. Mindkét ország fő...","id":"20241130_Nemzetkozi-lapszemle-Megbosszulja-magat-hogy-a-berlini-kormany-felrenezett-a-bajok-lattan","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/af83c1b5-6988-4a62-8721-95516e25a4fe.jpg","index":0,"item":"5d728cb4-8bfb-46e7-85ad-6e3c57d0e9ae","keywords":null,"link":"/360/20241130_Nemzetkozi-lapszemle-Megbosszulja-magat-hogy-a-berlini-kormany-felrenezett-a-bajok-lattan","timestamp":"2024. november. 30. 10:01","title":"Nemzetközi lapszemle: Megbosszulja magát, hogy a berlini kormány félrenézett a bajok láttán","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":true,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"eb26bfb2-9cab-4116-8293-3fcab36783ba","c_author":"hvg.hu","category":"vilag","description":"Az ország külügyminisztere szerint Csád felnőtté vált, és féltékenyen őrködik a szuverenitása fölött.","shortLead":"Az ország külügyminisztere szerint Csád felnőtté vált, és féltékenyen őrködik a szuverenitása fölött.","id":"20241129_csad-katonai-egyuttmukodes-felmondas-franciaorszag","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/eb26bfb2-9cab-4116-8293-3fcab36783ba.jpg","index":0,"item":"e4599cbf-b014-4966-8968-96b28e7ee543","keywords":null,"link":"/vilag/20241129_csad-katonai-egyuttmukodes-felmondas-franciaorszag","timestamp":"2024. november. 29. 10:48","title":"Csád felmondta a katonai együttműködését Franciaországgal","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"bbadfa5d-0173-4d40-bfce-a8521b5a3e68","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Egy-egy új készség elsajátítása időigényes, nem mellőzhető a gyakorlás. Amerikai kutatók viszont találtak egy módszert, amellyel állításuk szerint a hagyományos módoknál hamarabb elérhetjük a célt.","shortLead":"Egy-egy új készség elsajátítása időigényes, nem mellőzhető a gyakorlás. Amerikai kutatók viszont találtak egy módszert...","id":"20241130_passziv-expozicio-hatasa-uj-keszseg-elsajatitasa-tanulas-modszer","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/bbadfa5d-0173-4d40-bfce-a8521b5a3e68.jpg","index":0,"item":"01f8d3a4-8291-4a2b-9546-37bedd60146e","keywords":null,"link":"/tudomany/20241130_passziv-expozicio-hatasa-uj-keszseg-elsajatitasa-tanulas-modszer","timestamp":"2024. november. 30. 20:03","title":"Mutatunk egy egyszerű trükköt az új dolgok megtanulásához","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"3c69666f-47c1-4525-b86a-73cb399bae64","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Az okostelefon és az annál kisebb okosóra után az okosgyűrű lehet a következő, sokak érdeklődésére számot tartó technológiai csemege. Az első két kategóriában éllovas az Apple, az okosgyűrűvel kapcsolatban viszont – egyelőre – nem hallani róla. Vajon így is marad ez?","shortLead":"Az okostelefon és az annál kisebb okosóra után az okosgyűrű lehet a következő, sokak érdeklődésére számot tartó...","id":"20241130_apple-okosgyuru-befektetes-felvasarlas-oura","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/3c69666f-47c1-4525-b86a-73cb399bae64.jpg","index":0,"item":"e6c2b91b-6df3-4edf-854b-5036494851f7","keywords":null,"link":"/tudomany/20241130_apple-okosgyuru-befektetes-felvasarlas-oura","timestamp":"2024. november. 30. 14:03","title":"Megér 2000 milliárd forintot az Apple-nek az okosgyűrű?","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"88acf73c-be64-429c-8928-6f2727eea656","c_author":"HVG","category":"tudomany","description":"Két hurrikán alatt már bizonyított a műholdas mobilszolgáltatás, mostantól pedig a kereskedelmi bevezetés elől is elhárult minden akadály.","shortLead":"Két hurrikán alatt már bizonyított a műholdas mobilszolgáltatás, mostantól pedig a kereskedelmi bevezetés elől is...","id":"20241129_spacex-t-mobile-direct-to-cell-muholdas-mobilhalozati-szolgaltatas-engedely","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/88acf73c-be64-429c-8928-6f2727eea656.jpg","index":0,"item":"382ce09f-75ec-4673-870c-583a68c5453b","keywords":null,"link":"/tudomany/20241129_spacex-t-mobile-direct-to-cell-muholdas-mobilhalozati-szolgaltatas-engedely","timestamp":"2024. november. 29. 14:03","title":"Zöld lámpát kapott a SpaceX és a T-Mobile űrinternete, ott is lehet majd mobilozni, ahol eddig térerő sem volt","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"9c49cb32-26f1-4dc9-a6f2-77a307db49cd","c_author":"bankmonitor.hu","category":"gazdasag","description":"2022 januárjától kamatstop védi a változó kamatozású lakáshiteleket a kamatemelkedéstől. Ugyan a piaci hozamkörnyezet érdemben javult, a kormány meghosszabbította az intézkedést 2025. június végéig. ","shortLead":"2022 januárjától kamatstop védi a változó kamatozású lakáshiteleket a kamatemelkedéstől. Ugyan a piaci hozamkörnyezet...","id":"20241129_Fel-evvel-meghosszabbitott-kamatstop-kozel-20-szazalekot-is-sporolhatunk","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/9c49cb32-26f1-4dc9-a6f2-77a307db49cd.jpg","index":0,"item":"efb5fb64-985a-412c-a40e-beb628a899c5","keywords":null,"link":"/gazdasag/20241129_Fel-evvel-meghosszabbitott-kamatstop-kozel-20-szazalekot-is-sporolhatunk","timestamp":"2024. november. 29. 13:58","title":"Fél évvel meghosszabbított kamatstop: akár közel 20 százalékot is spórolhatunk","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null},{"available":true,"c_guid":"de3dfe2b-851f-4292-a422-fb4a39622672","c_author":"HVG","category":"elet","description":"A rákbeteg színésznek 2020-ban két-három évet adtak, de legyőzte a betegséget.","shortLead":"A rákbeteg színésznek 2020-ban két-három évet adtak, de legyőzte a betegséget.","id":"20241129_dolph-lundgren-mutet-rak","image":"https://img.hvg.hu/Img/ffdb5e3a-e632-4abc-b367-3d9b3bb5573b/de3dfe2b-851f-4292-a422-fb4a39622672.jpg","index":0,"item":"05fbb441-76fc-4252-ac93-aeae5f774a32","keywords":null,"link":"/elet/20241129_dolph-lundgren-mutet-rak","timestamp":"2024. november. 29. 19:08","title":"Dolph Lundgren: Most tolnak be a műtőbe, és megszabadulok az utolsó elhalt daganattól is","trackingCode":"RELATED","c_isbrandchannel":false,"c_isbrandcontent":false,"c_isbrandstory":false,"c_isbrandcontentorbrandstory":false,"c_isbranded":false,"c_ishvg360article":false,"c_partnername":null,"c_partnerlogo":"00000000-0000-0000-0000-000000000000","c_partnertag":null}]
A jelenlegi gasztronómia main stream nem sokra becsüli a bundázást. Pedig Magyarországon a mai napig a legnépszerűbb ételek közé tartozik a rántott hús.
Különösebb jelentősége nincs, hogy a panírozott hús eredetéről szóló legendát – mi szerint Radetzky marsall Milánóban szerette meg és innét vitte receptjét Bécsbe – már megcáfolták. S az sem fontos, hogy ilyen-olyan módon a bécsi szelet megszületése előtt is forgatták sütés előtt fűszerekbe, lisztbe a különféle húsokat. Az viszont egyértelműnek tekinthető, hogy a mai mindenféle rántott húsok közvetlen elődje a bécsi szelet. A lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába történő forgatás nagy ötlet, kettős eredményt hoz: a bundán belül gyorsan és ízeit megtartva sül, puhul a hús és a jól elkészített „kabát” maga is finom. Gondoljunk csak arra, hány gyerek imádja lefejteni a húsról a bundát, s inkább csak azt majszolni.
Az alapok egyértelműek, ezeken kívül azonban úgy érezhetjük magunkat, mint Simonffy András író Igazi lecsó című elbeszélésének hősei, a három Nobel-díjas – az író, a biológus és a fizikus –, akik nem tudnak dűlőre jutni, hogy is készül az igazi lecsó. Nem véletlen, mert a rántott hús is, ahány ház annyiféle módi. Nézzük először a húst.
Rántott szelet. Egyértelmű alapok
Aréna 2000
A bécsi szelet – azaz a Wiener Schnitzel – bár egy, a sokféle rántott hús közül, mégis csak abban az esetben méltó erre a névre, ha száz napos borjú húsából készül! Diót, frikandót, felsált, esetleg alaposan megtisztított lapockát használnak hozzá. Ilyen állat pedig Magyarországon alig-alig kerül kés alá. Az oka nyilvánvalóan anyagi természetű: egy ilyen borjacska kevéske húsát aranyáron mérnék. A hazai piacokon kapható borjú többnyire már legalább kétszer száz napos. Igazából alkalmatlan arra, hogy belőle valódi, finom, omlós bécsi szelet készüljön. Ezért aztán borjú helyett leginkább sertésből készül a bundázott szelet, és ekkor már rántott hús lesz a neve – ez Bécsben a Wiener Schnitzel Art. A disznóhúsból leginkább a karajt, mely némileg „emlékeztet” a borjúhúsra – ezt sajnos az átkosban sok vendéglős is tudta –, tartják legalkalmasabbnak a kirántásra. De olykor combból is készül, és sokan esküsznek a tarjára, mint a legszaftosabb, „legférfiasabb” húsra. A kezdő szakácsok is favorizálják, mert nehéz elrontani, azaz kiszárítani.
Sokan nem klopfolnak, inkább eleve vékonyra szeletelik a húst. Jobb azonban, ha egy-másfél centi vastagra vágjuk, és óvatosan, sima felületű klopfolóval megütögetjük, kissé kilapítjuk a szeleteket, hogy a rostok fellazuljanak és sütéskor ne ugorjanak össze. Ugyanezért sokan, két-három helyen, a hús szélén, kis vágásokat ejtenek. A sóval óvatosan bánjunk, a túlsózott hús könnyen kiszárad. S bár véleményünk szerint akár el is hagyható, az őrölt borssal és más fűszerekkel se essünk túlzásokba a „trendesítés” végett.
A panírozást ne kezdjük meg addig, amíg a hússzeleteket patyolat tiszta konyharuhával,papírtörlővel meg nem szárogattuk, ellenkező esetben levet eresztenek és ez tönkreteszi a panírt. Maga a bundázás inkább csak macerás, mint bonyolult művelet – lehetőleg közvetlen a sütés előtt végezzük. A lisztben megforgatott húst rázzuk meg kissé, hogy a felesleges liszt leperegjen róla, ezután húzzuk át a felvert tojásban, majd hempergessük meg morzsában. Azt ugye, mondanunk sem kell, hogy a legjobb a házi morzsa, amit mi magunk reszelünk, darálunk le száraz kenyérből, péksüteményből. Például az Ínyesmester, Magyar Elek, mint annyi másban, ebben sem ismert tréfát: ”Kiflimorzsát reszeljünk világos, nem égett száraz kifliből és sohasem zsemléből, és azt is kétszer szitáljuk át.” Még azt a jó tanácsot is megfogadhatjuk tőle, hogy ne legyen vastag a panírozás, s azonnal süssük a húst bő zsíradékban. Aztán meg azonnal együk meg, s ne hagyjuk kihűlni.
A legtöbben a napraforgóolajat használják a rántott hús sütéséhez, holott e célra a legjobb a mogyoróolaj, a sertészsír vagy a vaj, esetleg ez utóbbi s az olaj keveréke. A zsiradék mennyiségéről is megoszlanak a vélemények. Egy vastag falú, méretes edényt annyira töltsünk meg zsiradékkal, hogy a szeleteket majdnem ellepje. A húst forró zsiradékban kezdjük el sütni. Ha a befogadóképessége szerint mindegyik szelet a sütőedénybe került, vegyük lejjebb a lángot, és a sülés alatt gyakran óvatosan rázogassuk meg a serpenyőt, hogy a zsiradék felülről is érje a húst. Ezzel érjük el, hogy a panír ne tapadjon rá a húsra. Ha ez egyik oldal aranysárgára sült, fordítsuk meg és két-három percet a másik oldalán is engedjük sülni. Vannak, akik több zsiradékot használnak és nem forgatják a húst, megint mások fedő alatt sütik – mi egyik módszert sem ajánljuk. A kiszedett húst érdemes „élére állítva” – mint a lángost – lecsepegtetni, így a bunda megőrzi levegősségét és nem szívja meg magát a zsiradékkal. Egyes helyeken ismert a csőben sült rántott hús is.
A borjú és a disznó helyett- mellett manapság – az egészségesebb életmód jegyében – nagy népszerűségnek örvendenek a rántott szárnyasok. A csirkének régebben többnyire csak a szárnyát, combját sütötték ki bundázva. De az utóbbi időkre a csirkemell népszerűségben megelőzte a zsírosabb combot. A rántott pulykamell ugyancsak toplistás helyen szerepel. Megfelelő vágástechnikával ebből készíthetjük a legnagyobb, tányérról is lelógó hússzeletet. Kár, hogy Magyarországon a hal – eltekintve a kötelező karácsonyi halászlétől és a rántott pontytól – valamilyen oknál fogva nem igazán népszerű, mert bundázva szinte valamennyi halfajta elkészíthető. Ugyancsak jól viseli a bundázást számos zöldség, így a gomba, a karfiol, a cukkíni is – bár az csak illúzió, hogy ezek fogyókúrás étkek lennének. Sokak kedvence még a rántott sajt, a rántott velő, a rántott csirkemáj és a rántott borjúláb is – igazolva, hogy bundába szinte minden beöltöztethető.
A spenótot vagy imádja valaki, vagy rosszul lesz már a láttán is. Szinte biztos, hogy aki nem Popeye csapatába tartozik, főleg azért ódzkodik tőle, mert csak a menzás, rántással ragacsossá tett főzelék jutott kényszerű osztályrészéül. Pedig a spenótból sokféle ízletes fogás készíthető.
A zsenge zöldborsó nyersen gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje volt. A friss zöldborsóból készült levest pedig szinte szertartásosan, mély csendben kanalaztuk.