Tetszett a cikk?

A gazdasági tárca azt javasolja, hogy csökkenjen 16 százalékra a társasági adó, a személyi jövedelemadó pedig legyen egykulcsos.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter évértékelő tájékoztatóján elmondta, az önkormányzatoknak az elavult iparűzési adó helyett a társasági adóból kellene részesedniük. Emellett javasolja, hogy az állami támogatásból finanszírozott áfa-köteles tevékenység adója – az Unióban szokásos módon – nálunk is levonható legyen. A gazdaságpolitikáról szólva hozzátette: a jövőben az állam csak a piacra jutás és a minőségi termelést támogathatja.A miniszter a tavalyi évet értékelve elmondta: bár 2003 egészében még mindig a fogyasztás volt a gazdasági bővülés hajtóereje, a második félévben egyre inkább az export gyorsulása és a beruházások bővülése volt az, ami az élénkülést segítette. Az ipari termelés a második félévben folyamatosan bővült, és decemberben a bővülés üteme 12%-ot ért el, ami a külpiaci konjunktúra, a növekvő export és a gépberuházások együttes eredménye. Lassult a külkereskedelmi mérleg romlása, és az import növekedését immár egyre inkább a beruházási javak behozatala serkenti. 2003-ban a folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen emelkedett, azonban az év végén a negatív folyamat megfordult. A magyar vállalatok tőkeexportja rekordmértékű volt, ami nagyvállalataink térségbeli erős pozícióját és versenyképességét mutatja.Az erősödő pénzromlást úgy értékelte: „2003-ban csökkent az infláció, noha év közben megtört a korábbi dezinflációs trend. Az inflációhoz képest 2003-ban is gyors volt a béremelkedés üteme, de év végén már erőteljes csökkenésnek indult, ami elősegítheti a béralapú versenyképességünk javulását. Az idei évre – egyetértésben a gazdasági szereplőkkel – mindössze 1% körüli reálbér növekedésre számítunk.”Csillag bízik abban, hogy a fiskális politikában az államháztartási hiány lefaragása és az újraelosztás mértékének csökkentése egyrészt az előző év végén, a pénzpiaci bizonytalanságok miatt megingott befektetői bizalom visszatérésében, másrészt a kedvezőbb feltételeken keresztül a beruházói kedv helyreállásában mutatkozhat meg.A miniszter beszámolt arról is, hogy elkészült a tárca új, 2015-ig tartó időszakra tervezett közlekedéspolitikai koncepciója, amely a környezetvédelmi szempontú átalakítást helyezi előtérbe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy kétszintes ház Budán

Kigyulladt egy kétszintes ház Budán

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Ne féljünk megszegni a szabályokat!

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe

Család és üzlet: teszten a Lenovo két új táblagépe