A mobil távbeszélők piacának változatlanul gyors ütemben történő bővülése közepette az iparági éllovas Nokia részesedése a tavalyi 35 százalékról 32 százalékra csökkent.

32 százalékra csökkent az év első negyedében a mobiltelefonok világpiacán az iparág éllovasának, a Nokiának a részesedése a tavalyi 35 és a 2003-évi 38 százalékról – ismerte el Jorma Ollila, a finn óriásvállalat elnök-vezérigazgatója júniusban, a cég Helsinkiben rendezett sajtótájékoztatóján. Igaz, ez az arányszám még mindig kétszer akkora, mint a két utána következő rivális, a Motorola és a Samsung 18, illetve 14 százalékos részesedése. Az élesedő verseny közepette a Nokia piaci térvesztését annak is tulajdonítják a megfigyelők, hogy a finn multi alábecsülte a mostanában divatos kihajthatós mobil telefonok iránti keresletet.

Eközben a mobil távbeszélők piaca változatlanul gyors ütemben bővül. Az idén világméretekben közel 600 millió hordozható készülék eladására lehet számítani, szemben a tavalyi 480 millió darabbal – jegyezte meg Matti Alahutta, a Nokia alelnöke. Mint mondta, 2004 folyamán naponta hozzávetőleg 800 ezer új előfizető csatlakozik a mobiltelefónia világához. Ez azt jelenti, hogy az előfizetők száma 2007-ben elérheti a kétmilliárdot.

A teljes forgalmon belül erőteljesen nő a digitális fényképezőgépekkel egybeépített kézibeszélők, illetve a nagyobb tudású, intelligens (smart) telefonok száma. Az idén a kamerásokból 200 millió darabos eladásra számítanak a tavalyi 90 millióval szemben, az intelligens marokkészülékek idei értékesítési darabszámát pedig több mint 20 millióra, a 2005-évi eladásokat pedig már annak kétszeresére becsülik.

Az idei esztendőt a mobiltelefónia harmadik nemzedékének (3G WCDMA) szempontjából is fordulópontnak tartja a Nokia; a cég ennek jegyében forgalomba hoz egy nagysebességű mobil internetes szolgáltatásokat kínáló készüléket, mellyel többek között el lehet érni a vállalati intranet hálózatokat is. A világon jelenleg közel hatmillió 3G-s előfizetőt tartanak nyilván, és az év végéig várhatóan több mint 60 3G WCDMA hálózat kezdi meg a kereskedelmi jellegű szolgáltatását.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Ilyen arcátlan reptéri lopást talán még nem látott – videó

Ilyen arcátlan reptéri lopást talán még nem látott – videó

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Háború az 5G-ért: miért kell Washingtonnak a Huawei trónörököse?

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

Arra kéri a szülőket egy walesi iskola, hogy ne vegyenek karácsonyi ajándékot a tanároknak

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

A kormányközeli Lokál 16 oldalából 15 hirdetés

"Egy ősz hajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" – itt az eltűntként keresett tüntető története

"Egy ősz hajú, szemüveges civil ruhás rám nézett, és intett, hogy vihetnek" – itt az eltűntként keresett tüntető története

Túlórázik és migránsozik a mémgyár

Túlórázik és migránsozik a mémgyár