szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A katalán gasztronómia jelenleg legsikeresebb séfje, borásza és cukrásza is ugyanannak a családnak a tagjai. Étterműkről, amely esélyes a világ legjobb éttermének a címére, a minap egy nagyformátumú könyv jelent meg.

A gasztronómia nagyágyúinak számító Roca-testvérek április 16-án mutatták be El Celler de Can Roca – a Kutyaszikla pincéje című könyvüket, abban a gironai vendéglátós iskolában, ahol mindhárman tanultak korábban. A kiadvány címéül harmadik generációs éttermük és pincészetük nevét választották. A címfelirat háttere sem éppen a gasztronómiai könyvekre jellemző, a sziklafelület jelképesen családnevükre is utal (a Roca sziklát jelent magyarul – a szerk.).

A nevük egyenkénti kőbe vésését is kiérdemlő fivérek, Joan, Jordi és Josep ma nemcsak a legnevesebbnek számító spanyol étterem házigazdái, de a konyhaművészetben mértékadónak számító brit Gastronomia magazine favoritjai. Az utóbbi két évben, 2011-ben és 2012-ben a második helyet foglalta el az El Celler de Can Roca a Világ 50 legjobb éttermének a reprezentatív listáján a dán René Redzepi által „vezérelt” koppenhágai Noma étterem után. Nagy kérdés, sikerül-e az idén beelőzniük a háromszoros skandináviai listavezetőt a londoni Guildhall-ban április 29-én megrendezésre kerülő gálaesten, ahol a nemzetközi rangsort több mint 800 séf, éttermi szakember, újságíró és élelmiszer-szakértő előzetesen leadott szavazata dönti el.

©

Függetlenül a jövő hétfőn kihirdetésre kerülő eredménytől – bár biztos, ez is sokat számít -, a Roca-testvérek három Michelin csillagos éttermének történetét most vaskos könyvbe foglalták. Az angol, katalán és spanyol nyelven a barcelonai Librooks által kiadott, az ínyenceknek nyilván megkerülhetetlen forrásnak számító mű szokatlanul nagy méretét (24x32,5 cm) csak az ára múlja felül. A 466 oldalas kiadvány 85 euróba, potom 25 ezer forintba kerül. Mindezért ajtót nyitnak a Girona külvárosában található „kulináris katedrális” a titkaira kíváncsiak előtt. Nemcsak a 90 legjobb receptet teszik közzé, hanem azok inspirációinak, megszületésének és kreatív megalkotásának a történetét is megosztják reménybeli olvasóikkal. „Nem csupán megadjuk a receptet, hanem elmondjuk miért és hogyan csináljuk” – adják mindenki tudtára a Roca-fivérek. A könyv a receptek mellett étvágygerjesztő ételfotókat tartalmaz, nem is keveset, a 240 színes felvételt David Ruano és Francesc Guillamet készítette a vendéglátóhely legsikeresebb ételeiről. Rocáék betekintést engednek az elmúlt 25 év legjobb éttermi sztoriiba és saját életükbe is. A „házi szerzők” mellett sokat nyom a latba a kifinomult ítész, Josep Maria Fonalleras író, szakújságíró véleménye is, aki Egy nap a Pincében címmel foglalja össze az El Celler de Can Roca konyhaművészetéről szerzett tapasztalatait.

Már csak pár nap választ el attól, hogy megtudjuk, a Roca-testvérek étterme örökébe léphet-e a 2011-ben bezárt rosasi El Bullinak, mely a szintén híres katalán séf, Ferran Adrià irányításával ötször nyerte el a világ legjobb étterme címet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!