A 108 éve alapított párizsi székhelyű International Herald Tribune (IHT) a Washington Post és a New York Times 50-50-százalékos tulajdonában állt, mígnem az utóbbi teljesen megvásárolta. A Times és az IHT most közös fejlesztéseken keresztül terjeszkedne.„Rengeteg olyan lap van, amely megpróbálja elmondani az olvasónak, miről mit gondoljon. Sokkal nehezebb azonban olyan lapot készíteni, amely átfutásakor az olvasó maga vonhatja le saját következtetéseit” – mondta Michael Golden, a The New York Times Company elnökhelyettese és az International Herald Tribune kiadója. Az először több mint száz évvel ezelőtt a New York Herald európai kiadásaként megjelent IHT-t az egész világon angol nyelven adják ki. A később a NY Times és a Washington Post 50-50 százalékos tulajdonába került újság a két tekintélyes lapkiadó között őrlődött egészen addig, amíg két évvel ezelőtt a Times 65 millió dollárért vásárolta meg a Post részesedését.

A Postnak negyven éven át volt részesedése az IHT-ben, s az elválás főleg a párizsi székhelyű lapnál keltett aggodalmat: a vezetők attól tartottak, hogy kevesebb autonómiát kapnak majd, a lap a globális ambíciókat hajszoló Times vezetése alatt pedig elveszíti azt a karakteres tulajdonságát, hogy mindig megkülönböztetett figyelemmel fordult a politikához, az üzlethez és a kultúrához. Manapság, mikor a világban nő a bizalmatlanság Amerikával szemben, komolyan kellene venni olyan véleményeket és független nézőpontokat, amelyek az amerikai befolyásolástól mentesen szemlélik a világot – fejezte ki aggodalmait lemondólevelében Peter Goldmark, a Times tulajdonszerzését ellenző IHT elnök-vezérigazgatója.

A Times vezetése abban azért egyetértett a távozó Goldmarkkal, hogy a régi szerkezet gazdaságilag nem életképes, és csak viszi a pénzt, míg más kiadóvállalatok már újabb és újabb piacokra – így például Ázsiába – nyomultak be. „Amíg az IHT 50-50 százalékos tulajdonban volt, nem volt igazi gazdája; önellátó volt, egyik tulajdonos sem osztotta meg vele forrásait” – idézi a FT Michael Goldent.

Az IHT kiadója szerint a Times ezúttal teljes kapacitásával lap mögé állt, 1200 újságírójának anyagai és forrásai állnak az IHT rendelkezésére. A várakozásokkal ellentétben ráadásul az IHT nevét is megtarthatta, és bár tervezték, hogy a Times nemzetközi kiadásává gyúrják át a lapot, az olvasók körében végzett piackutatás eredményei eltérítették szándékától a tulajdonost. Semmi szükség arra, hogy átalakítsuk a lapot valami olyanná, ami nem azonos vele – véli Golden, aki a szerkesztőséggel együtt úgy döntött, hogy a napi közel 250 ezres olvasótábor számára a lap korábbi függetlenségét fogják kihangsúlyozni, és főleg az IHT-olvasókat leginkább érdeklő elemzések és nagyobb lélegzetvételű írások megjelentetésére helyezik a hangsúlyt.

A lap „globális ismeretekkel rendelkező” közönséget szolgálna ki, akik jobban méltányolják az objektivitást, mint a az elfogultságot, és inkább olvasnak tényszerű adatokkal alátámasztott kommentárokat, mint vitákat. A tipikus IHT-olvasó egyébként 49 év körüli európai felsővezető, aki 1,3 millió dolláros befektetési portfolióval rendelkezik, valamint elismeri az angolszász újságírást. Hiba lenne, ha az IHT a Wall Street Journal, a BusinessWeek és a Financial Times-hoz hasonlóan csak az üzleti olvasókra koncentrálna, a piackutatási eredmények alapján ugyanis inkább az általános információkat nyújtó újságok révén lehet növekedést elérni – magyarázza Golden az FT-nek.

Az IHT és a Times a közös reklámeladásokon kétmillió dollárt kaszált tavaly, és 2004-re ennek a duplájában reménykednek. Az társaság nyilvánosságra nem hozott összegeket fektet új információtechnológiai rendszerekbe, reklámeladásba, és újságírók alkalmazásába is.

Az erőfeszítések dacára az IHT még nem nyereséges. A NY Times a lap veszteségeit nem hozza nyilvánosságra; csupán egy 13 millió dolláros deficitre hivatkozik, amelyet 2002-ben vegyesvállalatként termelt. Golden azonban bízik a növekedésben. Az IHT nem újracsomagolt manhattani exporttermék. Az amerikai értékfelfogást saját független hangjával kiegyensúlyozó szemléletnek sok hívet és olvasót szerethet. Az IHT közérdekű és globális – állítja a kiadó.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Zacher Gábor részállásban visszamenne a Honvédkórházba

Kávészünet, teaidő - recept

Kávészünet, teaidő - recept

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

Karácsonyi ronda pulcsik lepték el a Margitszigetet

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

2,2 milliárdnyi tao-pénzből építenek egy kézis sportkollégiumot Budakalászon

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

"Fenyegetnek, kivéreztetnek bennünket" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Gyenis Ágnes

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!

Nyugodjon meg mindenki, idén is lesz Reszkessetek, betörők!