Tetszett a cikk?

A román sertéstenyésztők és húsipari érdekképviseletek félnek a magyar élősertés- és sertéshús-export megnövelt állami támogatásától - írta a román sajtó csütörtökön.

Az Adevarul című napilap a román sertéstenyésztők és sertéshús-feldolgozók aggodalmainak hangot adva arról írt, hogy Magyarország - igyekezvén az EU-csatlakozásig megszabadulni húskészleteitől - az élősertés esetében tonnánként 250 euróig, a hasított sertésnél pedig 540 euróig terjedően megemelte az export állami támogatását.Ez nagyon nehéz helyzetbe sodorhatja a különben is súlyos gondokkal küzdő román sertéstenyésztőket és a sertéshús-feldolgozó ágazatot - vélik a lapban megszólaltatott ágazati érdekképviseleti szervezetek vezetői. Hiszen a magyar sertéshús körülbelül kilónként 31 ezer lejes áron érkezik Romániába, miközben a román sertéstenyésztők termelési költségei elérik a 41 ezer lejt (azaz egy eurót) is kilónként - magyarázták az illetékes érdekképviseletek vezetői.A román földművelési tárca illetékesei szerint, bár egyelőre hetenként csak 20-30 tonna sertéshús érkezik a román piacra Magyarországról, a minisztérium figyelemmel kíséri a fejleményeket, és ha a helyzet úgy kívánja, az érdekeltek véleményének figyelembe vételével és a román külkereskedelmi szervekkel együtt meghozza a szükséges döntéseket. De egyelőre nem jelent különösebb fenyegetést Magyarország és a hasonló támogatáshoz folyamodó Csehország döntése - mondták a román minisztériumi illetékesek.Ezzel szemben a román húsipari szövetség egyik vezetője nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy szükség esetén Románia esetleg védővám bevezetéséhez folyamodik, ha Magyarországról túl nagy mennyiségű államilag szubvencionált sertéshús érkezne a román piacra - olvasható az idézett román lapban.Magyarország szerdán tiltakozó levelet küldött Szlovéniának a magyar élősertésre és sertéshúsra bevezetett importilleték ügyében - közölte a Külügyminisztérium. A közlemény szerint Major István külgazdasági helyettes államtitkár a Szlovénia által 2004. február 14-i hatállyal a magyar élősertésre és sertéshúsra bevezetett importilleték ügyében levelet intézett Renata Vitez szlovén gazdasági minisztériumi államtitkárhoz.Major felhívta a figyelmet arra, hogy a szlovén intézkedés tartalma bevezetési módja ellentétes a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) és a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás (CEFTA) vonatkozó rendelkezésével. "A magyar hatóságok elvárják, hogy a szlovén kormány a rendelkezést haladéktalanul vonja vissza" - áll a közleményben.A Külügyminisztérium tiltakozó levelét a ljubljanai magyar nagykövetség ideiglenes ügyvivője szerdán nyújtotta át a szlovén gazdasági minisztériumban. Szlovén részről a magyar érvelést nem vitatták és ígéretet tettek a probléma sürgős felülvizsgálatára, amely elősegíti a megoldást. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Az én hetem: Parti Nagy Lajos indulatok, okok és eredők közt bolyong

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni

Ezt a hat számot kellett volna eltalálni