A digitális televíziózás jóval többet ígér a hagyományos értelemben vett televíziózásnál: segítségével egy komplex szolgáltatásokkal és különböző információs csatornákkal megspékelt hálózathoz csatlakozhat a jövő "nézője".

Az ETSI (Európai Távközlési Szabványügyi Intézet) által 1997-ben elfogadott szabvány rögzíti a technológia műszaki paramétereit. A digitális sugárzás lényegében a sugárzási tartomány jobb kihasználását teszi lehetővé, vagyis egy analóg tévéadás helyett 4-6 digitális adás sugározható. A sugárzási spektrum jobb kihasználásával több program adására nyílik lehetőség, illetve csatornák szabadíthatóak fel más szolgáltatások számára. Az adást egységesen MPEG-2 technológiával kódolják, s ez nagyban leegyszerűsíti az egyes adóállomások közti „adatcsomagok” cseréjét.

A digitális jel vételére alkalmas televíziókészülékek, az ún. IDTV-k (integrált digitális televízió) néhány éve jelentek meg a piacon. A hagyományos tévék egy set-top-box névre keresztelt szerkezettel lesznek alkalmasak a digitális adás vételére; ez alakítja át a sugárzott digitális jeleket analóggá. A set-top-boxok Nyugat-Európában 200 eurótól szerezhetőek be, de egyes országokban – mint például Olaszországban - az állam támogatja a technológia elterjedését, ezért 50 euróért is van jelátalakító. Forgalomba kerültek már olyan számítógépbe való kártyák is, melyek képesek a PC-n is megjeleníteni az adást.

A felhasználó a technológiai akadályokat leküzdve kiváló minőségű képhez, valamint sztereó vagy dolby surround minőségű hanghoz jut; ezen kívül a műsorok akár több nyelven vagy különböző nyelvű feliratozással is élvezhetőek. A sugárzás része egy minden műsorszámról részletes információkat nyújtó menü, amely segíti a néző eligazodását. A digitális adás lehetővé teszi a kifogástalan adás vételét a mozgó járműveken (autó, vonat, stb.) is.

A szolgáltatóknak is jelentős változásokat hoz az új technika, hiszen szinte korlátlan számú, országos lefedettségű adó sugárzása indulhat meg. A digitális adás révén lehetőség van az egyes adások kódolására, tehát minden vevőkészülékre külön meg lehet határozni, hogy az mely csatornacsomagok vételére jogosult. A digitális televíziózás korában multimédiás és hatékony távoktató rendszerek megjelenése várható, hiszen a tévéadások mellett gyors adatátvitelre is lehetőség lesz.

Az első digitális földi sugárzást 1998-ban indították Nagy-Britanniában, de a valódi felfutás 2003-ban indult meg szerte Európában. Elemzők szerint tíz-tizenöt éven belül megszűnik majd az analóg adás. A technológiához szükséges frekvenciakiosztás még nem történt meg az Európai Unióban, tervezett időpontja a 2005-ös év lesz, de a legtöbb tagállam nem várja meg ezt az időpontot a digitális adás elindításával. Hollandiában már teljes a lefedettsége az új megoldásnak, de például Berlinben és környékén tavaly nyár óta kísérleti jelleggel leállították az analóg adás sugárzását.

Magyarországon az Antenna Hungária 1999 júliusában kezdte meg a kísérleti adás sugárzását a Széchenyi-hegyi adótoronyból, s ennek keretein belül fogható 2001 októberétől a MTV, az M2 és a Duna Televízió adása. Az első vidéki DVB-T telephely Kabhegyen 2002-ben startolt, de az idei év végére tervezik egy 10 programot tartalmazó free-to-air (szabadon fogható) csomag teljes budapesti adását, mely elengedhetetlen az országos lefedettséghez szükséges kísérletek elvégzéséhez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Strasbourgi terror: utcán a TEK járművei

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

Na, milyen volt Afrika? Film készül Széchenyiről, a híres magyar vadászról

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Zsarolás, pénz, hatalom, túszejtés: a kereskedelmi háború fordulatosabb, mint egy krimisorozat

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség

Eltűnt pilisvörösvári kisfiúkat keres a rendőrség