Tetszett a cikk?

Az SZDSZ az egyházak finanszírozására vonatkozó javaslatot nyújt be a parlamenthez, hogy a jövőben az egyházak hitéleti tevékenységét ne közpénzből, hanem a hívők felajánlásaiból finanszírozzák.

Egyik javaslatuk értelmében a személyi jövedelemadó felajánlható, kétszer egy százalékát össze kell vonni, hogy a polgárok szabadon dönthessenek arról, milyen szervezeteket kívánnak támogatni - közölte Demszky Gábor budapesti főpolgármester, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője vasárnap. Készek megvizsgálni, miképp lehetne növelni a felajánlható, összesen két százalékos adóhányadot, amelyet akár három százalékra növelnének. "Az egyházak autonómiájának az a biztosítéka, hogy híveik támogatása fedezi működésüket". Az egyházak közfeladatait, valamint a műemlékvédelmet továbbra is az államnak kell finanszíroznia - jelentette ki Demszky.1996-ban az SZDSZ kezdeményezte az úgynevezett egyszázalékos rendszer bevezetését - emlékeztetett. Ebben a támogatási formában az állam csak postás szerepet játszik, azaz közvetíti az adózó felajánlását az egyháznak - mondta. "Az SZDSZ, a magyar liberális párt arra törekszik, hogy ez az elv váljon általánossá az egyházak finanszírozásában" - tette hozzá.Az MDF elítéli Demszky Gábor javaslatát - áll az Országgyűlés Emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának MDF-es elnökének közleményében. Szászfalvi László szerint az MDF úgy véli: ez a bejelentés összhangban van a kormány kiszivárgott egyházpolitikájának tervezetével, "amely egymásnak ugrasztaná a civil szervezeteket és az egyházakat". "Demszky Gábor nyilatkozata arra utal, hogy az SZDSZ Európai Parlament kampányának szerves részét képezi az egyház és keresztény ellenes emberek voksainak megszerzése" - olvasható a közleményben. Az MDF ezért elítéli a főpolgármester javaslatát, és azt ajánlja neki, "inkább a főváros gondjaival és problémáival foglalkozzon, és ne az egyházak mozgásterét szűkítse". (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Titkos kütyün dolgozik a Google, ami szuperhallást adhat az embernek

Titkos kütyün dolgozik a Google, ami szuperhallást adhat az embernek

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

820 lóerővel érkezhet a zöld rendszámos Lamborghini Urus

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg

6201 új fertőzött, elhunyt 108 beteg