A bruttó nominális átlagkereset 12 százalékkal, a nettó átlagkereset 14,3 százalékkal, a reálkereset pedig 9,2 százalékkal haladta meg az előző évit tavaly – jelentette be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A nemzetgazdaságban teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete tavaly 12 százalékkal nőtt, ezen belül a versenyszférát 8,9, a költségvetést 17,5 százalékos keresetemelkedés jellemezte. Az év során a vállalkozásoknál egyenletesen 7-10 százalék között emelkedtek a bruttó keresetek, a költségvetési intézményeknél az év első nyolc hónapjára jellemző 20 százalék fölötti növekedés az utolsó négy hónapban 7 százalék körülire mérséklődött.Tavaly a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 137.200 forint volt, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 91.400, a szellemieké 193.300 forint. A versenyszférában átlagosan 127.000 forintot, ezen belül a fizikaiak 89.800, a szellemiek 201.100 forintot kerestek. A költségvetési szférában dolgozók átlagkeresete 160.800 forint, ezen belül a fizikaiaké 100.200, a szellemieké 185.900 forint volt.A 2003. január-decemberi nettó átlagkereset nemzetgazdasági szinten 88.800 forint volt. Az átlagos havi munkajövedelem 142.800 forint (átlagos éves középárfolyamon számítva 563 euró) volt, 12,2 százalékkal több, mint az előző évben. A munkajövedelem kereseten felüli része 2003. január-decemberben munkavállalónként átlagosan 3,9 százalékot ért el.A reálkereset 2002-ben - 5,3 százalékos infláció mellett - 13,6 százalékkal volt magasabb, mint az előző évben, a bruttó átlagkereset 18,3 százalékkal, a nettó 19,6 százalékkal nőtt. A KSH jelentése szerint 2003. január-decemberben az 5 és több főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a nonprofit szervezeteknél átlagosan 2 millió 753 ezren álltak alkalmazásban, 1 százalékkal többen, mint egy évvel korábban.A nemzetgazdasági ágak közül a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat ágban 4,3 százalékkal, az iparban 2, a szállítás, raktározás, posta, távközlés ágban 1,6 százalékkal csökkent a létszám. A többi területen (építőipar, kereskedelem, szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, pénzügyi tevékenység, ingatlanügyletek) 1,6-7,5 százalék között nőtt az alkalmazottak száma. Összességében a versenyszféra létszáma az előző évhez képest kismértékű, 0,2 százalékos növekedést mutatott. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

"Felelősségérzetből" a 82 éves Berlusconi is indul az EP-választáson

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban

Háromszor annyi meteorit csapódott be a Földön az elmúlt 290 millió évben, mint korábban

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Teljes látogatási tilalmat rendeltek el a Honvédkórházban

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

Sorra mondanak fel a dolgozók az Új Nemzedék Központnál

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

4000 GB adat fér el ezen a pendrive-on

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége

14,5 millió forintért szemléz ötéves brit tanulmányt a kormányközeli elemző friss cége