Tetszett a cikk?

A magyar gazdaság növekedési kilátásai továbbra is kedvezőtlenek, az egyensúlymutatók az idén az első félévben tovább romlottak - állapítja meg az Ecostat Gazdaságelemző és Informatikai Intézet.

Az összeállítás szerint a GDP növekedési üteme az előző évi 3,3 százalék után 2003-ban is ezzel azonos mértékű, 3,3-3,4 százalék lesz, jövőre 4 százalék körüli bővülés valószínű. Az ipari és építőipari termelés nem mutatja a stabil növekedés jeleit és a kiskereskedelmi forgalom is a korábbiaknál kedvezőtlenebbül alakult az év közepén. Az ipar az idén 4,5 százalékkal, jövőre 5-6 százalékkal bővülhet - állapítják meg.
Az államháztartás hiánya júniusra elérte az éves előirányzat 72 százalékát, a deficit meghaladta a 600 milliárd forintot és az év végéig elérheti a GDP 5,2 százalékát. Az elemzés hangsúlyozza, hogy nem elég a jövő évi költségvetésre koncentrálni, az idei hiányt is közelíteni kellene a tervezetthez.
A külső egyensúly romlása az első öt hónapban meghaladta a várakozásokat. Az áruforgalmi statisztika adatai szerint 2003. májusáig az import növekedési üteme meghaladta az exportértékesítés volumennövekedését. A folyó fizetési mérleg hiánya május végére 1,7 milliárd eurót ért el, s az év végére 3,8 milliárd körüli deficittel lehet számolni az Ecostat szerint.
Az Ecostat megállapítja, hogy az elmúlt hónapok gazdaságpolitikai lépései nyomán a külföldiek érdeklődése az állampapírpiacon is csökkent, ami a hozamemelkedés nyomán növelte az államháztartás kamatkiadásait. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hrutka János a Gulácsi-kiállásról: Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül

Hrutka János a Gulácsi-kiállásról: Így születnek hősök, példaképek, a pályán és a pályán kívül

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet

2025-re alakítják át gázerőművé a Mátrai Erőművet

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot

Vlagyimir Putyin szerint a Nyugat ellenőrzés alá akarja vonni Oroszországot