A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) döntése értelmében a jelentős piaci részesedésű szolgáltatók a tavaly végén megállapított díjakhoz képest szerdától 38-55 százalékkal csökkentik a vezetékes telefonok összekapcsolási díjait. Az árcsökkenés remélhetőleg a fogyasztói árakban is megjelenik majd.

Öt jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltatót, a Matávot, az Invitelt, az Emitelt, a Hungarotelt és a Monortelt kötelezi a hatóság árcsökkentésre - olvasható a hatóság honlapján. A Matáv esetében az átlagos díjcsökkenés 38 százalék, így a helyi hívásvégződtetés 4,20 forintos percdíja csúcsidőben 2,07 forintra, míg csúcsidőn kívül 2,23 forintról 1,09 forintra mérséklődik. (A hívásvégződtetés a telefondíj nagykereskedelmi árának az a része, amelyet szolgáltató egy másik hálózat tulajdonosának fizet a hívás továbbításáért a mások társaság hálózatában.)Az eddigi országos hívásvégződtetés 6,19 forintról 4,42 forintra csökken csúcsidőben, csúcsidőn kívül pedig 2,99 forintról 2,32 forintra. A díjmegállapítás a szolgáltatók közti elszámolásban használt díjakra vonatkozik, de a tanács azt reméli, hogy a nagykereskedelmi árak csökkentése hatással lesz a telefonhasználók és az internetezők által is érzékelt kiskereskedelmi díjakra is.A Matáv árai az európai ezzel a lépéssel az uniós áraknak megfelelően alakulnak. A helyi távközlési szolgáltatóknál ettől 10 százalékos eltérést engedélyez a tanács, az eltérő piaci körülményekre tekintettel.Az NHH határozat-tervezete értelmében új elemként jelenik meg az úgynevezett bitfolyam hozzáférés szolgáltatása. Ennek célja, hogy megkönnyítse a helyi hálózatokhoz való hozzáférést, a szélessávú internet nyújtását, ezzel is elősegítve új szolgáltatók megjelenését ebben a piaci szegmensben.A lépéssel megszűnnek a különböző cégek közötti indokolatlan különbségek is. Az Invitel és a Hungarotel közötti díjkülönbség például a helyi hívásvégződtetés tekintetében csúcsidőben eléri a 26 százalékot, csúcsidőn kívül pedig a 35 százalékot. A jogszabályok értelmében 2004-től költségalapon kell meghatározni a nagykereskedelmi internet díjakat is, amelyeket a helyi összekapcsolás díjainál alacsonyabban határozzák meg. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ki nyert ma az ötös lottón?

Ki nyert ma az ötös lottón?

Puzsér mögött az LMP

Puzsér mögött az LMP

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Fotó: Ez az autós biztos akciósan jutott ehhez a mamut karácsonyfához

Meryl Streep nagymama lesz

Meryl Streep nagymama lesz

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

"Utoljára a harctéren akadályozták így a munkánkat" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Molnár János

Három faluban is választást tartanak ma

Három faluban is választást tartanak ma