A Pénzügyminisztérium prognózisa szerint az idén az államháztartási hiány 4,8 százalék lesz a bruttó hazai termék (GDP) százalékában, szemben az előirányzott 4,5 százalékkal - tette közzé a tárca internetes honlapján.

A 2003. évi költségvetési törvény a deficitet 839,5 milliárd forintban határozta meg, amelyet most a tárca prognózisában 904,3 milliárd forintra módosított. A közlés szerint az idén a GDP 18 690 milliárd forint lesz, szemben az előirányzott 18 510 milliárddal. A központi költségvetés adóssága a GDP százalékában az előirányzott 54,9 százalékról 55,4 százalékra változott. Az államháztartási bevételek az előirányzott 9 856 milliárd forintról 9 994,7 milliárd forintra módosultak.
A bevételi oldalon a központi költségvetés és a Nyugdíjbiztosítási Alap kivételével a többi alrendszer esetében összességében az előirányzatnak megfelelő teljesítéssel számol a PM. Így a költségvetés személyi jövedelemadó bevételeinél valószínűsíthető mintegy 30 milliárd forintos bevételkiesést várhatóan ellensúlyozza a társasági adóbevétel-többlete.
A kiadási oldalon több mérlegsoron is várható túllépés az előirányzathoz képest. Eszerint az összes kiadás az idei évre 10 695,6 milliárd forint volt, ez a PM szerint 10 899 milliárd forint körül alakul. Az agrárgazdasági támogatások várható kiadásai - az általános tartalék terhére - 6 milliárd forinttal haladják meg a tervezett előirányzatot. A lakástámogatások esetében az eltérést a jelzáloglevéllel finanszírozott hitelek kamattámogatásának, az igénybevevők számának nem várt emelkedése miatti jelentős, mintegy 38 milliárd forint növekedés okozza. A TB közreműködésével folyósított ellátások közül a családi támogatások esetében mintegy 33 milliárd forint többletkiadás várható a kismamák jövedelempótléka miatt. Ezen felül a jövedelempótló és jövedelemkiegészítő ellátásoknál jelentkezik jelentős mértékű, 20-24 milliárd forint körüli többlet. A társadalombiztosítás pénzügyi alapjai közül az Egészségbiztosítási Alap esetében a gyógyszerkiadások lépik túl jelentős mértékben, több mint 20 milliárd forinttal az előirányzatot. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Brüsszelt nem lehet megállítani

Brüsszelt nem lehet megállítani

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Varga Erika: Automatikusan működnek a „szalonrasszista” attitűdök

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Olcsóbbak lesznek a játékok, és nem az akciók miatt

Elmarad Curtis nagykoncertje

Elmarad Curtis nagykoncertje

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

"Fejezze be az óbégatást" - másfél percben mutatjuk, hogyan utasít rendre Kövér László

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését

Ceglédi: Elvárom Tarlós István bocsánatkérését