Románia esetében csődöt mondhat az EU eddigi bővítési stratégiája, lehet, hogy az unióval folytatott tárgyalásokat átmenetileg fel is kell függeszteni – közölte a hvg.hu-val Schöpflin György politológus, egyetemi professzor.

Egyre többen sürgetik, hogy az EU átmenetileg függessze fel a csatlakozási tárgyalásokat Romániával. Emma Nicholson bárónő, az Európai Parlament (EP) jelentéstevője, és Arie Oastlander, az EP holland képviselője is a Romániával folytatott csatlakozási tárgyalások felfüggesztését szorgalmazza arra hivatkozva, hogy a bukaresti vezetés nem teljesítette egy sor vállalt kötelezettségét. Szerintük késlekedik az állami vállalatok privatizálása az energiaiparban, a bányászatban, a szállítmányozásban, és a román kormány nem hajtotta végre a beígért közigazgatási reformot, korlátozza a szólás és sajtószabadságot.

„Tény, hogy Románia nem képes végrehajtani valamennyi általa vállalt jogi és egyéb kötelezettséget, ami azzal magyarázható, hogy a román politikai elit látszatdemokráciát hozott létre a kommunizmus bukása után. Egyfajta neokommunista rendszert alakított ki, ez pedig gazdasági és politikai stagnálást eredményez” - vélekedett Schöpflin. „Nem nehéz elképzelni egy olyan csatlakozási forgatókönyvet, amely szerint Románia foghíjas teljesítményeit az eddigieknél szigorúbb elbírálással illetik. De előbb-utóbb persze, Románia csatlakozni fog, ez mindkét fél kölcsönös érdeke” - tette hozzá a professzor.

A Reuters által megkérdezett 34 gazdasági elemző is úgy vélekedik, hogy Romániának csökkentek az esélyei arra, hogy a jól teljesítő Bulgáriával együtt már 2007-ben csatlakozzon az EU-hoz. A Reuters szerint Bulgária jelentős eredményeket mondhat magáénak mind a reformfolyamat, mind gazdasági konszolidáció tekintetében, ám Románia késlekedik a létfontosságú reformok végrehajtásában. Romániának és Bulgáriának együtt kell csatlakozniuk az EU-hoz, „ez az egyetlen jó megoldás”- szögezte le Solomon Passy bolgár külügyminiszter. A tárgyalások felfüggesztése az egész balkáni térség csatlakozásának késleltetésével járna, és Bulgária hasonló helyzetbe kerülne, mint Görögország, amelynek nincsenek uniós szomszédai” – figyelmeztetett a bolgár külügyminiszter.

A tét kemény eurókra lefordítva is nagy. Brüsszelben bejelentették, hogy Románia és Bulgária együttesen 9-10 milliárd eurós támogatást kaphatna a csatlakozást követő első három évben. Az összegnek több mint egyharmada jutna Bulgáriának, kétharmada pedig Romániának. A hvg.hu-nak Winkler Gyula parlamenti képviselő azt mondta, hogy a Romániának szánt támogatás nettó összege jócskán meghaladja azt az összeget, amit országnak a csatlakozást követően az uniós kasszába kell befizetnie.

„Egyelőre nem foglalkozunk komolyan annak a lehetőségével, hogy Románia később csatlakozzon az EU-hoz, mint Bulgária – nyugtatta meg a napokban a román kedélyeket Jean Christophe Filori, az Európai Bizottság szóvivője.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

A világ leggazdagabb 26 emberének vagyona annyi, mint a legszegényebb 3,5 milliárdnak

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

Az öné is köztük van? Most éppen ezek a világ legütősebb androidos telefonjai

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Náci karlendítésre emlékeztető mozdulatokat tett esküvőjén a Jobbik elnökének felesége

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Az adózással is jól járhat a cég, ha közösségi autóba ülnek a dolgozói

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt

Busz és tartálykocsi ütközött Pakisztánban, legkevesebb 27 ember meghalt