Összesen 360 millió forintos, rekordnagyságú bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a két legnagyobb hazai mobilszolgáltató cégre a piaci verseny torzítása miatt. A versenyhivatal által kirótt büntetések évről évre nagyobb értékre rúgnak, de a megbüntetett cégek a bírságok felét sem fizetik ki végül a hatóságnak, vagy könnyedén lenyelik a kiadást. Kell-e ezek után szigorítani a piaci verseny tisztasága, illetve a fogyasztók védelme érdekében kirótt bírságok behajtását?

Szinte egyszerre utasította vissza közleményben a Westel Mobil Távközlési Rt. és a Pannon GSM Távközlési Rt. a versenyhivatal hétfői döntését, amelyben a hatóság piaci verseny torzításáért marasztalta el a két mobilcéget és 210 millió, illetve 150 millió forintos büntetés megfizetésére kötelezte őket. A GVH-döntés indoklása szerint 1998 és 2001 között egy jókora jogi hézag miatt tulajdonképpen a mobilcégek határozhatták meg, mennyit kérnek az egymástól és a vonalas hálózatról érkező hívásokért. Ám a hívások díjai a verseny alapvető törvényét meghazudtolva nemhogy csökkentek volna, de jelentősen nőttek. A versenyhivatal kartell-megegyezést sejtett a hazai mobilcégek között, de végül meggyőző bizonyítékok hiányában a verseny torzítására enyhítette a vádat és ennek alapján döntött a büntetés összegéről is.
„A GVH versenytanácsa nem bizonyított semmit, márpedig feltételezések alapján nem lehet 210 millió forintos bírságot kiszabni” - idézte a Népszabadság Sugár András Westel-vezérigazgatót, aki közvetlenül a döntés után közölte, hogy a cég bíróságon támadja meg a versenyhivatal határozatát és a felülvizsgálati döntés meghozataláig nem fizeti ki a büntetést.
Bár a versenyhatóság hétfői döntése erősen vitatott és eredménye a fellebbezések után meg is változhat, az már biztos, hogy a Westel és a Pannon valószínűleg gyarapítani fogja azon társaságok népes csoportját, akik elutasították a versenyhivatali büntetések megfizetését. A megbüntetett cégek tavaly év végére összesen 539 millió forintos elmaradást halmoztak fel, ami 35,4 millióval több, mint 2001 végén és csaknem 31 százalékát teszi ki a GVH által kirótt bírságok összértékének. A jelentős elmaradásra azért is nehéz magyarázatot adni, mert a 1997 és 2002 között hozott 642 potenciálisan problémás versenytanácsi határozatból idén januárig 203-at támadtak meg bíróságon és csak hét esetben került sor a jogalap, hat esetben pedig a bírság megváltoztatására.
„A társaságok nem nagyon szeretnek büntetést fizetni” - mondta a hvg.hu-nak Pálvölgyi Balázs, a GVH versenypolitikai irodájának munkatársa, aki szerint létezik olyan ügy is, amelyben az 1994-ben kirótt 388 millió forintos büntetés befizetése a mai napig nem történt meg és valószínűleg tovább húzódik. Abban az ügyben – amit szakmai berkekben csak „kávé-kartell”-ként emlegetnek – a GVH a hazai piac 97 százalékát lefedő öt kávékereskedelmi vállalatot büntette meg, amiért több lépcsőben, egymással egyeztetve emelték áraikat.
Pedig a versenyhivatal latba veti minden szigorát - legalábbis erre utal a kivetett büntetések nagyságának növekedése az utóbbi két évben. Míg 2001-ben összesen 59,8 millió forintnyi bírságot szabott ki a hivatal, addig tavaly már 436, az idei első hat hónapban pedig 107 milliót. A legtöbb büntetést a fogyasztók feltételezett félrevezetéséért szabta ki versenyhatóság.
De valóban visszatarthatja-e a legnagyobb kereskedelmi és szolgáltató cégeket a fogyasztók jóhiszeműségének kihasználásától a növekvő versenyhivatali büntetés, ha azt egyszerűen el lehet bliccelni? És nem kellene-e a hivatalnak az akarva-akaratlanul betöltött fogyasztóvédelmi szerep mellett nagyobb hangsúlyt helyeznie a verseny tisztaságának védelmére?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Mégiscsak lehet igény gendertémákra, ha már a Bors is ezzel foglalkozik

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Fokozott ellenőrzést rendeltek el Budapesten

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Blokkolták a tüntetők a Lánchidat

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Hosszú megállíthatatlan: megvan a negyedik vb-aranya

Adventi irodalmi naptár - december 14.

Adventi irodalmi naptár - december 14.