A választási vereség után valószínűleg a fizetési mérleg sem fogja jókedvre deríteni a kormányt. Az 1070 milliárd eurós hiány jóval meghaladja a 900 millió eurós elemzői várakozásokat. Ezért leginkább a vártnál 318 millió euróval magasabb áruforgalmi hiány felelős – derül ki az MNB adataiból.

A múlthéten napvilágot látott, nem túl derűs képet mutató külkereskedelmi adatok után a befektetők velőszínűleg már edzetten fogadták a váratlanul magas fizetési mérleghiányt, ami 294 millió euróval haladja meg az előző évi áprilisi adatot. A folyó fizetési mérleg hiánya az idén áprilisban 1,07 milliárd eurót tett ki, és az első négyhavi deficit 2,826 milliárd euró volt - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn. Az elemzők 900 millió euró körüli hiányt vártak áprilisra. "A vállalatok csatlakozást megelőző taktikai vásárlásai erőteljesen befolyásolták a külkereskedelmi forgalom alakulását, emellett jelentős volt még a fogyasztási célú import növekedése is" – magyarázza a KSH az import váratlan elszabadulását.Az idegenforgalom kissé rózsásabb képet mutat, idén áprilisban 98 millió euró bevételi többletet produkált, míg egy évvel korábban 92 millió eurót tett ki. A szezonális hatások kiszűrésével számított idősor alapján az idegenforgalom egyenlege az előző hónaphoz képest növekedett.A viszonzatlan folyó átutalások áprilisi 81 millió eurós bevételi többlete 10 millió euróval haladja meg a tavaly áprilisi értéket. A nem adóssággeneráló finanszírozás formájában megjelenő tőkemozgások egyenlege 180 millió euró beáramlást mutatott. Tulajdonosi részesedésként, közvetlen tőkebefektetések formájában a külföldiek 171 millió eurót hoztak Magyarországra, míg a magyar befektetők 16 millió eurót ruháztak be a határokon túl.A tőkebefektetésekhez kapcsolódó 455 millió euró nettó jövedelemkiadáson belül a megszavazott osztalék és az újra befektetett jövedelmek becsült értékét is tartalmazó profitjellegű nettó kiadás 21 millió euróval, az adósság típusú befektetésekhez kapcsolódó nettó kamatfizetés 26 millió euróval nagyobb az előző évi értéknél.A Pénzügyminisztérium nem kívánja módosítani idei, 6,7 milliárd eurós folyó fizetési mérleg deficit prognózisát a Pénzügyminisztérium (PM) az áprilisi 1,07 milliárd eurós folyó hiány nyomán – közölte Kovács Álmos, a tárca helyettes államtitkára hétfőn. A tárca szerint az áprilisi 1,07 milliárd eurós folyó deficit mögött az állhat, hogy az EU-csatlakozás miatt a cégek előrehozták vásárlásaikat. Ez márciusban és áprilisban is 150-150 millió eurós többletimportot jelenthetett. A helyettes államtitkár szerint az importőrök igyekeztek kihasználni a kedvezőbb vámkontingenseket, ezért az importnövekedés 40 százaléka olyan nem európai fejlődő országokból származik, amelyeknél a vámtétel május 1-je után nő.Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Aláírta a lengyel elnök az EU által elkaszált törvény módosítását

Bloomberg: Orbán túlságosan elbízta magát

Bloomberg: Orbán túlságosan elbízta magát

Már azon dolgozik az EU, mi történik, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki

Már azon dolgozik az EU, mi történik, ha a britek megállapodás nélkül lépnek ki

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

Ibrahimovic jövőre sem tér vissza Európába

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka

Balesete volt Gulyás Gergelynek az éjszaka

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan

Egyelőre főnök nélkül marad a Nissan