Hamarosan a németországi boltok polcaira kerülhetnek azok a kereskedelmi tévéreklámokat blokkoló készülékek, melyekről ötéves jogi huzavona után a karlsruhei szövetségi bíróság a minap úgy döntött: nincs jogi akadálya a forgalmazásuknak. A termék ellen a német RTL kereskedelmi televízió lépett fel törvényi úton.

Az 1999-ben kezdődött pereskedésben a kereskedelmi televízió azzal érvelt, hogy a FernsehFee néven forgalmazni kívánt reklámblokkoló sérti a műsorszolgáltatási elveket, és létében fenyegeti a reklámokból élő kereskedelmi csatornákat. A bírósági testület múlt heti végső döntésében elutasította a német RTL követelését, és engedélyezte a készülék piacra dobását.

A FernsehFee küllemét tekintve a parabolaantennák beltéri egységéhez hasonlatos elektronikus készülék, amely képes a sugárzott tévéadásban, a reklámok idejére más csatornára váltani, illetve a televíziót a reklámblokk ideje alatt teljesen kikapcsolni, majd a „kereskedelmi támadás” végeztével automatikusan visszakapcsolni. A készülék a filmek közben sugárzott reklámok kihagyásával képes rögzíteni az adást, így visszanézéskor nem kell többé áttekerni a reklámblokkot. Ez, figyelembe véve a német kereskedelmi csatornákon sugárzott reklámok mennyiségét, jelentős módosulást eredményezhet a tévénézési szokásokban.

A FernsehFee reklámblokkoló funkcióján kívül „gyermekvédő”, sztárkereső, tévéújság és kedvenc adások opciókat is tartalmaz. Segítségével beállítható, hogy gyermekünk korától függően mikor mit nézhet, és a készülék alkalmas a tévéadások tematizálására is, azaz az épp futó filmek közül műfajra, filmszínészre vagy épp rendezőre lebontva is kereshetünk.

A készülék egy alternatívája a Tivion néven ismert szoftveres megoldás. A Tivion egy ingyenes szoftver, amely a személyi számítógépen futva – feltéve, hogy rendelkezünk egy TV Tuner kártyával, amely lehetővé teszi a tévénézést számítógépen - szolgáltatja mindazt, amit a hagyományos tévénézés közben a FernsehFee.

A gyártók szerint a reklámblokkolás jövője függ e szerkezetek elterjedésétől – ezt pedig nagymértékben befolyásolja a blokkoló ára. A FernsehFee-t gyártó TC Unterhaltungselektronik tervei szerint a most meginduló tömeggyártást követően a karácsonyi időszakra a jelenleg 149 euróért kapható készülék ára 99 euróra csökkenhet.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Vagyonmentés és B-terv második útlevéllel?

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Csodával határos módon túlélte az ebolát egy újszülött kongói kislány

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Videón, ahogy a rendőrök lerohanják a 21 éves férfit a Körúton

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Három embert állítottak elő a rendőrök a Kossuth téren

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Így zajlik a süketek párbeszéde a Brexitről

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?

Kibírná egy évig okostelefon nélkül? És ha 28 milliót kap ezért?