Az euró bevezetése a magyar gazdaság és az állampolgárok számára összességében jelentős előnyökkel fog járni – állítja a Monetáris Tanács. A tanács szerint az infláció ugyan az elmúlt években számottevően csökkent, de az elért eredmények még törékenyek. A német központi bank nem ért egyet a tagjelölteknek az európai árfolyamrendszerhez való gyors csatlakozási szándékával.

A tanács hétfőn kiadott közleménye szerint az euró bevezetésének költségei és kockázatai az előnyökhöz képest korlátozottaknak látszanak. Az infláció ugyan az elmúlt években számottevően csökkent, de az elért eredmények még törékenyek, és továbbra is komoly különbség mutatkozik a magyar és az európai mértékek között - figyelmeztet a tanács.
A Monetáris Tanács úgy véli, az európai árfolyamrendszerhez, az úgynevezett ERM 2-höz való gyors csatlakozási szándék "csak akkor lehet sikeres, ha az európai partnereinket meg tudjuk győzni arról, hogy a magyar részvétel nem jelent a rendszer számára kockázatot, azaz az árfolyam stabilitását nem veszélyeztetik a hazai makrogazdasági folyamatok".
Bundesbank: a csatlakozóknak még korai az ERM-2-tagság
A német központi bank, a Bundesbank jelentése szerint gazdaságilag ésszerűbb lenne, ha az EU-hoz csatlakozó tíz ország a valutaárfolyamokat szabadon hagyná mozogni, vagyis elhalasztaná az ERM-2-tagságot. A Bundesbank szerint a tíz tagjelölt könnyebben hajthatná végre az intenzívebb verseny miatt szükségessé váló gazdasági átalakításokat, ha nagyobb fokú valutaárfolyam- rugalmassággal rendelkezne, ami " főként azokra a csatlakozó országokra vonatkozik, amelyek csak újabban liberalizálták a valutaárfolyam rendszerüket".
Az EU szabályai szerint az euróövezethez csatlakozó országoknak az euró bevezetése előtt legalább két éven át zavarok nélkül tartaniuk kell magukat a - 15 százalékos sávban rögzített euró ingadozási árfolyamsávhoz. A német központi bank ajánlása ellentétben áll egyes országok, köztük Magyarország céljával, miszerint az ország a csatlakozással együtt a jövő májusban lépne be az ERM-2-es rendszerbe, majd 2008 január 1-től csatlakozna az euróövezethez. Ezzel szemben a cseh központi bank a múlt héten azt közölte, hogy Prágának bizonyos ideig távol kell maradnia az ERM-2-től és az eurózóna tagságot csak 2009-2010-re kellene megcéloznia.
Medgyessy Péter kormányfő a múlt héten jelentette be, hogy Magyarország 2008. január elsejétől be kívánja vezetni az eurót. A cél érdekében a kormány szigorú gazdaságpolitikát folytatna, amivel a jegybank elnöke is egyetért. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Prőhle a rabszolgatörvényről: Ha valakit arra kényszerítenek, hogy többet dolgozzon, az rossz

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Felszállt az első "kínai" Boeing, a kereskedelmi háború kellős közepén

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ciprussal állapodott meg Szijjártó, gáz érkezne a messzi földről, ha lesz vezeték

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Újabb emeletes vonatokat vett a MÁV

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön

Toroczkaiék pártja is tiltakozik a "rabszolgatörvény" ellen, csak külön