Tetszett a cikk?

Történelme során először 11,141,98 ponton zárt hétfőn a BUX; a rekordot jelentő záróár eléréséhez 13,8 milliárd forintos forgalom és 1,4 százalékos erősödés kellett.

A nap meglepetése az 1026 forintos magasságba emelkedő kárpótlási jegy volt, amely pályafutásának végéhez közeledve lehet, hogy némi pénzhez juttatja tulajdonosait. A kárpótlási jegy árfolyama 70 százalékkal drágult az év eleje óta, így a papír története során első alkalommal került igazán közel a kárpótlási jegy ahhoz, hogy megtörténjen a bevonása, és a kamatokkal növelt névértéket kifizessék a papírokért. A vérmesebb befektetők szerint a kérdés csak az, hogy a kamatokkal növelt névértéknek megfelelő 1742 forintos célárfolyamot az év végére vagy már tavasszal eléri-e a papír.A kárpótlási jegy szárnyalása mögött prózai okokat sejt a portfolio.hu gazdasági portál. Az értéktári funkciót a kárpótlási jegy esetében nem a KELER, hanem a Budapest Bank egyik leányvállalata látta el, amely nemrégiben felmondta a szerződést és felhagyott ezzel a tevékenységgel. Az államnak ezért új partnert kell keresnie erre a célra. A tőkepiaci törvény szerint év végéig a nyomdai úton előállított értékpapírokat is dematerizálni kell, azaz át kell alakítani elektronikus formában létező részvényekké. Jogilag nem egyértelmű, de valószínű, hogy ez a kárpótlási jegyre is vonatkozik, ennek megvalósítása viszont a nyilvántartások hiányosságai miatt szinte lehetetlen. Senki sem tudja ugyanis, hány kárpótlási jegy kering még a piacon. Megoldást jelentene, ha az ÁPV Rt. állami vagyont ajánlana fel a jegyekért cserébe, a privatizációs ügynökségnek azonban nem sok felajánlható társaság maradt a kezében. Így nem kizárt, hogy a jegyet végül úgy vonják ki a forgalomból, hogy a tulajdonosok pénzhez jutnak.A vezető részvények közül az OTP 2,3 százalékkal 3,871, a MOL 1,6 százalékkal 7,265, a Matáv pedig 1,2 százalékkal 936 forintig értékelődött fel.Az átlagnál rosszabbul teljesített a kormányzattal vívott csata utáni sérüléseiből felgyógyulni látszó gyógyszeripar, a Richter 23,550 forinton stagnált, az Egis 0,9 százalékos erősödéssel 9,390 forinton zárt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Márciusban is kérhetik a cégek a munkáltatói adómentességet

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet

Karácsony: Adják ide a vakcinát és beoltjuk Budapestet

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról

Homályba burkolódzó újságírók csoportja dönt a Golden Globe-díjakról