A Pénzügyminisztérium 3,5 százalékra emelte a bruttó hazai termék idei évre vonatkozó prognózisát és jó esélyt lát arra, hogy az év második felében jelentős, akár 3 százalékos kamatcsökkentésekre is sor kerülhet. Bár az elemzők már júniusra kamatcsökkentést vártak, a jegybank eddig óvatos maradt.

Az első negyedéves 4,2 százalékos GDP-növekedést látva 3,5 százalékra emelte az év egészére vonatkozó, eddig 3,3-3,5 százalékos sávban meghatározott GDP-növekedési előrejelzését a pénzügyi tárca – mondta keddi sajtótájékoztatóján Draskovics Tibor pénzügyminiszter.A PM elégedetten nyugtázta, hogy az elmúlt év második felében kezdődött kedvező reálgazdasági folyamatoknak köszönhetően az ipari termelés növekedése az első négy hónap átlagában meghaladta a 10 százalékot, az építőipar termelése az első negyedévben közel 20 százalékkal emelkedett és hosszú idő óta először a mezőgazdasági termelés sem esett vissza. Ennek eredményeképpen a GDP az első negyedévben 4,2 százalékkal nőtt.A várható deficit megtörte a forintotKedden délután a PM tetemes júniusi költségvetési hiányt jósoló előrejelzése megtörte a forintpiacon uralkodó bizakodó hangulatot. A júniusra várt 322,52 milliárd forint hiány hírére 253,60 euróig gyengült a magyar valuta. Az eurót kedden délután 253,35 forinton jegyezték a bankközi devizapiacon, a reggeli 252,60 forintos kurzus után. Az üzletkötők kedden délelőtt még a forint lassú erősödését várták, A PM tájékoztatója előtt a euró kurzusa 252,85 forint körül volt, a várható hiány napvilárakerülése azonban 253,6 forintig repítette az eurót a forinttal szemben – írja az MTI.A forintpiacon 30-35 bázisponttal magasabban, 11,30 százalékon zártak az overnight kamatok. A bankok a lejáró 199,4 milliárd forinttal szemben 220,95 milliárd forintot kötöttek le a jegybankban két hétre, így szerda reggel az MNB-ben lévő banki betétállomány 456,55 milliárd forintra nőtt. Nem kizárt, hogy a kamatcsökkentési várakozások is közrejátszottak abban, hogy ilyen tetemesre nőtt a jegybanknál elhelyezett betétállomány.A jegybank óvatosHa nem lesznek kedvezőtlen pénzpiaci tendenciák, az év második felében a jelenleg 11,5 százalékon álló jegybanki alapkamat akár 2-3 százalékkal is csökkenhet az év végéig – tette hozzá a miniszter. A múlt év végi forintgyengülés miatt kialakult rendkívül magas irányadó kamatot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csaknem az egész negyedév során fenntartotta. Az ezután beindult kamatcsökkentések - szemben az előző évi, kétszer 3 százalékpontos emeléssel - igen visszafogottak voltak.Június elején a javuló gazdasági teljesítmények, az erősebb szinten stabilizálódó árfolyam alapján a piac és az elemzők nagy része is újabb kamatcsökkentést várt, ez azonban az Monetáris Tanács június 8-i ülésén nem következett be. Elemzők szerint az év második felében 2-3 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentést követően akár 9 százalékra is mérséklődhet az irányadó jegybanki kamatláb.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Laptop már van, de mit telepítsek rá? – 6 tipp családi cégeknek

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Családi videóval lepte meg Catherine Zeta-Jones a 102 éves Kirk Douglast

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Hasogdzsi-gyilkosság: Szaúd-Arábia nem hajlandó kiadni a gyanúsítottakat Törökországnak

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

Új funkció került a Facebook Messengerbe, ami az aksit is kíméli és alig foglal helyet

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Rájöttek a tudósok: ha 22,8 foknál hidegebb van, megugrik a halálesetek száma

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata

Akkora rés tátongott a Google+-on, hogy kikerült 52 000 000 felhasználó személyes adata