Kamatokkal együtt akár 100 milliárd forintot is kifizethet az állam a tönkrement állami vállalatok tartozásaiért, ha kedden elveszíti azt a pert, amelyben az ÁPV Rt. felülvizsgálati kérelemmel fordult a Legfelsőbb Bírósághoz - írja a Magyar Hírlap.

A keddi döntés csupán a Szolnoki Tejipari Vállalat tartozásaira vonatkozik, de precedenst teremthet abban a félszáz ügyben, amelyekben a csődbement cégek adósságaiért a kormányt perelik.A rendszerváltozás után mintegy 1500 állami vállalat ment tönkre, és jutott a felszámolás sorsára. Előbb természetesen valamennyit átalakították részvénytársasággá, a tulajdonos azonban egy ideig az állam maradt. A cégek vagyona eltűnt, a részvények elvesztették értéküket, a vállalatok beszállítóinak viszont senki sem fizette ki a becsődölt cégek tartozásait. A csalódott üzleti partnerek a tartozás néhány százalékáért eladták követelésüket követelésbehajtó társaságoknak, amelyek sorra beperelték az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Részvénytársaságot, és a csődbe ment cég teljes tartozását követelték tőle.A követelésbehajtók azzal érveltek, hogy - a gazdasági társaságokról szóló törvény szerint – a részvények több mint 75 százalékát birtokló tulajdonos teljes felelősséggel tartozik a vállalat ténykedéséért. A konszernjogi felelősségre hivatkozva eddig mintegy ötven per kezdődött az állammal szemben a volt szocialista cégek tartozásai miatt. Az ÁPV Rt. úgy véli konszernjog alapján csak részvénytársaság viselhet felelősséget, ha egy másik részvénytársaságban meghatározó tulajdonrészt szerzett. Az eredeti vagyonkezelő, vagyis az AVÜ viszont nem volt részvénytársaság.A Fővárosi Bíróság kezdetben hol megítélte a pénzt a követelésbehajtóknak, hol nem. A Legfelsőbb Bíróság (LB) 2000-ben úgy határozott, hogy az állam a teljes tartozásért felelős. Az ÁPV Rt. most a hajdani szolnoki tejipari vállalat ügyében kéri a jogerős ítélet felülvizsgálatát. Az LB gazdasági tanácsa kedden hoz ítéletet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Egyre több felnőtt tanul tovább Magyarországon

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Magyarországon terjeszkedik a Tesco

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Közös maszturbálásra kényszeríthette a nőket a világhírű brazil gyógyító

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Beszakadt lépcső: 3 métert zuhant az egyik lakó, a közös képviselő nem nyilatkozik

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Egy korszak vége: az utolsó csipogókat is lekapcsolják Japánban

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"

Női kézilabda-siker: "Ma szerencsések és jók is voltunk"