Tetszett a cikk?

A nyugdíjasok a kormány javaslata szerint januárban kapnák meg az 53. heti nyugdíjat. A pénzügyi tárca azt tervezi, hogy teljes 13. havi nyugdíjat 2007 januárjában folyósítanának először. Lapértesülés szerint a költségvetési szerktorban dolgozók - a nyugdíjasokhoz hasonlóan - december helyett januárban jutnak hozzá illetményükhöz.

A Pénzügyminisztérium szóvivője, Máté Dániel kedden elmondta, hogy a tervek szerint 2007-ig minden évben 1-1 heti nyugdíjjal többet fizetnek ki, és így 2007 januárjában folyósítanának először teljes 13. havi nyugdíjat. Az 53. heti nyugdíj kifizetését az idén elfogadott szociális törvénycsomag novemberre irányozta elő, vagyis a változtatáshoz törvénymódosításra lesz szükség – szögezte le a szóvivő.
A 13. havi nyugdíj bevezetése szerepelt az MSZP választási ígéretei és utóbb a kormányprogram célkitűzései között. Tavaly novemberben a szociális törvénycsomag vitájában Csehák Judit szociális és egészségügyi miniszter elmondta: a 13. havi nyugdíj időarányos bevezetése 2003-ban 33 milliárd forint kiadást jelent. A törvény szerint mintegy 2,6 millió személy jogosult a 13. havi nyugdíj egynegyedére, az ellátás átlagos összege 12.600 forint. Csehák Judit akkori magyarázata szerint ez az összeg a nyugdíjba be nem épülő, 2,1 százalékos évi nyugdíjemelési többletnek felel meg.
Keddi lapértesülés szerint a kormány egységesíti a 13. havi bérek és egyéb juttatások kifizetését, így a nyugdíjasok mellett a költségvetési szektorban dolgozók december helyett januárban jutnak hozzá illetményükhöz. A Napi Gazdaság számításai szerint a kormány döntése mintegy 50-60 milliárd forinttól tehermentesítené a költségvetést, amelyből 30-40 milliárd forint a nyugdíjasok egyheti járandósága, 10-15 milliárd forint pedig a köztisztviselők illetménye. Ezen felül további 3-4 milliárd forintos megtakarítást tesz lehetővé, hogy a közalkalmazottak sem kapják meg decemberben az egyébként januárban esedékes illetményeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Megvan, ki fog az iparűzési adóról tárgyalni a vidéki önkormányzatokkal

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék

Jön a Samsung új csúcsprocesszora, a Windows 10-es laptopokba is beletennék

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul

Mesterséges Intelligencia az üzlet szolgálatában: két magyar egyetemen is speciális képzés indul