szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

A sok forró nyári nap után hiába esik a hőmérő higanyszála akár tíz fokot is, az még nekünk nem elég. Nemcsak a nehezebb fogásokat nem kívánjuk, de ha csak lehet, kímélni szeretnénk magunkat attól is, hogy órákat álljunk a meleg tűzhely mellett. A hideg levesek igazi megoldást és felfrissülést kínálnak, pillanatok alatt elkészülnek, és a jól összeválogatott friss gyümölcsökből, zöldségekből igazi ízorgiában tobzódhatunk.

 

Ha eddig nem soroltuk kedvenc ételeink közé a hűsítő gyümölcs- vagy a hideg zöldségleveseket, annak egészen biztos, hogy csakis egy oka lehet: múltbéli menzás élmények kísértik sokunkat. Langyosan tálalt gyümölcsleves, amelynek fogalma kimerült a cseresznyés és meggyes változatban. Köpködtünk a magokat, és nyeltük a lisztcsimbókokat. Pedig a hideg levesek kínálata szinte végtelen, egy kis fantáziával ízek kavalkádját vonultathatjuk fel. Ellenállhatatlan látvány, illatorgia a tányérunkban, amihez nem kell más, csak a kedvenc idénygyümölcsünk vagy zöldségünk, pár pohár joghurt vagy kefir, ízlés szerint fűszerek, egy turmixgép vagy botmixer. Ráadásul perceken belül kész is a zamatos nyári fogás.

Tippek, tanácsok:

-          A gyümölcslevesek lehetőleg olyan hozzávalókból készüljenek, amelyek éppen az adott idényben könnyen beszerezhetők. Alapvetően két nagy csoportba sorolhatjuk az elkészítésük alapján: főzéssel és csupán a nyers alapanyagokból, főzés nélkül készített, turmixolt levesek. Ha minket tetszenek kérdezni, inkább a főzés nélküli változatra szavazunk – egyrészt a gyümölcsök megtartják a bennük rejtőző értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, így igazi vitaminbombát tálalhatunk fel. Másfelől gyorsabban elkészíthetők, a hűtés is rövidebb időt igényel. S ami a legfontosabb, hogy így természetes, igazi gyümölcsízek borzolják majd az ízlelőbimbóinkat.

-          A gyümölcsöknek természetesen távolítsuk el a héját és a magházát, így az ízek is letisztultabbak és a leves állaga is bársonyos lesz. Természetesen a jó minőségű gyümölcsleves egyetlen fortélya és titka a friss alapanyag.

-          Egyik gyakori, alapvető hiba a túlzott cukrozás – sokkal üdítőbb, ha marad egy kis savanykás íze. De ha ragaszkodunk az édes ízhez, érdemes inkább mézet használni.

-          A legtöbb gyümölcsleves alapját a tejtermékek – tej, joghurt, kefir tejszín – adják. Érdemes rögtön a turmixgépbe önteni, és ehhez ízlés szerint hozzáadni egy- de akár többfajta – gyümölcsöt, az ízesítőket, és máris beindíthatjuk a turmixgépet. Perceken belül kész is a gyümölcsleves. Ha eredendően is a hűtőben tároltuk a hozzávalókat, akár azonnal is fogyasztható, ha nem voltunk ennyire előrelátóak, akkor 1-2 órás hűtést igényel.

Egy kis kreativitással bárki elkészítheti recept nélkül is a maga kedvenc hűsítő gyümölcslevesét.

Ha szeretnénk a gyümölcslevest rendhagyóvá, pikánsabbá tenni, íme pár ötlet:

-          A legtöbb gyümölcslevesbe bátran csempészhetünk egy kis pezsgőt, így máris ünnepibb levest kapunk. A muskotályos bor is remekül illeszkedik az őszibarackhoz, körtéhez, almához – így ezen leveseknek könnyen elkészíthetjük részeges, de egyben pikáns változatát. Egy kevés likőr is az alapgyümölcs ízével harmonizálva egészen különleges lehet.

-           Szintén kellemes ízt ad, ha a díszítésre szánt gyümölcsdarabokat rumba áztatjuk, ás úgy dobjuk a már kész leves tetejére. A fahéj, a menta és a gyömbér (vigyázat, ebből az utóbbiból nagyon kevés kell, mert erőteljes íze van), szintén megbolondíthatja a kompozíciót, de a legtöbb ízhez remekül illeszkedik egy gombóc vaníliafagylalt.

-          Tej helyett használhatunk kókusztejet is, ha egzotikus ízekre vágyunk.

Egy szépen tálalt gyümölcs – vagy akár zöldségleves – bizonyára azokat is leveszi a lábáról, akik eddig idegenkedtek tőle. ,,Először a szemünkkel eszünk”– tartja a mondás, így nagyon fontos a díszítés. A legkézenfekvőbb, ha a leves alapját adó gyümölcsből félreteszünk keveset, és apró kockákra vágva tálalás előtt a leves tetejére dobjuk. A tejszínhab egy klasszikus, bármely gyümölcsleveshez illeszkedő feltét is lehet. A darált, darabolt mandula, dió, mogyoró, pisztácia szintén fokozza az ízhatást és a látványt – természetesen ez esetben csak a sótlan változatok a megfelelőek.

Gyerekek is bizonyára azonnal kanalazni kezdik, ha zizi vagy csokigolyó, tortadara kerül a tetejére. De ugyanilyen sikerre számíthatunk, ha sűrű szörpből, öntetből különböző „krikszkrakszokat” rajzolunk, húzunk a leves tetejére. Szinte bármelyik levest feldobja egy karika citrom vagy narancs, ezt akár a tányér szélére is tűzhetjük. Mint ahogy a friss menta, citromfű vagy bazsalikomlevél is szemet gyönyörködtető és ízes kiegészítő.

 

RECEPTEK:

 

Wikipedia

MÁMOROS ŐSZIBARACK LEVES

Hozzávalók:

1,5 kg őszibarack

2,5 dl tejszín

0,3 cl rum

Kb. 1,5 cm darabka gyömbér

Az őszibarackot hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk apró darabokra. Egy kisebb bögrényi barackot tegyünk félre és áztassuk be rumba. Tegyük turmixgépbe a többi barackot a gyömbérrel együtt, pépesítsük és öntsük hozzá a tejszínt. Jól hűtsük le és a tetejét a rumba áztatott barackdarabokkal díszítsük. Úgyis nagyon finom, ha a barackot nem áztatjuk rumba, hanem a leveshez öntünk 2-3 dl pezsgőt. Tejszínhabbal díszítve tálalhatjuk.

 

 

 

Megyeri Zsuzsa

TÖRÖK JOGHURTLEVES

Hozzávalók:

8 dl joghurt

25 dkg uborka

20 – 25 mentalevél

1 csokor kapor

3 gerezd fokhagyma

ízlés szerint só, bors

Az uborkát hámozzuk meg és reszeljük le. A zöldfűszereket vágjuk apróra, majd az összes hozzávalót tegyük turmixgépbe az áttört fokhagymával együtt. Jól hűtsük le, és díszítsük uborkakarikákkal, mentalevéllel, de aszalt paradicsomdarabkákkal is feldobhatjuk.

DERES CITROMLEVES

HOZZÁVALÓK:

3 dl tej

4 dl joghurt

1 citrom leve

½ citrom reszelt héja

1 evőkanál méz

1 csipet őrölt szerecsendió

jégkocka

A joghurtot, a citromlevet és a citromhéjat beletesszük a turmixgépbe. Hozzáadjuk a mézet, a szerecsendiót és 1-2 percig turmixoljuk. Ha már habos, akkor öntsük hozzá a tejet, és újra indítsuk el a gépet. Előhűtött csészékbe öntve tálaljuk, a tányér szélét díszítsük citromkarikával.

A recept elkészíthető bármilyen más citrusféléből is – narancsból, mandarinból. A narancsos változatot likőrrel, vagy rummal is megbolondíthatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!