Csehország jövőre veheti át a negyedik generációs Gripen gépeket, amelyeket saját védelmére, valamint a NATO védelmi igényeinek kielégítésére fog alkalmazni. A gépeket tizenöt évre bérlik.

A Svéd Védelmi Beszerzési Hivatal és a cseh védelmi minisztérium illetékesei aláírták a tizennégy legújabb gyártmányú JAS 39 C/D Gripen vadászrepülő bérléséről szóló megállapodást. A megállapodás részeként Svédország széleskörű operációs és taktikai képzést biztosít a cseh pilótáknak és a technikai személyzetnek.A Saab AB vállalat végzi majd a Gripen gépeken azokat az átalakításokat, amelyek a cseh igények kielégítésére szükségesek. Ezenkívül a cég a bérlet teljes időtartamában biztosítja a technikai támogatást. A képzéshez szükséges berendezéseket Svédország szállítja a bérlet teljes időtartamában, s a szimulátor segítségével történő oktatás is Svédországban lesz.A Cseh Köztársaság felelős saját pilótáiért, műszaki állományáért, valamint a Gripen gépek megfelelő karbantartásáért, az üzemanyag és más hasonló tételek biztosítása mellett. A szerződés teljes értéke 19,65 milliárd cseh korona, azaz 159 milliárd forint.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Több mint 45 ezer könyvet osztanak szét szegény gyerekek között

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Elhunyt Kósa Ferenc filmrendező

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Demcsák Zsuzsa elhagyná az országot

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Ötszörösére emelték az indiak belépőjegyenek árát a Tádzs Mahalba

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója

Megelőzheti a halálos baleseteket a Samsung új fejhallgatója