Tetszett a cikk?

Hétfőtől egyetlen ír pubban, étteremben vagy hotelben sem lehet dohányozni, miután Írország az EU első tagállamaként teljes dohányzási tilalmat vezetett be közintézményeiben. Magyarországon erős ellenállásba ütközne egy hasonló lépés, és szakértők szerint egy véleményformáló kampánynak kellene megelőznie.

„Ezt a fontos dohányzásmentességről szóló kezdeményezést Írország lakosságának többsége támogatja, dohányosok és nemdohányzók egyaránt” – mondta Michael Martin ír egészségügyi miniszter néhány nappal a törvény hétfői bevezetése előtt. „Ez egy pozitív és progresszív egészségvédelmi és biztonsági szabály, amely a munkavállalók és a széles közönség javát szolgálja”- tette hozzá Martin. A miniszter szerint a szabály bevezetését kiterjedt nemzeti információs kampány előzte meg, amely rádió- és tévéhirdetésektől kezdve a munkahelyeken terjesztett ismertető anyagokig sok médiumon keresztül jutott el a lakossághoz.

Írországban a legtöbb hivatalban, moziban és közlekedési eszközön már jogszabály nélkül sem dohányoznak jó ideje, így a teljes tilalom bevezetése főleg az éttermeket, bárokat és pubokat érinti. A korábban már az ellenzék által is támadott törvényjavaslat életbe lépése előtti utolsó vitákban már a borkereskedők egyesületében tömörülő egyes bár- és pubtulajdonosok nevetségesnek nevezték a törvényt – számol be a The Irish Times. A lap szerint a tulajdonosok szerették volna elérni, hogy a törvény a dohányzó vendégek elmaradása miatt keletkező kár miatt mentsen fel bizonyos vendéglátóipari egységeket a szabály hatálya alól. Ezt azonban Martin egészségügyi miniszter visszautasította.

"A magunk és tagságunk részéről örülünk az új törvénynek, mert ennek köszönhetően az ír éttermek sokkal élvezhetőbb környezetben szolgálhatják ki a vendégeket” – közölte a hvg.hu-val Henry O’Neill, az Írországi Éttermek Szövetségének vezetője. O’Neill fontosnak nevezte azt is, hogy az ír egészségügyi miniszter az új törvény hatálya alól nem adott semmiféle felmentést vagy derogációt, és így kizárólag a dohányzót tartja felelősnek a dohányzási tevékenységéből származó következményekért.

Az EUObserver szerint viszont egyesek máris a polgári engedetlenséget fontolgatják, és kijelentették, hogy továbbra is dohányozni fognak kedvenc pubjukban. Ezért viszont akár háromezer euróra is büntethetik a pub tulajdonosát. Az előírások betartását egyelőre mintegy 400 ellenőr ellenőrzi majd, akik személyazonosságukat eltitkolva, „dohánykémek”-ként fogják végiglátogatni az ír kocsmákat egy bizonyos előre megállapított ráta szerint – írja vezércikkében az Irish Independent. A lap szerint ezen kívül egy telefonvonalat is nyitnak, ahol bárki jelentheti, ha valamelyik vendéglátóipari egységben dohányoznak. Az ír lapok szerint egyre több kocsma tulajdonosa fog kültéri hősugárzókat venni, hogy vendégeik az ajtó előtt italukkal a kezükben dohányozhassanak.

Bár a törvény bevezetése kapcsán a pubokra és éttermekre figyelt a közvélemény, a szabály leginkább a munkahelyek nemdohányzóit szeretné védeni. Az ír egészségügyi miniszter reményei szerint a munkahelyek 90 százaléka eleget fog tenni törvényi kötelezettségének, és teljesen betiltja a dohányzást. Martin szerint a rendhagyó törvény hatásait leginkább az írországi szívrohamok és rákos megbetegedések számának csökkenésében lehet majd lemérni, bár valószínűleg csak több év alatt. Az ír egészségügyi minisztérium adatai szerint a szigetországban évente hétezren halnak meg dohányzás által okozott betegségekben, a dohányosok orvosi kezelésére pedig évente egymilliárd eurót költ az ország.

Írország reményei szerint más országok is követni fogják példáját a szigorú dohányzás-ellenes törvény bevezetésében. Eddig egyetlen EU-tagállam sem hozott hasonló, teljes tilalomról szóló törvényt, bár az Egyesült Államok egyes tagállamai – például Kalifornia - hasonló szabályokat fogadtak el.

„Új és fontos megközelítés az ír szabályok bevezetése” – mondta a hvg.hu-nak Demjén Tibor, az Országos Egészségfejlesztési Intézet (Oefi) Dohányzás vagy Egészség munkacsoportjának vezetője. Szerinte viszont egy előzetes véleményformáló kampány nélkül Magyarországon erős ellenállásba ütközne egy hasonló törvény bevezetése. Úgy véli, a nemdohányzók védelméről szóló 1999-ben elfogadott törvény eléggé szigorú, és alaposan szabályozza a közintézmények, ezen belül a munkahelyek és a vendéglátóipari egységek dohányzást kezelő gyakorlatát.

E törvény szerint a munkahelyeken és a meleg ételt felszolgáló, zárt légterű vendéglátóipari létesítményekben dohányzhelyeket kell kijelölni úgy, hogy a dohányfüst ne érhesse el a nemdohányzó vendégeket. Ehhez modern térelválasztás, illetve szellőztető berendezés szükséges, amelyek beszerzésére Demjén szerint annak idején másfél éves haladékot kaptak az étterem- és bártulajdonosok. „Korábbi felmérések szerint ennek a törvénynek a bevezetésével a magyar lakosság hozzávetőleg 67 százaléka is egyetértett, beleértve a dohányosokat is” – tette hozzá Demjén.

Itthon a nemdohányzók védelméről szóló törvény betartását az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) ellenőrzi a „dohánykommandó”-nak is nevezett, időszakosan, adott céllal együttműködő szakemberekből álló csoportjának segítségével. Az ÁNTSZ büntetést is kiszabhat azokra a munkahelyekre, ahol nem alakítottak ki megfelelően elválasztott dohányzóhelyeket – Demjén szerint azonban olyan munkahelyen nehezebb ezt a szabályt betartani, ahol maga a főnök is dohányzik. De büntetésre számíthat az is, aki tiltott helyen dohányzik, bár ez utóbbit elég nehézkes utólag bizonyítani.

Közterületen és médiában már nem lehet itthon dohányárut reklámozni – egy kivétel akad: a Marlboro Magyar Nagydíj Forma-1-es futama, és az idei évtől szigorodtak a cigarettásdobozok figyelmeztető szövegeire vonatkozó szabályok is. Minden eddiginél nagyobb méretben és szembetűnőbben tüntetik fel a dobozokon, hogy a dohányzás halált okozhat.

A figyelmeztetésre szükség is van: az egy felnőttre eső évenkénit 3260 cigarettával Magyarország a világ harmadik legnagyobb cigarettafogyasztó nemzete – mutatják az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium adatai. Itthon minden harmadik felnőtt dohányzik, a dohányosok 70 százaléka pedig húszéves kora előtt szokik rá a dohányzásra. Európában Magyarországon legnagyobb a tüdőrák-elhalálozások száma, amelyek 90 százalékát a dohányzás okozza.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Brutálisan erős lehet az Asus új mobilja, kikerült a pontszáma

Brutálisan erős lehet az Asus új mobilja, kikerült a pontszáma

28 új koronavírusos beteget találtak, elhunyt négy beteg

28 új koronavírusos beteget találtak, elhunyt négy beteg

Megrázó címlappal jelent meg a mai New York Times

Megrázó címlappal jelent meg a mai New York Times