Tetszett a cikk?

Az euró bevezetése a magyar gazdaság és az állampolgárok számára összességében jelentős előnyökkel fog járni – állítja a Monetáris Tanács. A tanács szerint az infláció ugyan az elmúlt években számottevően csökkent, de az elért eredmények még törékenyek. A német központi bank nem ért egyet a tagjelölteknek az európai árfolyamrendszerhez való gyors csatlakozási szándékával.

A tanács hétfőn kiadott közleménye szerint az euró bevezetésének költségei és kockázatai az előnyökhöz képest korlátozottaknak látszanak. Az infláció ugyan az elmúlt években számottevően csökkent, de az elért eredmények még törékenyek, és továbbra is komoly különbség mutatkozik a magyar és az európai mértékek között - figyelmeztet a tanács.
A Monetáris Tanács úgy véli, az európai árfolyamrendszerhez, az úgynevezett ERM 2-höz való gyors csatlakozási szándék "csak akkor lehet sikeres, ha az európai partnereinket meg tudjuk győzni arról, hogy a magyar részvétel nem jelent a rendszer számára kockázatot, azaz az árfolyam stabilitását nem veszélyeztetik a hazai makrogazdasági folyamatok".
Bundesbank: a csatlakozóknak még korai az ERM-2-tagság
A német központi bank, a Bundesbank jelentése szerint gazdaságilag ésszerűbb lenne, ha az EU-hoz csatlakozó tíz ország a valutaárfolyamokat szabadon hagyná mozogni, vagyis elhalasztaná az ERM-2-tagságot. A Bundesbank szerint a tíz tagjelölt könnyebben hajthatná végre az intenzívebb verseny miatt szükségessé váló gazdasági átalakításokat, ha nagyobb fokú valutaárfolyam- rugalmassággal rendelkezne, ami " főként azokra a csatlakozó országokra vonatkozik, amelyek csak újabban liberalizálták a valutaárfolyam rendszerüket".
Az EU szabályai szerint az euróövezethez csatlakozó országoknak az euró bevezetése előtt legalább két éven át zavarok nélkül tartaniuk kell magukat a - 15 százalékos sávban rögzített euró ingadozási árfolyamsávhoz. A német központi bank ajánlása ellentétben áll egyes országok, köztük Magyarország céljával, miszerint az ország a csatlakozással együtt a jövő májusban lépne be az ERM-2-es rendszerbe, majd 2008 január 1-től csatlakozna az euróövezethez. Ezzel szemben a cseh központi bank a múlt héten azt közölte, hogy Prágának bizonyos ideig távol kell maradnia az ERM-2-től és az eurózóna tagságot csak 2009-2010-re kellene megcéloznia.
Medgyessy Péter kormányfő a múlt héten jelentette be, hogy Magyarország 2008. január elsejétől be kívánja vezetni az eurót. A cél érdekében a kormány szigorú gazdaságpolitikát folytatna, amivel a jegybank elnöke is egyetért. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Újabb kis SUV a piacon: itt a Hyundai Bayon

Magyarországra érkezett az új Opel Crossland

Magyarországra érkezett az új Opel Crossland

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán

Egy síncsere után 120-ig gyorsulhatnak a vonatok a ceglédi vonal egyik szakaszán