A gazdasági tárca azt javasolja, hogy csökkenjen 16 százalékra a társasági adó, a személyi jövedelemadó pedig legyen egykulcsos.

Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter évértékelő tájékoztatóján elmondta, az önkormányzatoknak az elavult iparűzési adó helyett a társasági adóból kellene részesedniük. Emellett javasolja, hogy az állami támogatásból finanszírozott áfa-köteles tevékenység adója – az Unióban szokásos módon – nálunk is levonható legyen. A gazdaságpolitikáról szólva hozzátette: a jövőben az állam csak a piacra jutás és a minőségi termelést támogathatja.A miniszter a tavalyi évet értékelve elmondta: bár 2003 egészében még mindig a fogyasztás volt a gazdasági bővülés hajtóereje, a második félévben egyre inkább az export gyorsulása és a beruházások bővülése volt az, ami az élénkülést segítette. Az ipari termelés a második félévben folyamatosan bővült, és decemberben a bővülés üteme 12%-ot ért el, ami a külpiaci konjunktúra, a növekvő export és a gépberuházások együttes eredménye. Lassult a külkereskedelmi mérleg romlása, és az import növekedését immár egyre inkább a beruházási javak behozatala serkenti. 2003-ban a folyó fizetési mérleg hiánya jelentősen emelkedett, azonban az év végén a negatív folyamat megfordult. A magyar vállalatok tőkeexportja rekordmértékű volt, ami nagyvállalataink térségbeli erős pozícióját és versenyképességét mutatja.Az erősödő pénzromlást úgy értékelte: „2003-ban csökkent az infláció, noha év közben megtört a korábbi dezinflációs trend. Az inflációhoz képest 2003-ban is gyors volt a béremelkedés üteme, de év végén már erőteljes csökkenésnek indult, ami elősegítheti a béralapú versenyképességünk javulását. Az idei évre – egyetértésben a gazdasági szereplőkkel – mindössze 1% körüli reálbér növekedésre számítunk.”Csillag bízik abban, hogy a fiskális politikában az államháztartási hiány lefaragása és az újraelosztás mértékének csökkentése egyrészt az előző év végén, a pénzpiaci bizonytalanságok miatt megingott befektetői bizalom visszatérésében, másrészt a kedvezőbb feltételeken keresztül a beruházói kedv helyreállásában mutatkozhat meg.A miniszter beszámolt arról is, hogy elkészült a tárca új, 2015-ig tartó időszakra tervezett közlekedéspolitikai koncepciója, amely a környezetvédelmi szempontú átalakítást helyezi előtérbe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

A Kossuth téri tüntetésekkel magyarázzák a Nagy Imre-szobor hirtelen elbontását

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Ügyészség: a képviselők voltak rendbontók az MTVA-ban, a biztonsági őrök jogszerűen jártak el

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Nagy puttonyos hibrid: beárazták a legújabb Ford Mondeót

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Orbán telefonon beszélt Trump külügyminiszterével

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Speciális szabályok szerint engedné a miniszter a föld öröklését

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak

Teherhajók gyulladtak ki a Kercsi-szorosnál, halottak is vannak