A Budapesti Értéktőzsde Rt. elnöke keddi hatállyal lemond a tőzsde elnöki tisztségéről, miután a HVB Bank pénteken lemondásra szólította fel.

Az igazgatóság tanácsának zöme, valamint szinte az egész fb-tagság is jelezte lemondását - közölte Jaksity György hétfőn. A tőzsde elnöke elmondta, hogy a HVB Bank, mint a Budapesti Értéktőzsde egyik tulajdonosa pénteken levélben közölte, nem vele képzelik el a további együttműködést, így lemondásra szólították fel. Jaksity György azt is közölte, hogy a héttagú igazgatóság elnöke és másik négy tag, akik nem a tulajdonosokat képviselik, szintén jelezték lemondásukat. A felügyelőbizottság is távozik - tette hozzá.A tőzsde elnöke a keddi közgyűlésen jelen lesz, ám nem kíván felszólalni, lemondását a grémiumnak nem kell elfogadnia, csak tudomásul vennie. A Budapesti Értéktőzsde keddi rendkívüli közgyűlésén a napirend szerint módosul az igazgatóság és a felügyelőbizottság személyi összetétele. A közgyűlés megvitatja továbbá a BÉT és a Budapesti Árutőzsde (BÁT) integrációját.A két tőzsde egyesüléséről korábban hozott részvényesi határozatot várhatóan visszavonják, és a közgyűlés a BÁT részvényei legalább 75,625 százalékának megvásárlásáról határoz.A Budapesti Értéktőzsdében május végén 68,8 százalékos tulajdont szerzett a HVB Bank Hungary Rt. vezette konzorcium. A tranzakció után a BÉT legnagyobb tulajdonosa a HVB Bank Rt.lett 25,2 százalékkal. A Bécsi Értéktőzsde 14 százalékot, az osztrák Erste Bank 12,22 százalékot, az osztrák Kontrollbank 11 százalékot és a Raiffeisen Zentralbank 6,37 százalékot tudhat magáénak.Stagnálás záráskor, kivárás a piacokonA Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 5,92 pontos emelkedéssel 11.465,85 ponton zárt hétfőn. Az előző kereskedési napi, pénteki záró értékhez képest ez 0,05 százalékos erősödés, gyakorlatilag stagnálás. A részvénypiac forgalma a közepesnél alacsonyabb, 6,34 milliárd forint volt. A vezető részvények vegyesen zárták a napot a pénteki kereskedéshez viszonyítva.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Hó, eső, áradások: rendkívüli állapot az USA déli részén

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Újabb kémfotó buktatta le a Samsung Galaxy S10+ előlapját

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Cigányozással vádolja Puzsért egy roma jogvédő aktivista

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

Utcára küldi 320 millió forintos hiperautóját a Nissan

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

EU-s zászlós tankok Párizs utcáin - íme, a magyarázat

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban

Megint a szén-monoxid ölhetett, ezúttal Nógrádban