Magyar eredetű fűszerpaprika-őrleményt hívott vissza vásárlóitól szalmonellafertőzés gyanúja miatt az amerikai Penzeys Spices kiskereskedelmi bolthálózat, miután a floridai mezőgazdasági hatóságok helyszíni élelmiszerbiztonsági vizsgálatai pozitívnak bizonyultak – tudta meg a hvg.hu.

A wisconsini székhelyű – de termékeit 12 amerikai államban és az interneten is értékesítő – Penzeys május 28-án kiadott közleménye szerint a Magyarországról származó, enyhén csípős paprika egyes kiszereléseiben találtak szalmonellabaktériumokat, de megbetegedés eddig nem történt."Jónéhány vevő visszahozta a termékeket, de egyikük sem mondta, hogy soha többet nem akar magyar paprikát venni" - mondta a hvg.hu-nak John Tillison, a Penzeys igazgatója. Szerinte az ügy egyébként is zavaros, mert általában nehéz megállapítani a szalmonellabaktériumok jelenlétét.Ennek ellenére a cég az összes terméket visszahívta azoktól a vásárlóitól, akik 2003 augusztusa és 2004 májusa között vásároltak a paprikából. Bár a Penzeys szerint az ezt követő vizsgálatok eltérő eredményeket hoztak, a cég június 14-én közölte, hogy az amerikai élelmiszer- és gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) mellett a magyar kormánnyal is felvették a kapcsolatot az ügy tisztázása érdekében.Az amerikai hatóságok hivatalosan még egyik hazai minisztériumnál sem jelentkeztek, de a washingtoni magyar nagykövetség kezdeményezésére a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) vizsgálatot indított a paprika hazai termelőjénél, a Kalocsai Fűszerpaprika Rt.-nél. A társaságnál júniusban lezajlott szalmonella-fertőzéssel kapcsolatos vizsgálatok ugyanakkor negatív eredményt hoztak - mondta el a hvg.hu-nak Nagy Balázs, a tárca élelmiszerbiztonsági osztályának vezetője. Az FVM a vizsgálat eredményéről szóló jelentést már eljuttatta a nagykövetség számára.A vitatott magyar paprikaszállítmányt a New York-i Morris J. Golombeck Inc. nevű importcég szállította az Egyesült Államokba tavaly november végén. Az ügyet közelebbről ismerők szerint az eredetileg 50 kilogrammos kiszerelésű magyar árut az importőr valószínűleg átcsomagolta, de a hvg.hu egyes forrásai azt sem zárták ki, hogy a magyar paprikához más eredetű terméket is kevertek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Negyven éve még éhezett az ország, most kijött a saját okostelefonjával, mindjárt néggyel

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért

Bocsánatot kért a családtól M. Richárd, de szerinte csak részben felelős a balesetért

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Macron szerint nem lehet újratárgyalni a brit kilépési megállapodást

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Világbajnok dartsos érkezik a budapesti gálára

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Kijavította a Hírcsárda a Ripost tüntetőket gyalázó címlapját

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért

Ingyenjegy jár egy koncertre a Ripost-címlapra kerülésért