A cég 52 százalékára pályázó MOL Rt. és PKN Orlen azért tett panaszt a cseh állami vagyonalapnál, mert szerintük az Unipetrol bizonyos információkat eltitkol előlük.

A Mladá Fronta Dnes című prágai napilap szerdai száma szerint a MOL panaszában azt is megírta, még nem döntötte el véglegesen, hogy tesz-e kötelező erejű vételi ajánlatot az Unipetrolra, vagy sem."Egyetértünk a beruházókkal, hogy az Unipetrol nem szolgáltatott ki nekik elegendő mennyiségű információt. Az állam képviselőin keresztül a felügyelő bizottságban nyomást fogunk gyakorolni a vezetésre, hogy a hibát helyrehozza" - kommentálta a helyzetet Pavel Kuta, a cseh nemzeti vagyonalap elnökhelyettese.Tomás Zikmund, az Unipetrol szóvivője nem volt hajlandó véleményt mondani. "Az Unipetrol nem nyilatkozik ebben az ügyben. A magánosítással kapcsolatos kommunikáció a kormány és a vagyonalap hatáskörébe tartozik" - szögezte le a szóvivő.A MOL és a PKN Orlen társaságokon kívül a holland-brit Royal Dutch/Shell maradt versenyben az Unipetrolért. A kötelező érvényű vételi ajánlatokat márciusban kell megtenniük az érdeklődőknek.A Mladá Fronta Dnes szerint az Unipetrol vezetése elsősorban azt titkolja, hogy milyen árakon értékesítik a leányvállalatai termékeiket. Éppen ezek az árak képezték a tárgyát annak a vitának, amely tavaly az Unipetrol és a Ceská Rafinérská leányvállalat között robbant ki. A Ceská Rafinérská részvényeinek egy részét egyébként a Shell tartja kezében. A céghez közelálló források szerint az Unipetrol nem kíván érzékeny adatokat szolgáltatni a konkurenciának.Az Unipetrol magánosítása körüli újabb bonyodalmakra a prágai tőzsdén a beruházók is élénken reagáltak. Az Unipetrol részvényeinek ára kedden 5 százalékkal három havi mélypontra esett. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

A Fidelitas-alelnök is beszólt a köztévének a melegek gyógyításáról szóló műsor miatt

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Európa utolsó diktátora meghívta magához Orbánt

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Nekiestek a kínai cenzorok a fülbevalós sztároknak

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

Hogyan neveljünk lelkileg egészséges gyerekeket? Figyeljünk a siker hangjára!

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

A cégek 70 százaléka átveri a dolgozóit vagy a munkaügyi ellenőröket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket

Vidékre is elviszik a POKET zsebkönyveket