Versenytorzítás miatt a Westel Mobil Távközlési Rt.-t 210 millió, a Pannon GSM Távközlési Rt.-t pedig 150 millió forint bírságra büntette hétfőn a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa. A cégek bíróságon támadják meg a döntést.

Bara Zoltán eljáró versenytanács-tag hétfőn elmondta: "azért marasztalták el a Westel Mobil Távközlési Rt-t és a Pannon GSM-et, mert az 1999-2000-ben megkötött végződtetési szerződéseiket ők dolgozták ki, és a Matáv, illetve a Vodafone ezeket csak átvette." Az időközben megszűnt Westel Rádiótelefon Kft., a Matáv és Vodafone ellen az eljárást megszüntették. A bírság összegét 30 napon belül kell az érintetteknek befizetniük, akkor is, ha a versenytanács határozatát bíróság előtt megtámadják, ez ugyanis nem halasztó hatályú.
A Westel nem fogadja el a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsának mai büntető határozatát, és bíróságon fogja megtámadni a döntést - jelentette be Sugár András, a társaság vezérigazgatója, aki szerint a versenyhivatal döntésében szereplő vádak nem állják meg a helyüket, mert a cég nem tanúsított piaczavaró magatartást és nem állapodott meg kartellárban. "Cégünk nem követett el sem a versenyjogot, sem a piaci magatartásról szóló egyéb jogszabályokat sértő cselekményt, ezért bíróság előtt támadja meg a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) július 28-án hozott határozatát" - áll a Pannon GSM közleményében is.

A Vodafone semmiféle jogsértést nem követett el, ezért nem ért egyet a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsának hétfői döntésével, amely szerint a társaság elmarasztalható a piactorzítás ügyében - közölte Marchhart Pál, a cég távközléspolitikai igazgatója. A versenytanács nem bírságolta meg a Vodafone-t, mivel nem volt aktív résztvevője a piactorzításnak, ugyanakkor elmarasztalta az ügyben, s ezért a cég az írásos határozat kézhezvétele után megfontolja, hogy bírósághoz forduljon-e jogorvoslatért.
A Matáv Rt., a Westel Rádiótelefon Kft., a Westel Mobil Rt., a Pannon GSM Rt., és a W.R.A.M. (Vodafone) Rt. ellen 2002. februárjában indított a versenyhatóság kartellgyanú miatt eljárást. A GVH gyanúja szerint a mobilszolgáltatók az egymás felé elszámolt mobil-mobil összekapcsolási díjakat összehangoltan alacsonyan állapították meg, ugyanakkor a vezetékes-mobil összekapcsolási díjakat túl magasan tartották. 2002 júliusában a versenyfelügyeleti eljárást kiterjesztették erőfölénnyel való visszaélés alapos gyanújára is. A versenytanács 2003. június 30-án már tárgyalta az ügyet, ám akkor július 28-ára halasztotta a döntést. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

TASZ: Álságosan akadályozza a kormány a tüntetést

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Más androidosok is örülhetnek: itt a Qualcomm válasza a Huawei telefonos turbózására

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Néhány száz tüntető, 60 rendőr - ilyen volt a tüntetés az MTVA székháznál

Király Linda megint magyarul énekel

Király Linda megint magyarul énekel

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

Gyengén kezdtek a sárgamellényesek Párizsban

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat

A rák nem fog eltűnni, de kezelhetővé válhat