szerző:
Sz. J.

Az idei Gourmet Fesztivál kötelező eleme a tavalyi gulyásleves után a rakott krumpli lesz. Sokak kedvenc étele, igazi házias fogás, kíváncsian várjuk, hogyan fogják majd prezentálni rakott krumplijukat az ország legjobb séfjei. A fesztivál sajtóbemutatóján a hazai Michelin csillagos séfek bemutatták saját verziójukat, lássuk hát, hogyan értelmezi a rakott krumplit Miguel Rocha Vieira (Costes), a Széll Tamás – Szulló Szabina páros (Onyx) és Sárközy Ákos (Borkonyha).

A feltekert - Miguel Rocha Vieira (Costes) rakott krumplija:

„Az alapkoncepció az volt, hogy megtartsam a rakott krumpli hagyományos ízvilágát, hogy amikor beleharapsz, visszahozza az emlékeket, végülis valahol erről szól maga a főzés. Szerettem volna egy kis csavart vinni az egészbe, így a tálalás nagyon másként néz ki. Magyar kolbászt használtam, amit sütőben lassan ropogósra sütöttem, majd kisült zsírhoz hozzáadtam még egy kis kacsazsírt is, ebben pároltam meg a hagymát, majd a burgonyát apró kockákra vágtam és konfitáltam. Összekevertem ezeket a hozzávalókat, majd a vékony szeletekre vágott sült burgonyát megtöltöttem vele és feltekertem, mint egy cannelonit. Mellé jön a főtt fürjtojás, és egy kis tejföl” - osztotta meg rakott krumpli kreációjának titkait a Costes étterem séfje a hvg.hu olvasóival.

©

Az otthoni - Széll Tamás és Szulló Szabina (Onyx) rakott krumplija:

„Az volt a koncepciónk, hogy az otthoni ízeket hozzuk vissza, direkt nem gondoltuk újra ezt az ételt. Otthon nagyon gyakran készítünk rakott krumplit, a trükk mindössze annyi, hogy tejföl helyett tejszínt használunk, pici kakukkfű é pici fokhagyma kerül még bele. Természetesen nagyon jó minőségű krumplit, kolbászt és tojást választunk. A krumpli nyersen van leszeletelve és rétegelve, majd 100-110 fokon lassan, három órán keresztül sül” – avatott be minket Széll Tamás a házi receptjébe.

©

A játékos - Sárközy Ákos (Borkonyha) rakott krumplija:

„Szerettem volna ugyanazt az ételt, amit otthon is elkészítenek az emberek, egy picikét másként bemutatni. Ez az étel formájában ugyan más, de ízében majdnem ugyanaz, mint az otthoni, talán egy kis játékosságot vitt bele a bazsalikom és a vizitorma, meg persze az, hogy édesburgonyát használtam. Az édesburgonya kétféleképpen is szerepel: párolva - angolzellerrel és egy picike hagymával, illetve olaj nélkül sült chips formájában is. A kolbászt vékonyan leszeleteltem, ropogósra sütöttem egy kis chipsnek, a tojás helyett pedig füstölt fürjtojást használtam. Végül készítettem még egy kis paprikarémet, annak a levét lecsöpögtettem és egy picike vajjal beforraltam, ezáltal nagyon krémes, intenzív íze lett, ezzel tálaltam”  - mesélte el játékos receptjét a Borkonyha séfje.

©
A fesztivál
A Gourmet Fesztiválon idén is felsorakoznak a legjobb hazai éttermek, borászatok, cukrászdák és a magyar gasztronómia más jeles képviselői. Tavaly már 100 kiállító, köztük a legjobb 50 hazai étterem finomságait kóstolhatta meg a több mint 12 000 érdeklődő, idén pedig még ennél is több kiállítót és vendéget várnak a 3 napos rendezvényre. Ezúttal – túl azon, hogy a szervezők ismét nagyot merítenek az itthoni ízek legjavából – bemutatkozásnak a hazánkban működő legjobb külföldi konyhát vivő éttermek, és teret kap a minőségi street food is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Leszavazta a fideszes többség Miskolcon, hogy voksoljanak a túlóratörvényről

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

Vajna egyik legfontosabb vállalatában egy titokzatos amerikai cég lett a többségi tulajdonos

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

"Így sikálják el a Fidesz bűneit" – eltüntetik a Momentum feliratait a Legfőbb Ügyészség épülete elől

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Emlékszik rájuk? Gyönyörű videó készült a méltatlanul elfelejtett videokazettákról

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Kézilabda-vb: közös főzőcskézéssel lazítottak a játékosok

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet

Reagált az ELTE: Nincs gazdasági vészhelyzet