szerző:
Polgár László
Tetszett a cikk?

A szép dél-csehországi városnak, amely nevét a középkorban szekerekkel harcoló huszita seregek táborhelyéről kapta, ma is megvannak a maga mozgalmárai. Csak éppen ők évente sörökkel küzdenek a kitüntetésekért egy többnapos versenyen. Most, hogy a tavasz elhozza mindennapos "sörünnepeinket", érdemes megjegyezni a nálunk is kortyolható legjobb italokat.

 

Minden év első negyedében rendezik meg a „Slavnosti piva Tábor” azaz a „Tábori Sörünnep” elnevezésű  sörkiállítást és versenyt, amely az egyik legnevesebb szakmai eseménnyé nőtte ki magát Csehországban, de a nemzetközi mezőnyben is.  A közel egy hétig tartó versenyre benevezett italokat egységes szabályok alapján hivatásos  sörkóstolók,  „sörsommelierek” – különböző szakmai szervezetek és egyesületek tagjai – hatos csoportokban kóstolják és pontozzák. Az egyes kategóriában induló söröket minden kóstoló sorrendbe állítja, s az így kapott eredményeket összesítik, majd a kialakuló sorrend alapján arany, ezüst és bronz „Pivní pečeť” (Sörpecsét) díjakat osztanak ki. A hatnapos eseményt a köznyelvben ezért sokkal inkább „Sörpecsét” néven emlegetik. Ezeket a -tulajdonképpen fogyasztói elismerésnek számító - díjakat, okleveleket aztán minden gyár nagy büszkeséggel használja s mutatja fel, és az értő vásárlók is igen komoly referenciának tartják.

Az idén 25. alkalommal rendezték meg a sörpecsétes megmérettetést, ahol 28 kategóriában több mint 180 sörgyár közel 800 söre versengett az elismerésekért.  Az abszolút versenyt a Starobrno Medium sör nyerte, néhány ponttal előzve meg a dalešicei sörgyár  Dalešické májové 13% elnevezésű italát.

©

  Ami nekünk, magyar sörisszáknak igazán érdekes, az az, hogy a nálunk is iható sörök közül sok szintén kitűnően szerepelt az idei versenyben. A teljesség igénye nélkül megpróbáljuk ezeket most felsorolni. A könnyű sörök kategóriájában mind a három dobogós helyen a nymburki sörgyár egy-egy terméke végzett. Nemrég a nagyobb magyarországi áruházak polcain is megjelent üveges kiszerelésben a Staropramen Granát, amely a félbarna sörök között a 2. helyen végzett. Ugyancsak a hipermarketek polcain kereshetjük a barna Krušovice sört, amely a „Barna ászok” kategóriában lett 3. helyezett. A világos ászok sörök között a Bernard 10 fokos söre lett az első, a Litovel két termékét megelőzve. Mindkét sör kapható nálunk is a cseh sörözőkben. Mint ahogy a Bohumil Hrabal cseh íróhoz jelentősen kapcsolható nymburki sörgyár   csapolt és üveges verziói is. A Prémium kategóriás világos sörök között a nymburkiak Postřižinské márkás aranysárga színű, kemény habú 12º-os Francinův ležák (Francin-féle láger) söre 1. helyezett lett, amely naponta csapon van a népszerű cseh íróról elnevezett budapesti és győri sörözőkben. Ugyanitt kereshetők a 13º-os alsó erjesztésű Bogan és a tisztán komlós ízű Postřižinská jedenáctka (Postřižini tizenegyes) sörök is. Mindkét termék 2. helyen végzett a "Speciális világos láger", illetve a "Világos ászok" kategóriában. Csakúgy, mint a barna láger sörök versenyében a sötétbarna színű, közepesen testes, kellemesen karamellás aromájú Postřižinské tmavé (Postřižini barna) is, amely szintén állandóan csapon van Budapesten és Győrben. Alkalmanként ugyanitt megkóstolhatjuk a „Szűretlen” kategória idei győztesét, az élesztős, igen sűrű állagú vratislavicei Konrad IQ sört is, amelynek a szárazanyag tartalma azonban csupán 11º-os. Ugyanennek a gyárnak a terméke, és szintén elérhető Budapesten a 16º-os Konrad Svatopavelské, ez az egészen sötét és sűrű, magas szárazanyag-tartalmú, kávés keserűségű ital, amelyet régi receptúra alapján nemrég kezdtek el újra főzni, s 2. helyezett lett a speciális barna sörök között. A Vysoký Chlumec városból származó sötét borostyán színű, malátás illatú 13º-os félbarna Démon, amely éppen a már említett Staropramen Granát sört győzte le, és a szinte fekete színű, a stout sörökre hasonlító ízű protivíni Merlin, amely csupán egy ponttal maradt le az első helyről a „Barna ászok” kategóriában, ugyancsak megtalálható a fővárosi cseh sörös lelőhelyeken

©

Persze megvannak azért a magunk dicsekednivalói is: az India Pale Ale kategóriában a miskolci Zip Brewhouse Kft. Zip’s India Pale Lager söre harmadik lett az összesítésben, több cseh gyár IPA sörét is megelőzve. Az „Ízesített sörök” kategóriában a békésszentadrási Szent András Sörfőzde meggyes söre szintén harmadik lett egy német és egy cseh sör mögött, megelőzve többek között egy belga sört is. A jászapáti Guri sörfőzde Black Ball söre a Stout és Porter kategriában leszorult ugyan a dobogóról, de az 5. helyezés is igen figyelemre méltó. Ezekkel a magyar  sörökkel elsősorban a Főzdefeszt rendezvényein találkozhatunk és ismerkedhetünk, de alkalmanként egyes sörözőkben csapolva, szakboltokban pedig üveges verzióban megtaláljuk őket.   

 

 

 

               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                     

 

 

 

    

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!