Tetszett a cikk?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) nem teljesítheti az 574 millió forint befizetésére felszólító kormányzati kérést, mert kifejezetten jogszabályellenesnek tartja azt.

A közlemény szerint - amelyet a PSZÁF előzőleg megküldött Medgyessy Péter miniszterelnöknek és Draskovics Tibor pénzügyminiszternek - "a PSZÁF nem a központi költségvetésből kapja a feladatai ellátásához szükséges összeget, hanem a felügyelés díját a felügyelt pénzügyi szervezetek fizetik meg. Ezek a szervezetek eleve elutasítják azt, hogy adófizetési kötelezettségük teljesítésén túl a felügyeleti hatóságnak fizetett felügyeleti díj vagy annak egy része a központi költségvetésbe kerüljön, mert ezt kettős adóztatásnak fogják fel." A PSZÁF hangsúlyozza, hogy gazdálkodásának, a nemzetközi elvárásoknak megfelelően, a költségvetéstől minden körülmények között függetlennek kell maradnia. Ezt az egyértelmű jogalkotói szándékot tartalmazza a hatályos PSZÁF-törvény rendelkezése, amelyet idéz a közlemény: "A Felügyelet bevételeit működésének fedezetére használja fel és azok más célra nem vonhatók el."A PSZÁF államigazgatási szervezet és a költségvetési intézményekre érvényes szabályok vonatkoznak rá, de a törvény szerint bevételeit és kiadásait az állami költségvetés mindenkori aktuális helyzete nem befolyásolhatja. A közlemény szerint ez a PSZÁF gazdálkodási függetlenségének egyik alapja. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bemutatták a második magyar versenyfilmet is a Berlinalén

Bemutatták a második magyar versenyfilmet is a Berlinalén

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma

Március végén tetőzhet leghamarabb a járvány harmadik hulláma