Tetszett a cikk?

Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatótanácsának "nincsen ellenvetése Jean-Claude Trichet-nek a bank elnökévé történő jelölése ellen" - tette közzé csütörtökön közleményét az EKB.

Az EKB vezető testülete formális jóváhagyásában méltatta Trichet pénzügyi -és bankügyekben szerzett tapasztalatait, elismertségét. A bank az EU pénzügyminiszterek e hónap elején tett ajánlatát fogadta el és adta áldását ahhoz, hogy a francia központi bank volt kormányzója kerüljön a világ második legfontosabb központi bankjának élére. Trichet-nek ezek után még meg kell szereznie az Európai Parlament és az EU tagállamok államfőinek hivatalos jóváhagyását is ahhoz, hogy november elsején átvegye az eddig bankelnök, Wim Duisenberg funkcióját. Az Európai Parlament illetékes bizottsága korábban bejelentette: szeptember 11-én hallgatja meg Trichet-t. Az új elnökről az EP szeptember utolsó hetében dönt majd.
Jean-Claude Trichet-t a párizsi büntetőbíróság június közepén mentette fel a Crédit Lyonnais bank megszépített mérlegkönyveinek ügyében. A kilencvenes évek legnagyobb francia pénzügyi botrányának számító Crédit Lyonnais-perben Trichet mellett nyolc másik bankárt vádoltak azzal, hogy tudtak és részt is vettek az állami tulajdonú bank mérlegkönyveinek kozmetikázásában, amely során elrejtették a pénzintézet 16 milliárd eurós veszteségeit. A bíróság azonban nem látta bizonyítottnak Trichet bűnösségét.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Német lap: Nem biztos, hogy a kínai vakcina kihúz minket a bajból

Német lap: Nem biztos, hogy a kínai vakcina kihúz minket a bajból

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Duma Aktuál főzőshow: Németh Szilárd tésztája vagy Gyurcsány rántottája?

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában

Hitlert vélték felfedezni az Amazon új logójában