A megegyezés szerint Szlovákia használhatja a tokaji megnevezést, de ehhez szavatolnia kell, hogy az itthonival megegyező készítési módszereket - szüretelést, feldolgozást, hordóban érlelést - alkalmazza.Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy például a tokaji szamorodni szlovák megfelelőjét hívhatják tokajské samorodnénak, de akkor ezt a terméket ugyanazzal a technológiával kell előállítani, mint magyar megfelelőjét, és a két borfajtának valamennyi fontosabb paraméter - cukorfok, alkoholtartalom, illósavtartalom - tekintetében meg kell egyeznie.Szlovákia ennek megfelelően a mostani megállapodásban kötelezettséget vállalt arra, hogy augusztus 1-ig megváltoztatja borászati jogszabályait, és minden olyan elemet átvesz, amely a magyar tokaji borokra vonatkozik.A megállapodást egyébként Németh Imre magyar és Simon Zsolt szlovák mezőgazdasági miniszter írta alá hétfőn külön-külön, Budapesten, illetve Pozsonyban. Az egyezmény lehetővé teszi, hogy a két ország a tokaji megnevezéssel kapcsolatban egységesen alkalmazza a minőségi követelményekre, a borászati eljárások meghatározására, valamint a címkézésre vonatkozó közösségi szabályozást.A most létrejött közös álláspont alapján a módosított szabályozás még a következő szüret előtt, augusztus 1-ig érvénybe léphet. Eddig az időpontig mindkét országnak végre kell hajtania azokat a változtatásokat a vonatkozó nemzeti rendelkezéseiben, amelyek révén ezek összhangba kerülnek a megállapodással.A tokajival kapcsolatos, hosszú ideje húzódó vita abból ered, hogy korábban Magyarország magának kívánta fenntartani a tokaji név használatának jogát, és ezt az EU-val még 1993-ban kötött, boreredet-védelmi megállapodásban el is érte. Szlovákia viszont arra hivatkozott, hogy földrajzilag a tokaji borvidék átnyúlik a határon, és egy 1908-ból származó bortörvény kifejezetten e vidék részeként említ három, jelenlegi Szlovákia területén lévő községet is.Magyarország később már nem ragaszkodott ahhoz, hogy a tokaji megnevezés csak magyar borokra vonatkozhasson. Hozzájárult ahhoz, hogy ezt a szlovákok is használhassák, de csak azzal a feltétellel, hogy ugyanazokat a szabályokat alkalmazzák, mint Magyarországon, és az általuk előállított borkülönlegességek minden tekintetben megfelelnek a magyar termékeknek. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vége: megvan az idei X-Faktor győztese

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Vakarózik a kormány a minimálbér-emeléssel, ami már közelítené a spanyol összeg felét

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Átvilágítják a milliárdos adósságot felhalmozó szemétszállító céget

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Vagyont érő hun kori aranypénzt találtak Óbudán

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Több autó árokba borult és a vonatok is késnek a havazás miatt

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet

Újabb megyékre adtak ki figyelmeztetést – 20 centinél több hó eshet