Drámai licitálás után jóval több mint félmillió fontért - a kikiáltási ár hatszorosáért - kelt el egy Munkácsy-kép a Sotheby's aukciós ház nagyszabású keddi londoni árverésén.

Munkácsy Mihály "A pataknál" című 1885-ben festett képének keddi kikiáltási ára 85 ezer font volt, amely a licit során gyorsan felment 100 ezer, majd 200 ezer font fölé. A csaknem negyedórás küzdelem végén már csak egy helyszíni, és egy telefonos licitáló ígért folyamatosan egymásra, először 10 ezer, majd 5 ezer fontonként emelve az ajánlatokat.A kalapács végül 525 ezer fontnál (200 millió forintnál) csapott le, a teremben ülő licitáló utolsó ajánlatára. A leütési árat megfejelő cégjutalékkal együtt a bruttó ár több mint 590 ezer font. A Sotheby's előzetesen kiadott londoni árbecslése szerint a magyar művészek alkotásai közül a Munkácsy-kép volt a legígéretesebb; a cég 120-180 ezer font (45-68 millió forint) bevételt várt az alkotás licitjétől.A sikeres licitáló az MTI-nek név nélkül, magyar nyelven azt mondta: nem magának, hanem magyar megbízójának vette a képet, aki nem szabott felső árhatárt a licitálónak.Magyar szempontból vegyes képet fest az aukció sikeréről, hogy Berény Róbert "Hátradőlő nő portréja" című műve eladatlan maradt, csakúgy, mint Vaszary János, Orbán Dezső és Iványi-Grünwald Béla néhány alkotása.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Rosta Mária: Koppány és István után Orbán most a Táltos szerepben van

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

Nem valószínű, hogy fehér karácsonyunk lesz

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Meddig tudnak még tovább drágulni a lakások?

Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?

Az adományozás nem lomtalanítás – hogyan adakozzunk jól?

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Guy Verhofstadt a budapesti tüntetésről posztolt

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum

Megújult Szentendrén a Kmetty Múzeum