Mivel a köztársasági elnök hétfőn aláírta a gyógyszerárak befagyasztását lehetővé tevő ártörvényt, három gyógyszergyártó szövetség az Alkotmánybírósághoz fordul jogorvoslatért.

A szövetségek - az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete, a Generikus Gyógyszergyártók és Forgalmazók Érdekvédelmi Egyesülete valamint a Védőoltásgyártók és Forgalmazók Egyesülete - levélben kérték Mádl Ferencet, hogy az aláírás előtt kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.A gyógyszergyártók felháborodását az váltotta ki, hogy az elfogadott javaslatszövegből hiányoznak az esetleges beavatkozással kapcsolatos egyértelmű meghatározások, ami sérti a jogbiztonság elvét.Az Országgyűlés június 14-i döntése szerint a kormány a gyógyszerpiac átmeneti zavarainak elhárítása vagy a gyógyszerpiac egyensúlyának fenntartása érdekében legfeljebb kilenc hónapra befagyaszthatná egyes gyógyszerek árát. Az árak megállapításáról szóló törvény módosítása szerint a hatályos szerződésekben szereplő árnál csak akkor lehet magasabb a gyógyszerek ára, ha ahhoz az egészségügyi miniszter kérelem alapján hozzájárul.Így a gyógyszernek az adott betegség kizárólagos kezelésére szolgáló készítménynek kell lennie, illetve a gyártónak bizonyítania kell, hogy a gyógyszer előállításának költsége magasabb a befagyasztás esetén érvényes legmagasabb árnál.A kormány és a gyógyszergyártók érdekképviseletei között szerdán megállapodás született, amely előírja, hogy a betegek gyógyszerterhei ebben az évben nem növekednek. Elképzelhető tehát, hogy a parlament által hétfőn elfogadott árbefagyasztásról szóló törvénymódosításra nem lesz szükség. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Így születnek kisbabaként az érzelmeink

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Australian Open: kiesett a Babos–Fucsovics-páros

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Hazánkban a Seat Tarraco: beárazták a 7-személyes új divatterepjárót

Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre

Elkezdték beidézni a decemberben igazoltatott tüntetőket a rendőrségre

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

Elődöntőbe jutottak Babosék az Australian Openen

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben

A legjobb nyolcba jutottak Babosék Melbourne-ben