A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) 40 millió forintra bírságolta a UPC Magyarország Kft.-t és 8,5 millióra az Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft.-t (EMKK) gazdasági erőfölénnyel való visszaélés miatt – jelentette be a GVH szerdán.

A közlemény szerint a UPC Magyarország Kft. ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt 2002 januárjában indított eljárásra az adott okot, hogy a UPC díjemelése meghaladta az infláció mértékét és a versenyhivatal megítélése szerint programcsomagjainak összeállítási módja nem volt megfelelő.
A GVH versenytanácsa szerint a UPC Magyarország Kft. visszaélt gazdasági erőfölényével, mert 2002. elején programcsomagjainak összetételét a fogyasztók kinyilvánított preferencia-sorrendjét és a műsorköltség arányokat indokolatlanul figyelmen kívül hagyva módosította. Továbbá a UPC az általa tavaly alkalmazott általános szerződési feltételekben indokolatlan előnyöket kötött ki saját maga számára a programcsomagok módosításával kapcsolatban.
A határozat nem jogerős; a UPC később dönt arról, hogy fellebbez-e az ügyben. A fellebbezéssel kapcsolatos döntést a cég a GVH határozatának kézhezvétele után hozza meg.
A GVH az Egyesült Magyar Kábeltelevízió Kft-t azért bírságolta meg, mert 2002-ben a cég oly módon és mértékben emelte kábeltelevíziós szolgáltatásainak árát, hogy az sértette a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmát. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Meddig tűritek? - videóüzenetet küldött a Momentum Manfred Webernek

Meddig tűritek? - videóüzenetet küldött a Momentum Manfred Webernek

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Miskolcon félpályás sávelzárással tiltakoztak - fotó

Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Évi 7600 gyerek veszik el a magyar igazságügyben

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Ferenc pápa megint kiállt a menekültek mellett

Alkatrészgyárat épít az Airbus Helicopters Magyarországon

Alkatrészgyárat épít az Airbus Helicopters Magyarországon

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill

Egy budapesti ház kertjéből jelentkezett be Henry Cavill