A túlságosan nagy és gyökeres reformokat nélkülöző állami szektor visszafogja a magyar gazdaságot – véli a jegybank elnöke.

A Menedzserek Országos Szövetsége és a Joint Venture Szövetség közös rendezvényén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke hétfőn elmondta: a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme 5 százalék körüli, amitől az első negyedéves GDP-növekedés már nem áll messze és a termelékenység is kedvezően alakult.Hozzátette ugyanakkor, hogy a 25 uniós tagállam közül talán Magyarország van a legrosszabb helyzetben a maastrichti kritériumok teljesítését illetően. "Magyarországon kívül egyedül Ciprus teljesít csak egyetlen kritériumot" – mondta a jegybank elnöke.A jegybank-elnök szerint javul a gazdaság egyensúlyi helyzete, ám úgy vélte, hogy a kritériumok teljesítését illetően Magyarország túlzottan óvatos és lassú programot fogadott el. Szerinte a gazdaság érdeke egy gyorsabb reform lenne. Emlékeztetett: az EU-tagság jó esély, de nem garancia a felzárkózásra és úgy vélte, hogy a leggyorsabb felzárkózás is legalább 20-30 évbe telik. Járai Zsigmond szerint az állam újraelosztó szerepét 40 százalék alá kellene csökkenteni, ami gyökeres reformok nélkül nehezen elképzelhető.A jegybank elnöke elmondta: korrekt a pénzügyi tárca és a jegybank viszonya, de lényeges megítélésbeli különbség van a kormány mögött álló egyes tanácsadók, vállalati vezetők, gazdasági szakemberek és a jegybank között. "A kormány mögött álló tanácsadók egy része szerint a forint folyamatos leértékelésével lehetne a versenyképességen javítani, ám a jegybank véleménye, hogy ez hosszú távon a versenyképességen sem javít és az infláció felpörgéséhez vezetne, ami megengedhetetlen" - mondta. Szerinte a viszonylag erős árfolyam nem fogja vissza a versenyképességet, főleg nem hosszú távon. A jegybankelnök konfliktusforrásnak nevezte a PM és az MNB között a költségvetés deficitjére vonatkozó prognózisaik eltérő mértékét, ám hozzátette, hogy a probléma korábban nagyobb volt. A PM 4,6 százalékos hiánycéljával szemben az MNB szerint a deficit eléri az idén a GDP 5,2-5,3 százalékát.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Magyar kórház épül Ukrajnában, de csak magyarok használhatják

Megszavazták a rabszolgatörvényt

Megszavazták a rabszolgatörvényt

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Világgazdaság: Veszteséggel zárja az évet a nemzeti kukaholding

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

Hatalmasat csúsztatott vagy rosszul fogalmazott Kósa a "rabszolgatörvény" záróvitájában

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Évente mintegy 1,35 millióan halnak meg közúti balesetekben

Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt

Lesz miből válogatni 2019-ben: ezek a telefongyártók csinálnak jövőre összehajtható mobilt