Tetszett a cikk?

Számviteli rend megsértésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen az Országos Rendőr-főkapitányság Pénzügyi Nyomozó Igazgatósága a Magyarországgal szemben fennálló orosz államadósság lebontása során elkövetett visszaélések ügyében. A rendőrség 76 millió dollár nyomát keresi a könyvelésben.

Az orosz államadósság ügyében július 21-én érkezett a rendőrségre a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) feljelentése, és a nyomozást július 23-i hatállyal rendelte el az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságára - mondta Németh Lajos, az ORFK kommunikációs igazgatóhelyettese. Keller László közpénzügyi államtitkár a Nap-kelte korábbi adásában bejelentette, hogy a Kehi ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az orosz államadósság lebontása során "eltűnt dollármilliók" miatt.
Korábbi beszámolók szerint László Csaba pénzügyminiszter januári moszkvai tárgyalásai, illetve az orosz államadósság rendezéséről szóló egyezmény aláírása után azt közölte, hogy az orosz fél 82 millió dollárt utal át a teljes 92 millió dolláros, még megmaradt orosz államadósságból, és ezt a kormányzat a költségvetési törvénynek megfelelően a költségvetés kiadásaira fordítja. A pénzügyminiszter akkor azt mondta, hogy a megállapodás az adósságlebontás minden elemét tartalmazta.
László Csaba korábban úgy nyilatkozott, hogy az orosz államadósság kérdését akkor lehet lezárni az Orosz Föderációval, ha a magyar kormány lemond az úgynevezett el nem számolt inkasszókról. Ezek azok az összegek, amelyeket az orosz nyilvántartás szerint különböző magyar szervezetek már korábban lehívtak, de itthon nem vonták le őket a nyilvántartott összegből. A Kehi vizsgálata ezek sorsának feltárására irányult, a keresett pénz értéke kamatokkal együtt mintegy 76 millió dollár volt. László Csaba januárban szólt arról is: a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal és a közpénzügyi államtitkárság kapta feladatául, hogy ezt a kérdést megvizsgálja, és minden lehetséges módon megpróbálja feltárni, hogy miképp lehet ezt az összeget behajtani. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Felszállt az ausztrálok pilóta nélküli gépe, ami pajzsként védhet más repülőket

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

Szabadlábra helyezték a Barcelona volt elnökét

Kórházi főigazgatóság: 4 ezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését

Kórházi főigazgatóság: 4 ezer egészségügyi dolgozó nem írta alá az új szerződését