Szlovákiában az év első negyedében 12 milliárd koronát (301 millió eurót) tettek ki a közvetlen külföldi tőkebefektetések, ami 1,3 milliárd koronával több az előző év azonos időszakánál.

A tőkebefektetések 77 százaléka Pozsony környékére irányult. Az ország nyitása óta összesen 362 milliárd koronát fektettek be külföldi cégek - derül ki a pozsonyi statisztikai hivatal legfrissebb adataiból.Az iparba, azon belül az energia-és a járműgyártási szektorba 9,2 milliárd korona, a pénzügyi szektorba 2,6 milliárd korona beruházást eszközöltek. A legfőbb befektetők magyarországi és osztrák cégek voltak.Jelenleg 17 külföldi beruházási projekt áll véglegesítés előtt, ezek összértéke 1,25 milliárd euró, közölte a SARIO befektetési ügynökség vezetője a Hospodarske Noviny című lapban. E projektek révén 6-8 ezer új állás jön létre.A szlovák cégek ezidáig 18,2 milliárd korona (456 millió euró) értékben ruháztak be külföldön, főként Csehországban és Nagy Britanniában.Előretörés a munka frontjánRészben a befektetésösztönző szlovák kormánypolitikának is betudható, hogy Szlovákiában májusban 14,47 százalékra csökkent a munkanélküliség az áprilisi 15,25 százalékról, és ezzel negyedik hónapja javul a munkapiaci helyzet. A szlovák munkaügyi hivatal szerint júniusban tovább csökken majd az állástalanok száma közel 14 százalékos szintre.A munkanélküliség a 2003-as 20 százalék körüli szintről kezdett csökkenni, a bevezetett szigorítások nyomán – írja a Reuters.Szlovákiában továbbra is az egyik legmagasabb a munkanélküliek aránya az EU-hoz csatlakozott közép-európai országok között, amit szakértők arra vezetnek vissza, hogy az elmúlt évtizedben nem hajtották végre a szükséges gazdasági reformokat, most azonban egyre gyorsabb ütemben hozzák be a lemaradást.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni

Az autók fölé magasodott az a jávorszarvas, ami egy alaszkai autópályán indult sétálni

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Ez történt: bezárták a torrentoldalt; beindultak a mémgyárak

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Van, ahol már most 11 centis a hótakaró – fotók

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Lezuhant egy ukrán vadászrepülő, meghalt a pilóta

Napos, de hűvös idő várható

Napos, de hűvös idő várható

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan

Úgy tűnik, van a megoldás az ételpazarlásra, csak egy kicsit gusztustalan