Tetszett a cikk?

A magyar gazdaságot élénk növekedés jellemzi: az ipari termelés 7,2 százalékkal, az építőipar teljesítménye 11 százalékkal, az export pedig 18 százalékkal nőtt januárban egy év alatt.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint a magyar gazdaságban a múlt év második felében megkezdődött élénkülés januárban folytatódott. A munkanap-hatástól megtisztított ipari termelési index elérte a 9,9 százalékot. (Ez utóbbi adat vethető egybe az Európai Unióban használt mutatóval, amely szerint a 15 ország átlagában az ipari termelés idén januárban 0,7 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos hónapjában.) Az ipari termelés gyorsuló növekedését az exportértékesítés 19 százalékos bővülése magyarázza. A belföldi értékesítés 3,6 százalékkal volt alacsonyabb januárban a tavalyinál. A gyorsuló export az ipar túlnyomó részére jellemző volt.A feldolgozóipar 14 ágazata közül 12-ben növekedett a kivitel. Kiugróan magas volt a villamosgép- és műszergyártás területén, ahol az emelkedés 30 százalékos volt. Ez utóbbi ágazat adta januárban a feldolgozóipari kivitel több mint 40 százalékát.Nőtt az exportAz ipar termelékenysége közel 11 százalékkal javult. Az ipari bruttó kereset reálértékben 1,5 százalékkal nőtt. Az építőipar teljesítménye januárban 11 százalékkal emelkedett a múlt év januárihoz képest. A munkanap-teljesítmény tényezővel kiigazítva a növekedés e területen elérte a 13 százalékot. A felvásárolt mezőgazdasági termékek mennyisége januárban 5 százalékkal csökkent. Az éven belül elenyésző volumenű januári felvásárlásban nagy súlyt képviseltek az élő állatok és az állati termékek.A külkereskedelmi forgalom januárban élénkült és az export dinamikája továbbra is meghaladta az importét. Az előzetes becslésekkel kiegészített adatok szerint az export volumene 18 százalékkal, az importé pedig 12 százalékkal volt nagyobb ez év januárjában, mint a hasonló tavalyi időszakban.Kevesebb az állami alkalmazottA fogyasztói árak növekedése januárban is folytatódott, a januári árszint 6,6 százalékkal, a februári pedig 7,1 százalékkal volt magasabb, mint az előző év hasonló időszakában.A foglalkoztatottak száma a statisztikusok által vizsgált három hónapban 2003. december - 2004. február átlagában az egy évvel korábbihoz képest enyhén emelkedett, a munkanélkülieké pedig csökkent. A változás mértéke mindkét esetben a hibahatáron belüli. A versenyszférában folytatódott a lassú létszámemelkedés, miközben a költségvetési intézményekben alkalmazottak száma múlt év novembere óta kissé mérséklődött. A januári reálkereset a tavalyi 18 százalékos növekedés után az idén 0,4 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. (MTI)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Elfogadta a szenátus Biden 1,9 ezer milliárd dolláros mentőcsomagját

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Megindult az orosz dezinformáció a nyugati vakcinák ellen

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat

Ha Samsungja van, frissítse a telefonja szoftverét, új funkciókat kaphat