Tetszett a cikk?

A cég 52 százalékára pályázó MOL Rt. és PKN Orlen azért tett panaszt a cseh állami vagyonalapnál, mert szerintük az Unipetrol bizonyos információkat eltitkol előlük.

A Mladá Fronta Dnes című prágai napilap szerdai száma szerint a MOL panaszában azt is megírta, még nem döntötte el véglegesen, hogy tesz-e kötelező erejű vételi ajánlatot az Unipetrolra, vagy sem."Egyetértünk a beruházókkal, hogy az Unipetrol nem szolgáltatott ki nekik elegendő mennyiségű információt. Az állam képviselőin keresztül a felügyelő bizottságban nyomást fogunk gyakorolni a vezetésre, hogy a hibát helyrehozza" - kommentálta a helyzetet Pavel Kuta, a cseh nemzeti vagyonalap elnökhelyettese.Tomás Zikmund, az Unipetrol szóvivője nem volt hajlandó véleményt mondani. "Az Unipetrol nem nyilatkozik ebben az ügyben. A magánosítással kapcsolatos kommunikáció a kormány és a vagyonalap hatáskörébe tartozik" - szögezte le a szóvivő.A MOL és a PKN Orlen társaságokon kívül a holland-brit Royal Dutch/Shell maradt versenyben az Unipetrolért. A kötelező érvényű vételi ajánlatokat márciusban kell megtenniük az érdeklődőknek.A Mladá Fronta Dnes szerint az Unipetrol vezetése elsősorban azt titkolja, hogy milyen árakon értékesítik a leányvállalatai termékeiket. Éppen ezek az árak képezték a tárgyát annak a vitának, amely tavaly az Unipetrol és a Ceská Rafinérská leányvállalat között robbant ki. A Ceská Rafinérská részvényeinek egy részét egyébként a Shell tartja kezében. A céghez közelálló források szerint az Unipetrol nem kíván érzékeny adatokat szolgáltatni a konkurenciának.Az Unipetrol magánosítása körüli újabb bonyodalmakra a prágai tőzsdén a beruházók is élénken reagáltak. Az Unipetrol részvényeinek ára kedden 5 százalékkal három havi mélypontra esett. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Elég csak beszélni, a mesterséges intelligencia megmondja, kit fenyeget az Alzheimer-kór

Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái

Meglettek Lady Gaga elrabolt kutyái

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok

Műholdról vigyáznának az amazóniai erdőre a brazilok