Vádat emeltek szerdán Kenneth Lay, a két és fél éve csődbe ment energia-nagykereskedelmi vállalat, az Enron alapítója és volt elnök-vezérigazgatója ellen. A cég csődjét a vállalati eredmények manipulálása okozta, Lay azóta is ártatlanságát hangoztatja az ügyben.

A Wall Street Journal internetes kiadása szerint Kenneth Laynek büntető- és polgári törvényszék előtt is felelnie kell a texasi székhelyű óriáscég vállalati eredményeinek manipulálásában játszott feltételezett szerepe miatt. A vádpontokat várhatóan csak csütörtökön teszik közzé, de ha azok is olyan súlyosak, mint amilyeneket a vállalat többi vezetője ellen emeltek, Kenneth Lay akár évtizedeket is börtönben tölthet - írja a lap.Kenneth Lay tizenöt éven át volt a saját maga által alapított Enron elnök-vezérigazgatója. A vállalat 2001 decemberében jutott csődbe, a pénzügyi összeomlást a nyilvánosságra hozott vállalati eredmények módszeres manipulálása okozta. Az Enronnak hatalmas veszteségei voltak offshore leányvállalatok révén finanszírozott ügyletekből, de ezek a veszteségek hosszú ideig nem jelentek meg az Enron könyveiben. Lay azóta is ártatlanságát hangoztatja.A 62 éves Kenneth Lay, aki valaha vezető amerikai gyáriparos és George Bush elnök barátja volt, szerdán kiadott közleményében tudatta: vádat emeltek ellene és csütörtök reggel az igazságszolgáltatás kezére adja magát.Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) várhatóan csütörtökön kíván polgári peres eljárást indítani Lay ellen a tőzsdei szabályok megsértése és bennfenntes kereskedés miatt. (MTI)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Társasjáték hőse lett a Viszkis rabló

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Kemény legény: 30 millió forint a legdrágább eladó hazai Hummer

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Megérkezett a havazás, bekeményít a tél

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Adventi irodalmi naptár - december 15.

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Állítólag van egy titkos laboratóriuma a Huaweinek, amit csak úgy hívnak: a Fehér Ház

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült

Michelle Obama még a Mikulás előtt is táncra perdült