Az idei első négy hónapban a bruttó nominális átlagkereset 9,1 százalékkal, a nettó átlagkereset 7,8 százalékkal, a reálkereset - a fogyasztóiár-index 6,8 százalékos növekedése mellett - 0,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Az alkalmazásban állók száma a nemzetgazdaságban átlagosan 2 millió 772 ezer volt 2004 január-áprilisban, ez 0,8 százalékos növekedés az előző év azonos időszakához képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán. A versenyszféra létszáma 1,4 százalékkal nőtt, a költségvetési szféráé 0,9 százalékkal csökkent.Január-márciusban a bruttó nominális átlagkereset 9,4 százalékkal, a nettó 8, a reálkereset - a fogyasztói árak 6,8 százalékos növekedése mellett - 1,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Tavaly az első négy hónapban a bruttó átlagkereset 14,8 százalékkal, a nettó 18,5, a reálkereset 13,5 százalékkal nőtt egy év alatt.A KSH közleménye szerint 2004 január-áprilisban a létszám átlagot meghaladó növekedése továbbra is a szolgáltatóágazatok egy részére volt jellemző. Az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás 13,1 százalékkal, a kereskedelem, javítás 9,2 százalékkal, egyéb közösségi személyi szolgáltatások 3,3 százalékkal, a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás 2,4 százalékkal, az építőipar több mint 2 százalékkal növelte létszámát.A nemzetgazdaságban 2004 január-áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó nominális átlagkeresete 140800 forint volt: ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 92500 forint, a szellemieké 196500 forint. A versenyszférában dolgozók átlagosan 132600 forintot, ezen belül a fizikaiak 92400 forintot, a szellemiek pedig 211900 forintot kerestek.A statisztika alapján a költségvetési szervezeteknél alkalmazásban állók 160500 forintot, ezen belül a fizikaiak 94700 forintot, a szellemiek 182000 forintot kerestek. A bruttó keresetek a versenyszférában 11 százalékkal, a költségvetési intézményekben 6,1 százalékkal haladták meg a 2003 azonos időszakit. Ez utóbbi területet havonként egyenletes, 6 százalék körüli, míg a vállalkozásokat március kivételével 10 százalék körüli keresetnövekedés jellemezte. Márciusban ennél magasabb, 14,4 százalék volt a keresetnövekedés az éves nyereség-, prémium-, jutalomfizetések miatt.A legjobban fizető gazdasági ágazat a pénzügyi tevékenység volt, 315700 forintos átlagjövedelemmel, ezt követte a vegyipar 184400 forinttal, a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás 179300 forinttal, a villamosenergia-, gáz-, gőz-, vízellátás 174000 forinttal, és az oktatás 159500 forinttal.Átlag alatt kerestek a textília, textiláru, bőrtermék, lábbeli gyártásban, a máshova nem sorolt feldolgozóiparban, a szálláshely-szolgáltatásban, a vendéglátásban, a mezőgazdaságban és az építőiparban. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Van Viber a telefonján? Akkor ön is megkapta az ingyenes karácsonyi csomagot

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Kovács Zoltán most a Washington Postot osztotta ki CEU-ügyben

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Közösen lép fel az ellenzék a túlóratörvény ellen, levelet írtak Ádernek

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Strasbourgi terrortámadás: felfegyverzett rendőrök lepték el a Neudorf városnegyedet – videó

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél