Tetszett a cikk?

Összesen 360 millió forintos, rekordnagyságú bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a két legnagyobb hazai mobilszolgáltató cégre a piaci verseny torzítása miatt. A versenyhivatal által kirótt büntetések évről évre nagyobb értékre rúgnak, de a megbüntetett cégek a bírságok felét sem fizetik ki végül a hatóságnak, vagy könnyedén lenyelik a kiadást. Kell-e ezek után szigorítani a piaci verseny tisztasága, illetve a fogyasztók védelme érdekében kirótt bírságok behajtását?

Szinte egyszerre utasította vissza közleményben a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Pannon GSM Távközlési Rt. a versenyhivatal hétfői döntését, amelyben a hatóság piaci verseny torzításáért marasztalta el a két mobilcéget és 210 millió, illetve 150 millió forintos büntetés megfizetésére kötelezte őket. A GVH-döntés indoklása szerint 1998 és 2001 között egy jókora jogi hézag miatt tulajdonképpen a mobilcégek határozhatták meg, mennyit kérnek az egymástól és a vonalas hálózatról érkező hívásokért. Ám a hívások díjai a verseny alapvető törvényét meghazudtolva nemhogy csökkentek volna, de jelentősen nőttek. A versenyhivatal kartell-megegyezést sejtett a hazai mobilcégek között, de végül meggyőző bizonyítékok hiányában a verseny torzítására enyhítette a vádat és ennek alapján döntött a büntetés összegéről is.
„A GVH versenytanácsa nem bizonyított semmit, márpedig feltételezések alapján nem lehet 210 millió forintos bírságot kiszabni” - idézte a Népszabadság Sugár András Westel-vezérigazgatót, aki közvetlenül a döntés után közölte, hogy a cég bíróságon támadja meg a versenyhivatal határozatát és a felülvizsgálati döntés meghozataláig nem fizeti ki a büntetést.
Bár a versenyhatóság hétfői döntése erősen vitatott és eredménye a fellebbezések után meg is változhat, az már biztos, hogy a Westel és a Pannon valószínűleg gyarapítani fogja azon társaságok népes csoportját, akik elutasították a versenyhivatali büntetések megfizetését. A megbüntetett cégek tavaly év végére összesen 539 millió forintos elmaradást halmoztak fel, ami 35,4 millióval több, mint 2001 végén és csaknem 31 százalékát teszi ki a GVH által kirótt bírságok összértékének. A jelentős elmaradásra azért is nehéz magyarázatot adni, mert a 1997 és 2002 között hozott 642 potenciálisan problémás versenytanácsi határozatból idén januárig 203-at támadtak meg bíróságon és csak hét esetben került sor a jogalap, hat esetben pedig a bírság megváltoztatására.
„A társaságok nem nagyon szeretnek büntetést fizetni” - mondta a hvg.hu-nak Pálvölgyi Balázs, a GVH versenypolitikai irodájának munkatársa, aki szerint létezik olyan ügy is, amelyben az 1994-ben kirótt 388 millió forintos büntetés befizetése a mai napig nem történt meg és valószínűleg tovább húzódik. Abban az ügyben – amit szakmai berkekben csak „kávé-kartell”-ként emlegetnek – a GVH a hazai piac 97 százalékát lefedő öt kávékereskedelmi vállalatot büntette meg, amiért több lépcsőben, egymással egyeztetve emelték áraikat.
Pedig a versenyhivatal latba veti minden szigorát - legalábbis erre utal a kivetett büntetések nagyságának növekedése az utóbbi két évben. Míg 2001-ben összesen 59,8 millió forintnyi bírságot szabott ki a hivatal, addig tavaly már 436, az idei első hat hónapban pedig 107 milliót. A legtöbb büntetést a fogyasztók feltételezett félrevezetéséért szabta ki versenyhatóság.
De valóban visszatarthatja-e a legnagyobb kereskedelmi és szolgáltató cégeket a fogyasztók jóhiszeműségének kihasználásától a növekvő versenyhivatali büntetés, ha azt egyszerűen el lehet bliccelni? És nem kellene-e a hivatalnak az akarva-akaratlanul betöltött fogyasztóvédelmi szerep mellett nagyobb hangsúlyt helyeznie a verseny tisztaságának védelmére?

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Így látja a nemzetközi sajtó a Néppárt és a Fidesz szakítását

Oroszország rákapcsolódott az 5G-re: másodpercenként 1,5 Gbit a sebesség

Oroszország rákapcsolódott az 5G-re: másodpercenként 1,5 Gbit a sebesség

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak

Radar360: A bölcsődék még nyitva maradnak, a kaszinók zárnak