Számviteli rend megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága a Magyarországgal szemben fennálló orosz államadósság lebontása során elkövetett visszaélések ügyében. A rendőrség 76 millió dollár nyomát keresi a könyvelésben.

Az orosz államadósság ügyében július 21-én érkezett a rendőrségre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése, és a nyomozást július 23-i hatállyal rendelte el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságára - mondta Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese. Keller László közpénzügyi államtitkár a Nap-kelte korábbi adásában bejelentette, hogy a Kehi ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az orosz államadósság lebontása során "eltűnt dollármilliók" miatt.
Korábbi beszámolók szerint László Csaba pénzügyminiszter januári moszkvai tárgyalásai, illetve az orosz államadósság rendezéséről szóló egyezmény aláírása után azt közölte, hogy az orosz fél 82 millió dollárt utal át a teljes 92 millió dolláros, még megmaradt orosz államadósságból, és ezt a kormányzat a költségvetési törvénynek megfelelően a költségvetés kiadásaira fordítja. A pénzügyminiszter akkor azt mondta, hogy a megállapodás az adósságlebontás minden elemét tartalmazta.
László Csaba korábban úgy nyilatkozott, hogy az orosz államadósság kérdését akkor lehet lezárni az Orosz Föderációval, ha a magyar kormány lemond az úgynevezett el nem számolt inkasszókról. Ezek azok az összegek, amelyeket az orosz nyilvántartás szerint különböző magyar szervezetek már korábban lehívtak, de itthon nem vonták le őket a nyilvántartott összegből. A Kehi vizsgálata ezek sorsának feltárására irányult, a keresett pénz értéke kamatokkal együtt mintegy 76 millió dollár volt. László Csaba januárban szólt arról is: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a közpénzügyi államtitkárság kapta feladatául, hogy ezt a kérdést megvizsgálja, és minden lehetséges módon megpróbálja feltárni, hogy miképp lehet ezt az összeget behajtani. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az éjszaka megjön a hó

Az éjszaka megjön a hó

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Hatalmas tűz miatt kellett kiüríteni a chesteri állatkertet - videó

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

Élettársa ölhetett meg egy nőt Városföldön

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót

A köztévé szerint a tüntetők akasztva látnák Tőkés Lászlót