Az SZDSZ az egyházak finanszírozására vonatkozó javaslatot nyújt be a parlamenthez, hogy a jövőben az egyházak hitéleti tevékenységét ne közpénzből, hanem a hívők felajánlásaiból finanszírozzák.

Egyik javaslatuk értelmében a személyi jövedelemadó felajánlható, kétszer egy százalékát össze kell vonni, hogy a polgárok szabadon dönthessenek arról, milyen szervezeteket kívánnak támogatni - közölte Demszky Gábor budapesti főpolgármester, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője vasárnap. Készek megvizsgálni, miképp lehetne növelni a felajánlható, összesen két százalékos adóhányadot, amelyet akár három százalékra növelnének. "Az egyházak autonómiájának az a biztosítéka, hogy híveik támogatása fedezi működésüket". Az egyházak közfeladatait, valamint a műemlékvédelmet továbbra is az államnak kell finanszíroznia - jelentette ki Demszky.1996-ban az SZDSZ kezdeményezte az úgynevezett egyszázalékos rendszer bevezetését - emlékeztetett. Ebben a támogatási formában az állam csak postás szerepet játszik, azaz közvetíti az adózó felajánlását az egyháznak - mondta. "Az SZDSZ, a magyar liberális párt arra törekszik, hogy ez az elv váljon általánossá az egyházak finanszírozásában" - tette hozzá.Az MDF elítéli Demszky Gábor javaslatát - áll az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának MDF-es elnökének közleményében. Szászfalvi László szerint az MDF úgy véli: ez a bejelentés összhangban van a kormány kiszivárgott egyházpolitikájának tervezetével, "amely egymásnak ugrasztaná a civil szervezeteket és az egyházakat". "Demszky Gábor nyilatkozata arra utal, hogy az SZDSZ Európai Parlament kampányának szerves részét képezi az egyház és keresztény ellenes emberek voksainak megszerzése" - olvasható a közleményben. Az MDF ezért elítéli a főpolgármester javaslatát, és azt ajánlja neki, "inkább a főváros gondjaival és problémáival foglalkozzon, és ne az egyházak mozgásterét szűkítse". (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Rendőrség: Hat főt kellett eltávolítani a Lánchídról

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Eltűnt egy férfi a VII. kerületből

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Még nagyobb pályaudvar kell Debrecenbe, így a költségek is nőnek

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Holtverseny A Dal első válogatóján

Holtverseny A Dal első válogatóján

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába

AusOpen: Babos és Fucsovics bejutott a vegyes páros második fordulójába