Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának "nincsen ellenvetése Jean-Claude Trichet-nek a bank elnökévé történő jelölése ellen" - tette közzé csütörtökön közleményét az EKB.

Az EKB vezető testülete formális jóváhagyásában méltatta Trichet pénzügyi -és bankügyekben szerzett tapasztalatait, elismertségét. A bank az EU pénzügyminiszterek e hónap elején tett ajánlatát fogadta el és adta áldását ahhoz, hogy a francia központi bank volt kormányzója kerüljön a világ második legfontosabb központi bankjának élére. Trichet-nek ezek után még meg kell szereznie az Európai Parlament és az EU tagállamok államfőinek hivatalos jóváhagyását is ahhoz, hogy november elsején átvegye az eddig bankelnök, Wim Duisenberg funkcióját. Az Európai Parlament illetékes bizottsága korábban bejelentette: szeptember 11-én hallgatja meg Trichet-t. Az új elnökről az EP szeptember utolsó hetében dönt majd.
Jean-Claude Trichet-t a párizsi büntetőbíróság június közepén mentette fel a Crédit Lyonnais bank megszépített mérlegkönyveinek ügyében. A kilencvenes évek legnagyobb francia pénzügyi botrányának számító Crédit Lyonnais-perben Trichet mellett nyolc másik bankárt vádoltak azzal, hogy tudtak és részt is vettek az állami tulajdonú bank mérlegkönyveinek kozmetikázásában, amely során elrejtették a pénzintézet 16 milliárd eurós veszteségeit. A bíróság azonban nem látta bizonyítottnak Trichet bűnösségét.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Lélegzetelállító légi felvétel készült egy lavináról – videó

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Csak egy kis rizst ettek az indiai templomban, majd tizenegyen meghaltak

Ma van a magyar kórusok napja

Ma van a magyar kórusok napja

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Így dolgozza be magát egy magyar Zaporozsec a világsajtóba

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt

Még az autók fényezése is más lesz az önvezetés miatt