A román sertéstenyésztők és húsipari érdekképviseletek félnek a magyar élősertés- és sertéshús-export megnövelt állami támogatásától - írta a román sajtó csütörtökön.

Az Adevarul című napilap a román sertéstenyésztők és sertéshús-feldolgozók aggodalmainak hangot adva arról írt, hogy Magyarország - igyekezvén az EU-csatlakozásig megszabadulni húskészleteitől - az élősertés esetében tonnánként 250 euróig, a hasított sertésnél pedig 540 euróig terjedően megemelte az export állami támogatását.Ez nagyon nehéz helyzetbe sodorhatja a különben is súlyos gondokkal küzdő román sertéstenyésztőket és a sertéshús-feldolgozó ágazatot - vélik a lapban megszólaltatott ágazati érdekképviseleti szervezetek vezetői. Hiszen a magyar sertéshús körülbelül kilónként 31 ezer lejes áron érkezik Romániába, miközben a román sertéstenyésztők termelési költségei elérik a 41 ezer lejt (azaz egy eurót) is kilónként - magyarázták az illetékes érdekképviseletek vezetői.A román földművelési tárca illetékesei szerint, bár egyelőre hetenként csak 20-30 tonna sertéshús érkezik a román piacra Magyarországról, a minisztérium figyelemmel kíséri a fejleményeket, és ha a helyzet úgy kívánja, az érdekeltek véleményének figyelembe vételével és a román külkereskedelmi szervekkel együtt meghozza a szükséges döntéseket. De egyelőre nem jelent különösebb fenyegetést Magyarország és a hasonló támogatáshoz folyamodó Csehország döntése - mondták a román minisztériumi illetékesek.Ezzel szemben a román húsipari szövetség egyik vezetője nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy szükség esetén Románia esetleg védővám bevezetéséhez folyamodik, ha Magyarországról túl nagy mennyiségű államilag szubvencionált sertéshús érkezne a román piacra - olvasható az idézett román lapban.Magyarország szerdán tiltakozó levelet küldött Szlovéniának a magyar élősertésre és sertéshúsra bevezetett importilleték ügyében - közölte a Külügyminisztérium. A közlemény szerint Major István külgazdasági helyettes államtitkár a Szlovénia által 2004. február 14-i hatállyal a magyar élősertésre és sertéshúsra bevezetett importilleték ügyében levelet intézett Renata Vitez szlovén gazdasági minisztériumi államtitkárhoz.Major felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovén intézkedés tartalma bevezetési módja ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) vonatkozó rendelkezésével. "A magyar hatóságok elvárják, hogy a szlovén kormány a rendelkezést haladéktalanul vonja vissza" - áll a közleményben.A Külügyminisztérium tiltakozó levelét a ljubljanai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője szerdán nyújtotta át a szlovén gazdasági minisztériumban. Szlovén részről a magyar érvelést nem vitatták és ígéretet tettek a probléma sürgős felülvizsgálatára, amely elősegíti a megoldást. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Váradi Gergely: Vágytam rá, hogy kapjak nagy pofonokat

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

Két betű van rajta, mégis 270 ezer forintba kerül ez a fülhallgató

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Ez a módszer véget vethet a TAJ-kártyás csalásoknak és a kilométeróra-visszatekeréseknek

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig

Ez volt a Dacia legszebb éve eddig