A magyarok és a lengyelek nem bánnák, ha mindig csak közelítenének az euró meghonosításához, de azt soha nem érnék el - állítja a Financial Times üzleti napilap.

Az új EU-tagállamokban, ahol a gazdasági növekedés feláldozása és az euró meghonosításának elhalasztása között kell választani, valószínű, hogy a gazdasági növekedés mellett döntenek - áll a Financial Times hétfői elemzésében. A brit üzleti napilap online változatában megjelent cikk szerint a közép-európai országok az euróhoz való hozzáállása jó a választóknak, de kevésbé jó azoknak a német befektetőknek, akik pénzt fektettek a konvergencia-alapokba, az új tagállamok eurócsatlakozására játszva. Úgy tűnik, hogy a magyarok és a lengyelek nem bánnák, ha mindig csak közelítenének az euró meghonosításához, de azt soha nem érnék el - vélekedik a lap.A Financial Times megszólaltatta Medgyessy Péter miniszterelnököt, aki "többé-kevésbé" egyetért azzal, hogy az eurócsatlakozási követelmények teljesítése fontosabb, mint maga az eurócsatlakozás. Ha a gazdaság teljesíteni tudja ezeket a követelményeket, azt jelenti, hogy "versenyképesek és erősek vagyunk" - mondta Medgyessy. A lap idézete szerint még hozzátette: "nem lenne katasztrófa", ha el kellene halasztani az euró meghonosítását.A Miniszterelnöki Hivatal hétfőn közölte,hogy a kormányfő amerikai útja során adott interjút a Financial Timesnak, és nyilatkozatában azt mondta: a magyar kormány elkötelezett az euró legkésőbb 2010-es bevezetése mellett. A kormány olyan programot fogadott el, amely egyaránt biztosítja a gyors növekedés feltételeit és a közös pénz bevezetésének előírásait - áll a Financial Times internetes kiadásának hétfői cikkéhez fűzött közleményben. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Magyar is van Európa legjobb karácsonyi vásárai között

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Adventi irodalmi naptár - december 10.

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

Hazug mítosz, hogy a gyerekek ne jeleznék a bajt

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit

"Folyamatosan ott a rettegés: ki lesz a következő?" - A HVG adventi kalendáriumában ma: Windisch Judit