szerző:
Haulitus Anikó

Ha eddig nem próbáltunk volna otthon kenyeret sütni, ne tétovázzunk tovább. Nem csak azért, mert olyan fantasztikus a lakást belengő kenyérillat, hanem, mert egészségesebb és olcsóbb is a boltinál, amit magunk készítünk.

Amúgy a házi kenyérsütés kifejezetten divatba kezd jönni. Már egy jobb bisztró, étterem sem tesz az asztalra gyári kenyeret. Elalélunk, ha meglátjuk a kenyérkosárban, a vendéglős adott magára. Akkor miért ne próbálkozhatnánk mi is? Legfeljebb kiderül, hogy a boltinál finomabb, jobban eltartható, napokig könnyen szeletelhető, nem esik darabokra, nem morzsálódik. Ráadásul kevesebb tartósítószert és adalékanyagot eszünk.

Sokan úgy gondolják, hogy a kenyérsütés rendkívül időigényes dolog, valójában a tényleges munka – a tészta bedagasztása és formázása – nem több fél óránál.Aztán már a kenyér társaság nélkül is megkel, és a sütőben is jól bírja a magányt. Mi viszont addig élhetünk társasági életet,vagy éppen behúzodhatunk egy könyvvel kedvenc fotelunkba.

Tudnivalók, tippek, fortélyok:

- Manapság már rengeteg féle liszt közül válogathatunk, így bizony néha nem könnyű kiigazodni, milyen lisztet válasszunk kenyérsütéshez, melyik jelölés mit jelent. A búzalisztek közül a magasabb sikértartalmúak a megfelelőek. Ezek jelölése BL-80 (fehér kenyérliszt, BL 112 (félfehér kenyérliszt.)

©

Ha éppen nem elérhető e két fajta, akkor finomlisztből, BL-55-ös jelzéssel, is süthetünk kenyeret, de akkor ajánlatos 1 kiló liszthez 1 evőkanál sikért hozzáadni. A sikér biztosítja a tészta rugalmasságát, nyújthatóságát, nagyobb bevásárlóközpontokban, de szinte mindegyik reform- és bioboltban kapható. Sok helyen található már kimondott kenyérliszt megnevezéssel is termék (Nagyi titka kenyérliszt, Kenyérvarázs.)

Az egészséges táplálkozás hívei bizonyára a teljes kiőrlésű lisztet részesítik előnyben. Ide tartozik a grahamliszt, a rozsliszt, a durumliszt és az egyik legegészségesebb fajta, a tönkölybúza-liszt. Az ezekből készült kenyér textúrája tömörebb, színe sötétebb.

A nagyobb bevásárlóközpontokban többféle kenyérliszt keverékkel is találkozhatunk – többféle maggal, különleges lisztfajtából készülttel. A legtöbb már tartalmazza az élesztőt is, ezt mindig nézzük meg, mert ha dupla adag élesztővel készül a kenyér, túlkel, összeesik. Bármilyen lisztet is választunk, dagasztás előtt szitáljuk át. Egyrészt a liszt megtisztul, valamint szerkezete lazább lesz.

- A kenyér másik fontos hozzávalója az élesztő vagy a kovász, amitől szép nagyra kel, levegős, foszlós lesz. A magyar, friss élesztő híresen jó minőségű, így hacsak nem kenyérsütő gépben sütünk, akkor mindenképpen ezt részesítsük előnyben. Az élesztőt mindig egy kevés cukorral lekevert langyos folyadékban – vízben vagy tejben futtassuk fel.

Az élesztő igényli a meleget, de vigyázzunk arra, hogy 40C foknál ne legyen melegebb a folyadék,  mert ennél magasabb hőmérsékleten felül az élesztőgombák elpusztulnak.

Bioboltokban már kapható kovászpor is, de otthon is egyszerűen készíthetünk kovászt. Bár a kovásszal készült kenyér hosszabb kelesztést igényel, megéri hozzáfogni. Nagyon könnyű állagú, sokáig eltartható kenyeret készíthetünk vele, azt jó tudni,hogy jellegzetes, kicsit savanykás íze és illata van.

- A kenyér állagát még könnyedebbé teheti egy kis zsiradék – vaj, olívaolaj vagy zsír – de vigyázzunk vele: maximum 2-3 evőkanállal tegyünk a tésztához, különben ragadós, szalonnás lesz sütés után. Ha bekevertük a hozzávalókat, akkor jöhet dagasztás. Ez, ha kenyérsütőben készül a kenyér, akkor csak programozás kérdése. Régen természetesen kézzel dagasztották a kenyeret,  most is megtehetjük, bár ez tényleg kissé időigényes folyamat. A legegyszerűbb módszer, ha elektromos mixert használunk, dagasztókarral.

Gyorsan és nagyon alaposan bedagasztja a tésztát, mely akkor jó, amikor homogén lesz állaga, és dagasztás közben elválik már az edény falától, és kisebb hólyagok keletkeznek rajta. A dagasztás után jön az első kelesztés. Mindenképpen meleg, huzatmentes helyre tegyük és takarjuk le egy konyharuhával. A kelő tésztának érzékeny lelke van, ha megfázik, huzatot kap, összeesik. A tészta akkor kelt meg, ha nagyjából kétszeresére dagadt, ez legtöbbször 45-60 percet igényel. A megkelt tésztát lisztes deszkán gyúrjuk át, és formázzuk kedvünk szerint cipónak, kiflinek, zsemlének.

A megformázott tésztát rakjuk egy sütőpapírral bélelt sütőlapra, fedjük le ismét konyharuhával, és indulhat a második kelesztés, ami kb. 30-40 perc, amíg a tészta újra megnő. Ha kellőképpen megnőtt a tésztánk, mehet az előmelegített sütőbe. A kenyér sütésének többféle módja is van. Készülhet kenyérsütő gépben, cserépedényben, jénai tálban és sütőlapra téve egyaránt. Azt, hogy érdemes-e kenyérsütő gépre beruházni, mindenki döntse el maga – annyi biztos, hogy nélküle is kiváló kenyeret lehet sütni. Amiért mégis érdemes birtokolni egyet:

- csak bele kell öntenünk a hozzávalókat, beprogramozni és már csak kész kenyérért kell felnyitnunk a kenyérsütő fedelét

- időzíthető, késleltethető akár 12 órával is a program – így akár este beprogramozhatjuk reggelre, vagy mire munka után hazatérünk, friss, illatos kenyér vár minket.

- programozható csak dagasztásra is. Így ha kiflit, zsemlét, pizzát vagy más formázásra váró péksüteményt készítenénk, a bedagasztott tészta már készen állhat az átváltozásra, mire megérkezünk.

©

A kenyérsütő gép ellen szól, hogy a kenyér héja sosem lesz olyan igazán ropogós, mint sütőben sült társaié, valamint a kész kenyérből a dagasztólapátokat nem egyszer elég nehéz úgy eltávolítani, hogy a kenyér belsejében kisebb kráter ne éktelenkedjen. Én be szoktam olajozni, hogy könnyebben kicsusszanjon.
Érdemes kipróbálni a cserépedényben (Pataki-tál is tökéletes) való kenyérsütést is. A cseréptálat használat előtt 1-1,5 órára áztassuk vízbe, és megkelt, formázott kenyeret tegyük cserépedénybe és fedjük be.

A megszokottól ellentétben nem előmelegített sütőbe tesszük, hanem akkor kapcsoljuk be a sütőt először csak 120 fokra, amikor a cserépedényt betesszük a sütőbe. Így hagyjuk 45 percig. A forró, párás levegőben a kenyér odabent megkel. Ezután levesszük a fedőt, emeljük a hőmérsékletet 200 fokra és süssük készre a kenyeret. (A sütési idő a kenyér nagyságától, fajtájától függ.)

Természetesen a hagyományos kenyeret is ízesíthetjük, gazdagíthatjuk aszalt zöldséggel, zöldfűszerrel, magvakkal, de kapható már boltokban is kimondott házi kenyér-fűszerkeverék. Ezeket kézi dagasztásnál a második kelesztés előtt gyúrjuk a tésztához, ha pedig kenyérsütő géppel sütünk, akkor a program sípoló hanggal jelzi, mikor adjuk a finomságokat a tésztához.

Ha sikerült jó kenyértésztát készítenünk, akkor nem állunk távol attól sem, hogy pizzát, pirogot, kemencés lángost és más egyéb ínyencségeket készítsünk – legközelebb ehhez adunk ötleteket.


KOVÁSZ KÉSZÍTÉSE

1. fázis
Egy befőttes üvegbe vagy zárható tetejű edénybe tegyünk 3 evőkanál teljes kiőrlésű búza- vagy rozslisztet, és adjunk hozzá 3 evőkanál kb. 40 fokos vizet. Jól keverjük el, zárjuk le és melegebb helyen hagyjuk állni 48 órát.

2. fázis
Adjunk a keverékhez, amelynek már kissé savanykás illata van, ismét 3 evőkanál lisztet és 3evőkanál langyos vizet, zárjuk le és hagyjuk állni 24 órát.

3. fázis
Adjunk a keverékhez 10 dkg lisztet és 1 dl langyos vizet, jól keverjük el és ismét hagyjuk egy napot állni. Kész a használható kovász. Mindig annyi liszttel és vízzel pótoljuk, amennyit elvettünk belőle a kenyérsütéshez, így sosem fogy el a kovászunk.


FALUSI KENYÉR

300 g fehér kenyérliszt
200 g teljes kiőrlésű rozsliszt
1 evőkanál sikér
3 dl langyos víz
4 dkg friss élesztő
2 evőkanál ecet
2 evőkanál zsír
2 teáskanál cukor
2 teáskanál só

A langyos vízhez adjuk hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Amíg felfut, szitáljuk át lisztet, adjuk hozzá a sikért, és a többi hozzávalót. Ha felfutott az élesztő, öntsük hozzá a szárazanyagokhoz, keverjünk rajta párt fakanállal, majd elektromos mixerrel, dagasztókarral dagasszuk sima, hólyagos tésztává. Akkor jó, ha egynemű már a tészta, és oldalt elválik az edény falától.

Takarjuk le egy ruhával, és meleg, hutamentes helyen hagyjuk duplájára kelni 45-50 percig. Vegyük ki a tésztát, és lisztezett nyújtódeszkán alaposan gyúrjuk át, és formázzuk cipóvá. Tegyük egy sütőpapírral kibélelt sütőlapra, és hagyjuk kelni további 35-40 percet. Tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, majd 10 perc után 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet. 35-40 percig sütjük. Az utolsó 10 percben a kenyér tetejét kenjük meg meleg vízzel kétszer, 5 perces időközönként, így ropogós lesz a héja.

KOVÁSZOS-DIÓS KENYÉR

200 g fehér kenyérliszt
300 g rozsliszt
270 g kovász
3 dl langyos víz
3 teáskanál só
5 dkg durvára vágott, pörkölt dió
2 evőkanál méz

©

A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a kovászt, a vizet és a sót és a mézet, és bedagasztjuk - gépben, kézzel vagy elektromos mixer dagasztókarjával. Lefedjük és hagyjuk pihenni. A dagasztást még háromszor megismételjük, 10 percenként. Két dagasztás között a tészta letakarva, meleg helyen pihen. Az utolsó dagasztás után fél órát hagyjuk újra pihenni a tésztát, majd két részre osztjuk és következik hajtogatás.

A tésztát kinyújtjuk, megszórjuk, majd hajtogatjuk: fentről lefelé, majd lentről felfelé, jobb oldalról balra, bal oldalról jobbra. Az így hajtogatott két cipót letakarva további 1 órát kelesztjük. Megformázzuk, és liszttel kiszórt konyharuhába csomagoljuk. További egy órát kelesztjük, majd óvatosan kicsomagolva, hogy ne veszítse el formáját, egy beáztatott cseréptálba tesszük, langyos vízzel megspricceljük, lefedjük, és 260 fokra előmelegített sütőbe tesszük. A sütő aljba tegyünk egy tálba vizet, hogy biztosítva legyen a párás környezet. 25 perc sütés után levesszük a hőfokot 180 fokra és további 8-12 percig sütjük. A kész kenyereket rácsra téve hagyjuk kihűlni. Kicsit időigényes, de isteni finom!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az olaszok dacolnak Brüsszellel, egyenesen "gyönyörűnek" tartják aggályos költségvetési tervezetüket

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Az ukránok többsége már elengedte a Krím félszigetet

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Puzsér miatt jelentkezett be egy új jelölt a főpolgármesteri posztra

Itthon még nem láthattuk ezeket – világsztárok képeivel kényeztet a Nemzeti Galéria

Itthon még nem láthattuk ezeket – világsztárok képeivel kényeztet a Nemzeti Galéria