szerző:
Tóth Sándor
Tetszett a cikk?

A katalán gasztronómia jelenleg legsikeresebb séfje, borásza és cukrásza is ugyanannak a családnak a tagjai. Étterműkről, amely esélyes a világ legjobb éttermének a címére, a minap egy nagyformátumú könyv jelent meg.

A gasztronómia nagyágyúinak számító Roca-testvérek április 16-án mutatták be El Celler de Can Roca – a Kutyaszikla pincéje című könyvüket, abban a gironai vendéglátós iskolában, ahol mindhárman tanultak korábban. A kiadvány címéül harmadik generációs éttermük és pincészetük nevét választották. A címfelirat háttere sem éppen a gasztronómiai könyvekre jellemző, a sziklafelület jelképesen családnevükre is utal (a Roca sziklát jelent magyarul – a szerk.).

A nevük egyenkénti kőbe vésését is kiérdemlő fivérek, Joan, Jordi és Josep ma nemcsak a legnevesebbnek számító spanyol étterem házigazdái, de a konyhaművészetben mértékadónak számító brit Gastronomia magazine favoritjai. Az utóbbi két évben, 2011-ben és 2012-ben a második helyet foglalta el az El Celler de Can Roca a Világ 50 legjobb éttermének a reprezentatív listáján a dán René Redzepi által „vezérelt” koppenhágai Noma étterem után. Nagy kérdés, sikerül-e az idén beelőzniük a háromszoros skandináviai listavezetőt a londoni Guildhall-ban április 29-én megrendezésre kerülő gálaesten, ahol a nemzetközi rangsort több mint 800 séf, éttermi szakember, újságíró és élelmiszer-szakértő előzetesen leadott szavazata dönti el.

librooks.es

Függetlenül a jövő hétfőn kihirdetésre kerülő eredménytől – bár biztos, ez is sokat számít -, a Roca-testvérek három Michelin csillagos éttermének történetét most vaskos könyvbe foglalták. Az angol, katalán és spanyol nyelven a barcelonai Librooks által kiadott, az ínyenceknek nyilván megkerülhetetlen forrásnak számító mű szokatlanul nagy méretét (24x32,5 cm) csak az ára múlja felül. A 466 oldalas kiadvány 85 euróba, potom 25 ezer forintba kerül. Mindezért ajtót nyitnak a Girona külvárosában található „kulináris katedrális” a titkaira kíváncsiak előtt. Nemcsak a 90 legjobb receptet teszik közzé, hanem azok inspirációinak, megszületésének és kreatív megalkotásának a történetét is megosztják reménybeli olvasóikkal. „Nem csupán megadjuk a receptet, hanem elmondjuk miért és hogyan csináljuk” – adják mindenki tudtára a Roca-fivérek. A könyv a receptek mellett étvágygerjesztő ételfotókat tartalmaz, nem is keveset, a 240 színes felvételt David Ruano és Francesc Guillamet készítette a vendéglátóhely legsikeresebb ételeiről. Rocáék betekintést engednek az elmúlt 25 év legjobb éttermi sztoriiba és saját életükbe is. A „házi szerzők” mellett sokat nyom a latba a kifinomult ítész, Josep Maria Fonalleras író, szakújságíró véleménye is, aki Egy nap a Pincében címmel foglalja össze az El Celler de Can Roca konyhaművészetéről szerzett tapasztalatait.

Már csak pár nap választ el attól, hogy megtudjuk, a Roca-testvérek étterme örökébe léphet-e a 2011-ben bezárt rosasi El Bullinak, mely a szintén híres katalán séf, Ferran Adrià irányításával ötször nyerte el a világ legjobb étterme címet.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!