Tetszett a cikk?

A Pénzügyminisztérium prognózisa szerint az idén az államháztartási hiány 4,8 százalék lesz a bruttó hazai termék (GDP) százalékában, szemben az előirányzott 4,5 százalékkal - tette közzé a tárca internetes honlapján.

A 2003. évi költségvetési törvény a deficitet 839,5 milliárd forintban határozta meg, amelyet most a tárca prognózisában 904,3 milliárd forintra módosított. A közlés szerint az idén a GDP 18 690 milliárd forint lesz, szemben az előirányzott 18 510 milliárddal. A központi költségvetés adóssága a GDP százalékában az előirányzott 54,9 százalékról 55,4 százalékra változott. Az államháztartási bevételek az előirányzott 9 856 milliárd forintról 9 994,7 milliárd forintra módosultak.
A bevételi oldalon a központi költségvetés és a Nyugdíjbiztosítási Alap kivételével a többi alrendszer esetében összességében az előirányzatnak megfelelő teljesítéssel számol a PM. Így a költségvetés személyi jövedelemadó bevételeinél valószínűsíthető mintegy 30 milliárd forintos bevételkiesést várhatóan ellensúlyozza a társasági adóbevétel-többlete.
A kiadási oldalon több mérlegsoron is várható túllépés az előirányzathoz képest. Eszerint az összes kiadás az idei évre 10 695,6 milliárd forint volt, ez a PM szerint 10 899 milliárd forint körül alakul. Az agrárgazdasági támogatások várható kiadásai - az általános tartalék terhére - 6 milliárd forinttal haladják meg a tervezett előirányzatot. A lakástámogatások esetében az eltérést a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek kamattámogatásának, az igénybevevők számának nem várt emelkedése miatti jelentős, mintegy 38 milliárd forint növekedés okozza. A TB közreműködésével folyósított ellátások közül a családi támogatások esetében mintegy 33 milliárd forint többletkiadás várható a kismamák jövedelempótléka miatt. Ezen felül a jövedelempótló és jövedelemkiegészítő ellátásoknál jelentkezik jelentős mértékű, 20-24 milliárd forint körüli többlet. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai közül az Egészségbiztosítási Alap esetében a gyógyszerkiadások lépik túl jelentős mértékben, több mint 20 milliárd forinttal az előirányzatot. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Nyomoz a rendőrség a BKV visszavont busztendere miatt

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Ujhelyi: Orbánnak szólnia kéne Moszkvába meg Pekingbe

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina

Jövő héten jön az újabb uniós vakcina