Észtország, Litvánia és Szlovénia vasárnap csatlakozott az árfolyammechanizmushoz (ERM-II), amelynek keretében valutájuk árfolyamát az euróhoz kötik - jelentette be az Európai Bizottság.

A lépés célja mindhárom ország esetében az, hogy már 2007-ben a gazdasági és pénzügyi unió (EMU) tagjává válhassanak. Brüsszeli tájékoztatás szerint az árfolyammechanizmusba való belépésükről szóló döntést az euróövezethez tartozó országok, a valutaunión kívüli, de az ERM-II-ben részt vevő Dánia, valamint az Európai Központi Bank hozta meg, a három érintett országgal egyetértésben.Az árfolyammechanizmusban való részvétel az EMU-hoz történő csatlakozás kötelező előfeltétele. A szabályok szerint a valutauniós tagságra pályázó országoknak legkevesebb két évet kell eltölteniük az ERM-II-ben, mielőtt bevezethetnék az eurót. Ebben az időszakban nem értékelhetik le a valutájukat, annak középárfolyamát az euróhoz kötik, és ahhoz képest 15 százalékosnál nagyobb ingadozásokat egyik irányban sem engedhetnek meg.A mostani döntés részeként a három valuta euróhoz viszonyított középárfolyamát 15,6466 észt koronában, 239,640 szlovén tolarban, illetve 3,45280 litván litasban határozták meg. A csatlakozásról szóló bejelentés szerint Észtország és Litvánia a már érvényben lévő valutatábla-rendszerét viszi át az ERM-II-be, gyakorlatilag változatlan formában.Litvánia 1994 áprilisában vezette be a valutatáblát, de valutájának árfolyamát először a dollárhoz kötötte, s csak 2002 februárjában tért át az euróra, amelyhez a most is megtartott 3,45280-as árfolyamon rögzítette valutáját.A valutatábla ("currency board") intézményének lényege az, hogy az állam csak az általa birtokolt keményvaluta-, illetve aranytartalékok mértékében bocsát ki nemzeti valutát, amelynek fedezete és átválthatósága ily módon 100 százalékosan szavatolt. A hazai pénz árfolyamát egyidejűleg a kiválasztott kulcsvaluta árfolyamához kötik.Az ERM-II-ben eltöltendő két év mellett a valutauniós tagság további feltételei közé tartozik, hogy a belépő ország államháztartási hiánya nem lehet magasabb hazai össztermékének (GDP) 3 százalékánál, inflációs rátája nem haladhatja meg 1,5 százaléknál nagyobb mértékben a három legalacsonyabb inflációjú tagállam átlagindexét, a hosszú lejáratú hitelek kamatlába pedig legfeljebb 2 százalékkal lehet magasabb a három legalacsonyabb inflációjú tagország átlagánál.Uniós és tagállami illetékesek már a hónap elején jelezték, hogy Észtország és Litvánia ERM-II-csatlakozása legfeljebb hetek kérdése lehet. Szlovénia esetében azonban a mostani bejelentés váratlan volt, mert bár az ő csatlakozását is közelinek jósolták, általában csak az év második felére várták.Az EU-hoz újonnan csatlakozott országok közül Ciprus lehet a következő, amely - valószínűleg még ebben az évben - csatlakozik az ERM-II-höz. Központi bankjának illetékesei azonban a hónap elején figyelmeztettek arra, hogy ez az államháztartás helyzetének szeptemberben esedékes felülvizsgálatától függ. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Kilenc országot aggaszt különösen a magyar jogállamiság

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját

Megszűnhet egy legendás márka: felszámolják a Traubi gyártóját

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

Hatalmasat bakizott a Samsung: egy iPhone-ról reklámozták az új mobiljukat

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

„A fenyegetettség mértéke meglepő”: oda több kulcsfontosságú olajmező, ha beüt a meleg

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

Új csodamotort kaphatnak az autók: szupertiszta működés és minimális fogyasztás

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat

Először még magyarázkodtak, majd kimondták az összeget a szülők, akik pénzért akarták eladni kisbabájukat