A túlzott mértékű béremelések veszélyeire hívta fel a figyelmet az Európai Központi Bank (EKB) vezető közgazdásza, Otmar Issing, aki szerint ez az infláció felgyorsulásához vezethet, ami kamatemelésre kényszerítheti az EKB-t.

Issing kissé aggódik amiatt is, hogy erősödnek az inflációs várakozások, de a drágulás mértéke eddig nem volt jelentős – írja a Handelsblatt hétfői számában. Ha azonban az árak tartósan emelkednek, és az olaj drágulása miatt a cégeknél jelentős béremelésekre kerül sor, az EKB azonban kamatemelésre kényszerülhet – nyilatkozta a lapnak Otmar Issing. Korábban az EKB elnöke, Jean-Claude Trichet is hasonló üzenetet küldött három vezető európai lapban, bár Trichet nem utalt az esetleges kamatemelésre.Az euróövezetben 2,5 százalékkal nőtt az infláció idén májusban, így valószínűleg 2004 lesz az ötödik egymást követő év, amelyben az infláció meghaladja az EKB által kitűzött célt, a 2 százalék alatti szintet.A bérek nem nőnek az égigA német bankszövetség (BDB) nem lát okot arra, hogy az eurózónában tapasztalható gyorsuló árdrágulásra való tekintettel az EKB emelje a bankkamatokat. Amennyiben a nyersolaj hordónkénti ára a következő hónapokban a 30 dollár feletti áron stabilizálódik, a 12 tagú euróövezetben a fogyasztói árindex az idén csak minimális mértékben haladhatja meg az EKB által előírt 2 százalékos szintet - idézi a BDB az EKB június havi jelentését, amelyben hangsúlyozzák, hogy nincs ok sürgős kamatváltoztatásra.A jelenlegi kapacitásfelesleg és a gyenge hazai kereslet miatt a vállalatoknak meglehetősen kevés terük van az árak emelésére, így a béreket sem tudják túl gyorsan növelni. Az ár-bér spirál beindulásának kockázata tehát kisebb, mint volt az 1970-es évek olajválsága idején volt.A BDB óva int a béremelések jelentősségének eltúlzásától, mivel a létszámleépítések még nem zárultak le, és a hazai (németországi) fogyasztás élénkülésére nem lehet számítani. A világgazdasági növekedése is veszthet lendületéből az év második felében - jegyzik meg a jelentésben.A BDB véleménye szerint az EKB-nak még abban esetben sem kell az amerikai Federal Reserve példáját követnie, ha az - mint várható - még e hónapban emeli az irányadó kamatot.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lenyűgöző fotó: elkészítette az első igazi szelfit a Marson állomásozó InSight

Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt

Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Rózsadombi étteremnél csípték el Gruevszkit

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Holnap kiderül: áttörést ígér az telefonok okosságában a chipgyártó

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Budapesten járt a világ egyik kedvenc szülésze

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon

Trump: Az ügyvédem csak azért vallotta magát bűnösnek, hogy zavarba hozzon