Zöld utat adott egy svájci bíróság annak a pernek, amelyet a roma áldozatok családtagjai szándékoznak indítani az amerikai IBM ellen azon a címen, hogy az amerikai vállalat termékei megkönnyítették a náci Németország által a II. világháború alatt végrehajtott népirtást.

Mint azt a cigányok nemzetközi elismeréséért és kárpótlásáért harcoló csoport (GIRCA) jogi képviselője, Henri-Philippe Sambuc kedden közölte, keresetüket arra alapozzák, hogy az IBM lyukkártyákat előállító gépeket adott el a nemzetiszocialista Németországnak, s ezzel közvetve hozzájárult a holokauszthoz. A lyukkártyák segítségével folyt a koncentrációs táborok foglyainak regisztrációja.A GIRCA öt szinti és roma személy nevében összesen 100 ezer dollárnyi kártérítést követel a vállalattól. A felperesek szülei a vészkorszak áldozatai között vannak. A cigány szervezetek Edwin Black amerikai újságíró 2001 februárjában megjelent, "IBM és holokauszt" című könyvére hivatkoznak.Ebben az amerikai szerző azt állítja, hogy a nácik az IBM németországi leányvállalata, a Dehomag gyártotta lyukkártyákat használták. Az IBM egyelőre nem reagált a svájci bíróság döntésére. A konszern korábban azzal védekezett, hogy a nácik már a háború előtt átvették a Dehomag irányítását, így az ott előállított termékek értékesítésébe az IBM-nek nem volt beleszólása.A kártérítési per előreláthatólag ősszel veszi kezdetét Genfben. A II. világháború alatt a svájci városban volt az IBM európai központja. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

Veronai buszbaleset: folytatódott a per, de a sofőr most sem jelent meg

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

„A producerem eleinte sikított, hogy ne”

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

ÁSZ: A Momentum és a Párbeszéd nem volt együttműködő

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával - videó

Megható, ahogy az alzheimeres anyuka együtt énekel családjával - videó

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

Betörték a szegedi Fidesz-iroda ajtaját

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél

7,5 milliárd forintos egészségügyi beszerzés jön a honvédségnél