A múlt évi 3,5 százalékos növekedés után az idén a magyarországi sörértékesítés minden hónapban elmaradt a 2003-as számoktól - közölte el a Magyar Sörgyártók Szövetsége csütörtökön. A szövetség új elnöke Kiss Elemér korábbi kancelláriaminiszter lett.

2003-ban a magyar piacon 7,8 millió hektoliter sört értékesítettek, ez 3,5 százalékkal haladta meg az előző évit; a növekedés döntő hányadát az import sörök adták, a hazai gyártók értékesítése csupán 0,4 százalékkal bővült - mondta László Attila, a szövetség volt elnöke. A sörszövetség szerint az idén májusban az eladások nem érték el a 700 ezer hektolitert, míg 2003 májusában 800 ezer hektoliter sör fogyott Magyarországon. A statisztikai adatok alapján tavaly 400-450 ezer hektoliternyi import sör érkezett az országba, s a behozatal bővülése egyetlen hónapban sem maradt 200 százalék alatt. László Attila szerint az idén az import sör mennyisége elérheti a 800 ezer hektolitert.Tavaly a sörgyártók összességében 57,7 milliárd forintot fizettek be adó formájában a költségvetésbe, 2002-ben az adóbefizetés 48,1 milliárd forintot tett ki, 2001-ben pedig 42,7 milliárd forint volt. A volt elnök emlékeztetett arra, hogy az év elején a jövedéki adó 15 százalékkal nőtt, most 420 forint hektoliterenként és balingfokonként. Az adótartalom egy 0,5 literes sör árában közel 40 százalék.A tájékoztatón bejelentették, hogy a Magyar Sörgyártók Szövetségének új elnöke Kiss Elemér korábbi kancelláriaminiszter lett. Az új elnök legfontosabb feladatának azt tartja, hogy a gyártók egyező érdekei alapján konszenzusos döntések szülessenek az iparágat érintő kérdésekben. Elismerte ugyanakkor, hogy a piacon éles verseny folyik, és a szövetségbe tömörült gyártók érdekei gyakran homlokegyenest eltérnek egymástól. A szövetség tagjai együttesen 90 százalék feletti piacrésszel bírnak.(MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Elfogott tengerészek: az ukrán elnök már csak az egyházban bízik

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd

Lagzi Lajcsi hosszú, nagyon hosszú gyaloglásba kezd

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

41 éve egy magyar családé ez a gyönyörű Wartburg, ami most eladó

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Igazi ritkaság is lesz a mai Mikulás-ralin

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Fájhat Orbán feje: a kormánypárti sajtó tapos a lelkébe

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért

Puzsér az LMP-hez: a Jobbikkal együtt a békéért és a centrumért